Saturday, July 2, 2011

~ Sup Ayam Cendawan...

Sheery Dream Cakes | 8:49 AM |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Ni pun salah satu menu kami semalam... Sup ayam ni lah yang menjadi menu utama Diana ketika di dalam pantang. Bayangkan lah sehari pun tak boleh tak makan sup ayam ni... Makan bersama halia juga tau.. Tak makan? Tak boleh tak makan, nanti ditegur oleh hubby... Lagi pun tu pesan MIL, kena makan ayam bersama halia sekali. Masakan ni Mother In Law yang ajarkan. Setiap kali lepas bersalin pasti MIL ingatkan wajib makan Sup Ayam Cendawan ni... Nasib baik menepeti selera ni.. kalau tak.. mau tak jemu nak menelannya kan... Hehehe... Baiklah, mari tengok apakah bahan yang diperlukan...

::  Cendawan mesti ada  ::

::  Halia ditumbuk kasar bersama kulitnya  ::

::  Bawang merah dan bawang putih dicincang halus  ::


SUP AYAM CENDAWAN

Bahan-Bahan

  • 1 kg ayam _ dibuang kulitnya dan dipotong kecil
  • 10 keping cendawan kering _ direndam ( nak potong 2, 4 atau hiris seperti gambar di atas tu pun boleh )
  • 3 inci halia muda _ ditumbuk kasar bersama kulitnya
  • 8 ulas bawang merah _ dicincang halus
  • 12 ulas bawang putih _ dicincang halus
  • 2 tbsp minyak bijan
  • 1000 ml air
  • Sedikit minyak zaitun atau minyak masakan lain
  • Sedikit qi zi/qoji berries dan Red dates kering tanpa biji _  kali ni tak bubuh 

Bahan-Bahan A
  • 1/2 tbsp perencah pati ayam Tumix
  • 2 tbsp kicap pekat Yot Brand
  • 1 tbsp minyak bijan
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara
  1. Masukkan sedikit minyak zaitun atau minyak masak dan 2 tbsp minyak bijan. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis sehingga garing.
  2. Masukkan ayam dan masak selama 5 minit.
  3. Kemudian masukkan cendawan, red dates, qi zi/goji berries  dan air.  Gaul dan renih selama 20 minit d atas api kecil.
  4. Tambahkan bahan-bahan A dan renih lagi sehingga ayam empuk.
  5. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.
  6. Makan ketika ianya masih panas dengan nasi putih.







14 comments:

Anna Qawina said... Reply

mesti panas2 halia ni kan, eh..lps bersalin tak sakit badan ke mkn cendawan? ke stgh2 cendawan je yg akibatkan angin ek? hihi..

Nuridah said... Reply

Diana,

yg satu senduk tu simpankan utk akak ya??

Sheery Dream Cakes said... Reply

anna qawina ~
a'aa berpeluh2 masa berpantang tu lepas makan halia... ermmm... x tau ler plak... tapi diana makan tak der ler sakit badan masa tu... :)

nuridah ~
boleh2 akak... tp yg nie dah abis dah akak.. jap lg diana masak yg baru yer akak.. diana simpan 1 mangkuk tu tuk akak tau... hehehe

ady said... Reply

as-salam diana
sedap ni diana...suka buat hirup2 kuah sup ayam ni...ada lagi tak..?

ijayuji said... Reply

Salam kakak cantek! selamat pagi dah nak tgh hari hihihi... KITA sukeeeeeeeeee sgt cendawan shiitake fresh tuu! sedap! dulu2 tak gemar sgt bau dia tp sejak tahu makan sizzling yee mee tu terus jatuh cinta, suke bau dia :D Mmg sedap kan kalau sup ayam letak cendawan nii, nak cubalah! bagus ni byk halia, nak tanyer akak kacukan chinese ke kak? nmpk menu2 akak ni mcm ala2 peranakan gituu muke akak pun ala2 chinese gituu cute! sweet! suke kita! ;-) melencong pulak dr sup ayam cendawan jd citer lain hihihi...

Cheq Sue said... Reply

akak diana ni memang penggemar shitake eh....

Sheery Dream Cakes said... Reply

ady ~
wsalam abg ady..
yer diana pun suka hirup kuah sup nie.. dah abis dah abg ady... x per nnt masak yg baru yer... kita makan sama2.. ;)

ijayuji ~
wsalam ika akak cayang...hehehhee selamat pagi.. :)
akak mmg suka makan cendawan... sedap kan ika... nnt boleh ler cuba bubuh cendawan kat sup kan kan..
x per.. melencong banyak pun x per.. ;). akak nie berdarah campuran melayu cina.. betul tekaan ika tu.. :). n hubby akak plak cina masuk islam..

Sheery Dream Cakes said... Reply

cheq sue ~
heehee... a'aa... mmg pengemar dari dulu n kini... hehhe

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said... Reply

Syok ni buat menhirup...anta sikit kat akak ya!!!!!

Gee® said... Reply

sedapnyer sup Diana...sup orang dlm pantang yer... ecece... sekarang ni ada kelainan sikit laa...siap ada adegan 'the making'lagi... tajam nmpk pisau chef tu... hehehe

Amie said... Reply

Assalam Diana,
salah satu khasiat cendawan tu... supaya awet muda tau, tepat sekali pilihan mother in law Diana utk menantu kesayangannya.... hehehhh

tun_telani said... Reply

wahhh.. hebat! tun pun masak halia dgn kulit dia, tp x makan la.. hehe.. x suka shiitake!!! tukat ngan button mushroom dan black fungus buleh x? hihi

Ida,Japan said... Reply

sedap mushroom shitake tu..ida suka!!Japan banyak cendawan ni..selalu gak beli utk buat sup, kadang2 buh dlm spagheti juga.
pas tu sup tu mmg menyelerakan, sedap kalau dihirup

Sheery Dream Cakes said... Reply

paty's kitchen-cook with passion ~
a'aa akak... boleh.. nnt diana poslajukan yer akk yer.. heehhe

gee ~
heeheehee... ^_^.
tiap kali berpantang mesti kena makan nie akak... abis pantang pun masih lg teruskan dlm seminggu gitu.. hiihiii

amie ~
wsalam akak...
ooo yer ker akak.. diana baru jer tau hari nie.. terima kasih info nya yer akak..^_^

tun_telani ~
sedap tu makan halia tun.. heeeheee.. mula2 tu dulu akak makan halia kan.. mmg teruk rasanya,.. tp dah biasa dah mmg sedap ;). ermm.. akak x perna tukar ngan jenis cendawan yg lain.. mungkin boleh kan.. :)

ida, japan ~
sama ler kita yer ida.. akak pun mmg suka makan... ;)