Assalamualaikum dan Salam Sayang…
Hari ni tiada apa yang hendak diceritakan.. Terus sahaja kita semak resipi Ayam Sos Plum versi campak-campak ni ya.. Resipi asal dari buku masakan cina tetapi Diana olah mengikut bahan yang ada di rumah ni ya.. 
AYAM SOS PLUM
- 2 ketul paha ayam ( buang tulangnya )_ boleh guna dada ayam.. Lagi senang..;)
 
Bahan-Bahan Salad
- 1 biji mangga bersama kulitnya _ di hiris nipis.
 - Cili merah _ dihiris nipis
 - Bawang besar _ dihiris nipis
 - Bawang merah besar _ dihiris nipis
 - 1 biji timun _ dihiris nipis bersama kulitnya
 - 1 biji apple ( boleh guna hijau ataupun merah ) _ dihiris nipis
 
** Campurkan kesemua bahan dan rendam d dlm air sejuk dan garam.. Setelah bhn² hiris lembut, toskan airnya dan campurkan dengann bhn sos salad _ ketepikan.
Bahan-Bahan Perap
- 1 tbsp sos tiram
 - 1 tbsp tepung custard
 - Minyak bijan
 - Garam
 - Serbuk lada hitam
 - 1 biji telur
 
Bahan-Bahan Sos
- Bawag merah _ dicincang
 - Bawag putih _ dicincang
 - 2 tbsp sos plum
 - 2 tbsp fruit jam
 - 2 tbsp air limau kasturi
 - 1 tsp Minyak bijan
 - Cili merah _ dicincang
 - Sedikit biji bijan panggang
 - Cili padi _ dicincang ( tak nak letak pun tak per )
 
Bahan Asas Tepung
- 2 tbsp tepung gandum
 - 2 tbsp tepung ubi
 - 2 tbsp tepung beras
 - 1 tsp baking powder
 - Air secukupnya
 
Bahan Sos Salad
- Tomato sos
 - Thai Cili sos
 - Cili sos
 - Gula
 - Air limau kasturi
 
Cara-Cara
- Perap ayam bersama bahan perap selama 2 jam atau lebih.
 - Gaul ayam bersama adunan tepung dan goreng hingga masak kekuningan _ angkat dan toskan. Potong kecil² dan susun di atas piring.
 - Tumis bwg merah, bwg putih dan cili merah hingga naik wanginya.
 - Masukkan kesemua bhn sos. Biarkan mendidih dan sedikit pekat.
 - Susun salad di tepi ayam yang telah disusun tadi.
 - Tuang sos di atas ayam.
 - Hidang.
 

No comments:
Post a Comment