Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
Sotong rebus dimakan dengan sambal belacan… Sedaaapnya tu… Menu yang ringkas macam ini lah membuatkan Diana bertambah nasi… Sotong Rebus Kunyit ni sesuai sangat dimakan bersama sambal belacan.. Tetapi kalau nak makan tanpa sambal belacan boleh juga.. Cuma kalau nak sedap lagi kena la makan bersama sambal belacan … Apa-apa pun ianya terpulang pada selera masing-masing kan.
Cara Diana buat sambal belacan mudah jer... Tumbuk gula sehingga halus.. Lepas tu masukkan cili padi dan cili merah.. Tumbuk lagi sehingga hancur.. Masukkan bawang merah dan tumbuk.. Masukkan belacan dan tumbuk sehingga sebati semua bahan.. Setelah itu.. perahkan air limau kasturi dan gaul sebati.. Siap! ^_^
SOTONG REBUS KUNYIT & SAMBAL BELACAN
Bahan-Bahan
- 7 - 8 ekor sotong sederhana besar _ dibersihkan dan dipotong bulat tapi jangan putus
- 4 batang serai _ dititik ( boleh bubuh lebih sikit )
- 4 - 5 keping asam keping
- Kunyit sebesar ibu jari _ ditumbuk
- 8 ulas bawang merah _ ditumbuk
- 2 ulas bawang putih _ dihiris
- 10 - 15 biji cili padi ( boleh ditambah atau dikurangkan )
- 1 tbsp perencah pati ikan bilis Tumis _ ( optional )
- Air secukup kegunaan ( melebihi paras sotong )
- Sedikit gula
- Garam secukup rasa
Cara-Cara
- Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk yang dalam kecuali garam, gula dan perencah pati ikan bilis.
- Setelah ianya mendidih boleh lah dimasukkan perencah pati ikan bilis, gula dan garam secukup rasa.
- Sesuaikan rasa dan setelah sotong masak boleh lah ditutupkan api ( tak perlu dimasak lama ya ).
- Angkat dan hidang.
- Makan bersama sambal belacan.
~ SAMBAL BELACAN…
Bahan-Bahan
- Gula
- Cili padi
- Cili merah _ dihiris kasar
- Bawang merah _ dihiris
- Limau kasturi
Cara-Cara
- Tumbuk gula hingga halus.
- Kemudian masukkan cili padi dan cili merah. Tumbuk hingga lumat.
- Masukkan belacan dan tumbuk hingga semua bahan sebati.
- Masukkan hirisan bawang merah dan tumbuk lagi.
- Masukkan air perahan limau kasturi dan gaul sebati.
- Sedia untuk dinikmati bersama makanan kegemaran anda.
:: Makan bersama sambal belacan.. ;) ::