pages

Tuesday, February 8, 2011

~ Ayam Sos Plum...


Assalamualaikum dan Salam Sayang…

Hari ni tiada apa yang hendak diceritakan.. Terus sahaja kita semak resipi Ayam Sos Plum versi campak-campak ni ya.. Resipi asal dari buku masakan cina tetapi Diana olah mengikut bahan yang ada di rumah ni ya.. 

AYAM SOS PLUM

Bahan-Bahan
  • 2 ketul paha ayam ( buang tulangnya )_ boleh guna dada ayam.. Lagi senang..;)

Bahan-Bahan Salad

  • 1 biji mangga bersama kulitnya _ di hiris nipis. 
  • Cili merah _ dihiris nipis
  • Bawang besar _ dihiris nipis
  • Bawang merah besar _ dihiris nipis
  • 1 biji timun _ dihiris nipis bersama kulitnya
  • 1 biji apple ( boleh guna hijau ataupun merah ) _ dihiris nipis

** Campurkan kesemua bahan dan rendam d dlm air sejuk dan garam.. Setelah bhn² hiris lembut, toskan airnya dan campurkan dengann bhn sos salad _ ketepikan.

Bahan-Bahan Perap

  • 1 tbsp sos tiram
  • 1 tbsp tepung custard
  • Minyak bijan
  • Garam
  • Serbuk lada hitam
  • 1 biji telur

Bahan-Bahan Sos

  • Bawag merah _ dicincang
  • Bawag putih _ dicincang
  • 2 tbsp sos plum
  • 2 tbsp fruit jam
  • 2 tbsp air limau kasturi
  • 1 tsp Minyak bijan
  • Cili merah _ dicincang
  • Sedikit biji bijan panggang
  • Cili padi _ dicincang ( tak nak letak pun tak per ) 

Bahan Asas Tepung

  • 2 tbsp tepung gandum
  • 2 tbsp tepung ubi
  • 2 tbsp tepung beras
  • 1 tsp baking powder
  • Air secukupnya

Bahan Sos Salad

  • Tomato sos
  • Thai Cili sos
  • Cili sos
  • Gula
  • Air limau kasturi

Cara-Cara

  1. Perap ayam bersama bahan perap selama 2 jam atau lebih.
  2. Gaul ayam bersama adunan tepung dan goreng hingga masak kekuningan _ angkat dan toskan. Potong kecil² dan susun di atas piring. 
  3. Tumis bwg merah, bwg putih dan cili merah hingga naik wanginya.
  4. Masukkan kesemua bhn sos. Biarkan mendidih dan sedikit pekat.
  5. Susun salad di tepi ayam yang telah disusun tadi.
  6. Tuang sos di atas ayam. 
  7. Hidang.





No comments:

Post a Comment