Assalamualaikum dan Salam Sayang semua...
Ni merupakan entri terakhir untuk minggu ni dan tiada entri terbaru untuk seminggu yang akan datang... Mungkin juga 2 minggu kan.... Sekali lagi SBK terpaksa berehat.. Mungkin kali ni agak lama sedikit.. Tu sebabnya Diana kena kongsikan beberapa resipi hari ni.. Kalau tak d kongsikan pasti bertambah lagi ler entri tertangguh nanti kan.. Untuk hari niecukup ler 4 resipi d kongsi bersama.. :).. InsyaAllah setelah kembalinya SBK dari bercuti nanti pasti akan ada resipi d kongsi lagi yer..
Ni merupakan entri terakhir untuk minggu ni dan tiada entri terbaru untuk seminggu yang akan datang... Mungkin juga 2 minggu kan.... Sekali lagi SBK terpaksa berehat.. Mungkin kali ni agak lama sedikit.. Tu sebabnya Diana kena kongsikan beberapa resipi hari ni.. Kalau tak d kongsikan pasti bertambah lagi ler entri tertangguh nanti kan.. Untuk hari niecukup ler 4 resipi d kongsi bersama.. :).. InsyaAllah setelah kembalinya SBK dari bercuti nanti pasti akan ada resipi d kongsi lagi yer..
Ok ler jom kita tengok resipi ulang tayang ni.. Kalau nak tengok entri lepas boleh ler klik kat SINI yer...
AYAM MASAK LEMON
- 4 keping dada ayam _ belah bahagian yang tebal tapi jangan putus
- 1 tbsp sos lada hitam Life
- 1 tbsp sos plum Loon Kee
- 1/2 tbsp gula
- 1 biji kuning telur
- 1/2 biji parutan kulit lemon
- 2 tbsp tepung kastard
- 1 1/2 tbsp tepung ubi kayu
- 1/2 tsp minyak bijan
- 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
- Garam
Bahan-Bahan B ( Dicampurkan ) Boleh Digandakan adunan ini
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung beras
- 1 1/2 tsp biji bijan
Bahan-Bahan C ( Untuk Sosnya )
- 6 ulas bawang putih _ dicincang
- 4 ulas bawang merah _ dicincang
- 1 inci halia _ dicincang
- 4 - 4 1/2 tbsp jus lemon _ boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing
- 3 - 3 1/2 tbsp sos plum Loon Kee _ mengikut citarasa masing-masing. Jika suka boleh bubuh 4 tbsp
- 2 tbsp sos tiram Maggi
- 1 1/2 cawan air
- Gula
- Garam secukup rasa
Bahan-Bahan Lain
- Sedikit tepung jagung + sedikit air untuk pemekat
- 1/2 biji lemon _ dihiris nipis
- Minyak
Cara-Cara
- Campurkan kesemua bahan-bahan A dan perap selama 30 minit - 1 jam.
- Kemudian saluti ayam dengan bahan-bahan B dan goreng ayam sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Sementara itu bolehlah sediakan sosnya. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan bahan-bahan sos selebihnya dan biarkan hingga ianya mendidih.
- Tambahkan bancuhan tepung jagung, gula dan garam secukup rasa.
- Didihkan seketika dan bolehlah ditutupkan api.
- Tuangkan di atas ayam goreng tadi yang telah dipotong dan disusun di atas pinggan bersama hirisan lemon.