Assalamualaikum dah Salam Sejahtera..
Pagi tadi Diana sempat buat Rich Choc Pudding... Resipi ni Diana nampak semasa singgah kat dapur Abang Ady.. Terus jatuh cinta kat puding ni...Buat la kan pagi tadi untuk berbuka nanti... Simpan dalam peti ais... Makan sejuk-sejuk...
Pagi tadi Diana sempat buat Rich Choc Pudding... Resipi ni Diana nampak semasa singgah kat dapur Abang Ady.. Terus jatuh cinta kat puding ni...Buat la kan pagi tadi untuk berbuka nanti... Simpan dalam peti ais... Makan sejuk-sejuk...
Sebenarnya hari nie niat d hati nak buat biskut raya... Konon jer la kan... Tak buat² lagi sampai sekarang... Adeeeh!!!! Ermm.. Tengok la petang sikit nanti... Kalau rajin tu boleh la buat sedikit kan... Kalau tak tunda esok lagi jawabnya... Huhuhuuuu... Daughter lagi la kan... Berangan nak buat Biskut Tembikai... Waaah!!!! Silap² nanti dengan mummy dia ni sekali teeer tidur menyiapkan biskut tu... Hahahaaaa.... Diana tengok bukan main susah lagi nak buatnya... Kena banyak kesabaran dan teliti gitu baru menjadi... Ermmm... Tengok la dulu... Kalau nak buat biar nanti dulu... Hehehhee.. Dahulukan yang senang² terlebih dahulu kan...
Baik la... Berbalik kita pada Rich Choc Pudding ni.. Resipi ni Diana memang tak sabar nak mencubanya semasa ternampak kat dapur Abang Ady semalam... Mengoda sungguh!!! :). Pepagi lagi dah masuk dapur buat puding ni tadi...
Terima kasih buat tuan empunya resipi, Abang Ady dan Akak Ita kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya Abang Ady dan Akak Ita.. Terima kasih ..
Terima kasih buat tuan empunya resipi, Abang Ady dan Akak Ita kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya Abang Ady dan Akak Ita.. Terima kasih ..
:: Sumber ~ Abang Ady @ Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes ( TQ )
RICH CHOC PUDDING BERSAMA KUAH KASTARD
RICH CHOC PUDDING BERSAMA KUAH KASTARD
Bahan-Bahan
- 1/2 cawan serbuk koko
- 2 sudu besar choc emulco
- 1 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan susu tepung
- 1/2 sudu teh garam
- 4 1/4 cawan air
- 4 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 4 sudu besar butter
- 1 paket serbuk agar-agar ( 10-11gm )
Cara-Cara
- Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
- Masukkan butter, kacau hingga pekat.
- Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yang disukai.
Bahan-Bahan
- 1 tin susu cair
- 2 gelas air
- 5 sudu besar gula pasir
- secubit garam
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu teh esen vanila
- Fruit coktail - untuk hiasan
Cara-Cara
- Masak susu, air dan gula dgn api yg perlahan sampai didih. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuangkan dalam adunan kuah.
- Tambahkan secubit garam dan esen vanila.
- Biarkan kuah mendidih.
- Biarkan sejuk masukkan dlm peti ais supaya sedap di makan bila sejuk.
- Untuk menghidang masukkan kuah dalam mangkuk besar. Letakkan ais dan fruit coktail dan letakkan puding kegemaran tadi dan siap untuk di hidangkan.