Assalamualaikum dan Selamat Pagi semua...
Apa habar hari ni? Doa dan harapan Diana moga semuanya sihat hendaknya.. Diana masih lagi selsema.. Demam dah ok dah sikit.. Alhamdulillah... Cuma komen belum lagi sempat dibalas dan BW pun hanya sempat sekejap jer semalam... Memang dah tak larat dah semalam.. Maaf sesangat tau.. Harap² lepas ni sempat BW juga.. Insyaallah..
Apa habar hari ni? Doa dan harapan Diana moga semuanya sihat hendaknya.. Diana masih lagi selsema.. Demam dah ok dah sikit.. Alhamdulillah... Cuma komen belum lagi sempat dibalas dan BW pun hanya sempat sekejap jer semalam... Memang dah tak larat dah semalam.. Maaf sesangat tau.. Harap² lepas ni sempat BW juga.. Insyaallah..
Pagi ni Diana nak kongsikan entri tertangguh sebenarnya ni.. Resipi ni Diana ambil dari dapur Akak Ummi cayang.... Memang sedaaap Ayam Hitam Cili Kering ni tau... Suka sesangat dengan resipi Akak ummi ni.. Sedaaap... Terima kasih Akak Ummi kerana sudi berkongsi resipi yang sedaaaaaap ni ya akak... Cuma kan akak... Diana tersilap bubuh daun ketumbar.. Heheheheh... Bila dah siap gambar.. Baru teringat nak tengok balik.. Daun ketumbar ker daun bawang.. Adeeeh!! Memang silap.. Daun bawang sebenarnya.. Huhuu.. Nasib baik tak menganggu kesedapannya tu .. Masih lagi sedaaaaaap.. Hehhehee... Izinkan Diana pula kongsikan resipi ni di dapur Diana ya akak... Terima kasih akak..
:: Resipi oleh ~ Akak Ummi @ Home Sweet Home ( TQ )
AYAM HITAM CILI KERING
- 4 ketul peha ayam ( bole jugak guna semua bahagian lain pun )
- 2 labu bawang besar - didadu kecil
- 10 tangkai cili kering - dikerat-kerat serong
- 3 ulas bawang putih - ditumbuk
- 2 inci halia - ditumbuk
- 1 inci kunyit hidup - ditumbuk
- 2 batang serai - dititik
- 1 sudu besar cili kisar
- 1 sudu besar rempah daging
- 2 biji ubi kentang - dipotong kecil dan digoreng dahulu.
- Sedikit air ( jika terlalu pekat, tambah )
- Garam secukup rasa
- Gula ( optional )
- Daun bawang untuk tabur
Bahan-Bahan Sos
- 4 sudu besar kicap pekat ABC
- 2 sudu besar kicap manis Kipas Udang
- 2 sudu besar kicap masin Kipas Udang
- 2 sudu bear sos tiram
- 2 sudu besar sos cili Thai
- 2 sudu besar madu
- 2 sudu teh cuka makan
Cara-Cara
- Ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit dan perap sekejap. Kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Goreng pula ubi kentang, angkat dan ketepikan.
- Buang sedikit minyak dan tinggalkan lebih kurang 4 sudu besar dan tumis bawang, bahan tumbuk, cili kering dan serai hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan rempah, kacau lagi.
- Masukkan air dan kacau sekejap.
- Masukkan ayam dan kacau balik biar mesra sekejap.
- Masukkan semua bahan sos dan masak atas api perlahan. Balik-balikkan biar bahan bergaul sebati dengan ayam.
- Masukkan garam dan seimbangkan rasa. Tambah apa yang perlu ikut tekak (*bole jgk letak sedikit gula)
- Akhir sekali masukkan kentang dan gaul rata. Tutup api dan tabur daun bawang. Hidangkan.. SELAMAT MENCUBA...!