Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...
Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Nasi Halia... Pernah makan kan? Cara penyediaannya amat mudah sekali... Diana sebenarnya mengejar masa ni.. Tapi sebelum Diana keluar .. Diana nak sajikan dengan Nasi Halia ni dulu ya... Malam nanti baru Diana BW dan membalas komen yang ada... Insyaallah.. :). Jom tengok cara Diana menyediakan Nasi Halia yang sangat mudah ini..
Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Nasi Halia... Pernah makan kan? Cara penyediaannya amat mudah sekali... Diana sebenarnya mengejar masa ni.. Tapi sebelum Diana keluar .. Diana nak sajikan dengan Nasi Halia ni dulu ya... Malam nanti baru Diana BW dan membalas komen yang ada... Insyaallah.. :). Jom tengok cara Diana menyediakan Nasi Halia yang sangat mudah ini..
:: Halia, bawang putih, halba, bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga d tumis sehingga garing bersama mentega.. Lepas tu masukkan daun pandan dan goreng hingga wangi.. Tutupkan api.. ::
:: Kemudian tuang bahan tumis tadi ke dalam rice cooker yang telah d isikan dengan beras dan air secukup kegunaan.. Bubuh kiub pati ayam dan garam secukup rasa.. Masak seperti biasa ::
NASI HALIA
- 2 cawan beras wangi _ cuci dan toskan
- 2 inci halia _ ditumbuk bersama kulitnya
- 1/2 tsp halba
- 2 ulas bawang putih _ dihiris
- 150 gm mentega
- 2 inci kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 1 biji buah pelaga
- 1 helai daun pandan _ disiat dan disimpul
- 1 kiub pati ayam Maggi
- garam secukup rasa
- Air secukup kegunaan
Cara-Cara
- Panaskan mentega. Tumis halia, halba, bawang putih, kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih sehingga garing.
- Kemudian masukkan daun pandan dan goreng hingga wangi. Tutupkan api. Ketepikan.
- Masukkan beras ke dalam rice cooker dan tuangkan air secukupnya seperti sukatan memasak nasi biasa.
- Setelah itu masukkan bahan yang dItumis tadi ( No.1 ) bersama kiub pati ayam dan garam secukup rasa ke dalam rice cooker. Gaul rata.
- Masak nasi seperti biasa.
- Setelah nasi masak, biarkan seketika sebelum digembur-gemburkan.
- Sedia dihidang dengan lauk kegemaran masing-masing.