Assalamualaikum dan Salam Sayang…
Resipi ni mama yang ajar sejak Diana darjah 4 lagi.. Sekarang dah tukar dari darjah ke tahun kan... ermmm .. kalau zaman kita dulu-dulu… kecik-kecil lagi dah suka belajar memasak dan buat kek .. Cuma dulu kami hanya guna biskut marie jenis lain .. Munchy's belum ada lagi masa tu kalau tak silap…
Baiklah.. Jom semak resipinya di bawah..
:: Kek Batik yg dah d simpan semalaman kat peti sejuk :: Kemas jer kalu d potong.. ::
KEK BATIK
- 6 biji telur
- 250 gm butter
- 2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan gula
- 1 1/2 cawan milo
- 2 cawan Nestle nestum original ( boleh dikurangkan dan kalau tak suka, tak bubuh pun boleh )
- 1 tin kecil susu pekat ( susu krimer manis cap junjung )
- Biskut Marie Munchy's
- Choc Rice secukupnya
Cara-Cara
- Pukul gula bersama butter hingga kembang.
- Kemudian, masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
- Tambahkan tepung gandum, milo dan nestum. Pukul adunan sampai ianya betul-betul sebati.
- Masak adunan menggunakan kuali. ( rujuk SINI cara memasaknya ).
- Setelah adunan betul-betul pekat bolehlah diangkat.
- Sediakan bekas / loyang dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
- Kemudian susun biskut marie di atasnya ( seperti dalam Gambar A :: di bawah ). Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
- Taburkan atasnya dengan choc rice.
- Simpan dalam peti ais sebelum dipotong.
Gambar A
Yg nie plak kek yg belum d simpan kat peti sejuk.. kalu potong nmpk x kemas..
Kalu nak dpt potongan yg cantik dan kemas :: Biarkan kek semalaman dalam peti sejuk .. kat atas nie i potong sebelum simpan kat peti sejuk lagi.. Biskut tu nmpk hancur.