Assalamualaikum dan Selamat pagi semua...
Pertama sekali Diana mohon maaf sebab belum ada kesempatan nak membalas kesemua komen kat sini ya.. Semalam pun hanya sempat BW jer.. Tu pun sampai pukul 2 am.. Pun tak sempat² lagi kan.. Alahai!! Maaf sesangat.. Baik la hari ni Diana kena pergi rumah jiran.. ada jemputan kenduri.. Jadi Diana sajikan dengan Ayam Mentega Rangup ni ( Dah licin dah pun.. heheheh... jamu mata je ya ). Nak jemput makan dah habis dah.. ^_^. Jom tengok resipinya..
Pertama sekali Diana mohon maaf sebab belum ada kesempatan nak membalas kesemua komen kat sini ya.. Semalam pun hanya sempat BW jer.. Tu pun sampai pukul 2 am.. Pun tak sempat² lagi kan.. Alahai!! Maaf sesangat.. Baik la hari ni Diana kena pergi rumah jiran.. ada jemputan kenduri.. Jadi Diana sajikan dengan Ayam Mentega Rangup ni ( Dah licin dah pun.. heheheh... jamu mata je ya ). Nak jemput makan dah habis dah.. ^_^. Jom tengok resipinya..
:: Satukan ayam dah bahan² perap ::
:: Perap selama 20 minit ::
:: Sementara tu boleh ler sediakan bahan² cincang dan hiris kan ::
:: Mentega d cairkan ::
:: Masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi ::
:: Kemudian tumis sehingga naik aromanya ::
:: Masukkan ayam goreng dan gula... Siap! ::
AYAM MENTEGA RANGUP
Bahan-Bahan
- 2 keping dada ayam _ dihiris
- 2 tangkai daun kari _ dihiris
- 4 biji cili padi _ dicincang
- 60 gm mentega ( Boleh ditambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu ya )
- 1/2 biji bawang besar _ dicincang
- Tepung jagung secukup kegunaan
- Minyak untuk menggoreng
- Sedikit gula
Bahan-Bahan Perap
- 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
- 2 tsp gula
- 1 biji telur
- 1 tbsp tepung jagung
- 1/2 tsp serbuk lada hitam
- 1/2 tsp serbuk lada putih
- Garam secukup rasa
Cara-Cara
- Ayam d gaul bersama bahan-bahan perap dan perap selama 20 minit.
- Saluti ayam tadi dengan tepung jagung kemudian digoreng. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
- Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi. Tumis sehingga naik baunya.
- Kemudian masukkan ayam dan gula. Gaul sebati.
- Angkat dan hidang.
:: Makan bersama nasi goreng atau nasi putih ::