Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Salah satu menu makan malam kami hari ni, Ayam Panggang Lada Hitam… Apa kata terus sahaja kita semak resipinya di bawah...
AYAM PANGGANG LADA HITAM
- 1 ekor ayam _ dibersihkan
 - 25 gm halia _ dihiris
 - 6 ulas bawang putih _ dihiris
 - 4 ulas bawang merah _ dihiris
 - 1 tsp garam
 - 2 tbsp gula
 - 1 tbsp kicap soya pekat manis Cap Ayam _ ( Boleh dikurangkan )
 - 3 tbsp Deli Chef Black Pepper Seasoning Mix ( Cosway )
 - 1 tbsp daun thyme _ ( Diana guna daun thyme kering )
 - 3 helai daun bay ( Diana guna daun bay kering ) _ dicarik-carik
 - Sedikit daun ketumbar cincang
 
Bahan-Bahan B
- 2 tbsp sos tiram
 - 3 tbsp Deli Chef Black Pepper Seasoning Mix ( Cosway ) _ ( Boleh dikurangkan mengikut citarasa masing-masing )
 - Sedikit gula
 - Garam secukup rasa ( rasa dulu sebelum bubuh garam )
 - 3 cawan air
 
Cara-Cara
- Campurkan kesemua bahan-bahan A dan perap sekurang-kurangnya 1 1/2 jam ( sebaiknya semalaman ).
 - Setelah itu, masukkan bahan-bahan B bersama ayam ke dalam kuali yang lebar dan dalam.
 - Masak di atas api sederhana sehingga ayam masak dan kuahnya pekat.
 - Angkat ayam dan letakkan di atas dulang pembakar. Curahkan juga kuah tadi di atas ayam.
 - Panggang ayam di dalam oven sekejap sehingga sedikit garing ( jangan terlalu garing ).
 - Angkat dan sedia untuk dinikmati.
 
::  Ayam dimasak di dalam kuali terlebih dahulu sebelum dipanggang di dalam oven  ::
![]()  | 
| ::  Deli Chef  :: | 




No comments:
Post a Comment