Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
Bertemu kembali kita di entri kali ini.. Tanpa membuang masa, apa kata kita terus sahaja semak resipi kali ini.
GOLDEN BUTTER PRAWN
Bahan-Bahan
- 7 ekor udang bersaiz besar _ dibuang kulit bahagian badan tengahnya. Tinggalkan kepala dan ekornya
- 180 gm mentega
- 5 tangkai daun kari
- 6 ulas bawang putih _ dicincang halus
- 5 - 8 biji cili padi _ tambah atau kurangkan mengikut citarasa masing-masing
- 1 biji kuning telur _ dipukul ringan
- 1 tin susu cair
- Minyak untuk menggoreng
Bahan-Bahan A ( secukup rasa )
- Perencah pati ayam Tumix ( optional )
- Gula secukup rasa
- Garam jika perlu
Bahan-Bahan B ( Bergantung kepada saiz udang yang digunakan ( - / + ) )
- 70 gm tepung jagung
- 70 gm tepung ubi kayu
- 70 gm tepung beras
- 2 biji telur
- 1-2 tbsp air atau secukup kegunaan ( jika perlu )
- Garam
- Gula
- Serbuk lada hitam
- Serbuk lada putih
Cara-Cara
- Campurkan udang, gula dan garam. Gaul rata.
- Kemudian masukkan telur dan gaul sebati.
- Masukkan tepung jagung, tepung beras dan tepung ubi kayu. Gaul hingga rata. Jika perlu, tambahkan sedikit air.
- Perap udang selama 5- 10 minit.
- Goreng udang di dalam minyak yang banyak sehingga udang masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
- Di dalam periuk / kuali yang lain, panaskan mentega dan masukkan bawang putih dan cili padi . Tumis sehingga terbit aromanya.
- Kemudian masukkan daun kari dan tumis lagi sehingga sedikit garing.
- Setelah itu masukkan kuning telur dan gaul cepat-cepat sehingga telur garing.
- Masukkan susu cair dan bahan A. Sesuaikan rasa.
- Masukkan udang goreng dan gaul rata. Biarkan ianya mendidih seketika.
- Tutupkan api dan hidang.
** NOTE ~ Resipi di atas juga boleh digunakan untuk resipi Udang Goreng Mentega. Cuma kurangkan sukatan susu cairnya ya. Hasil masakannya seperti gambar-gambar di bawah.