Tuesday, September 4, 2012

~ Cashew Nuts And Coconut Cupcakes...

Sheery Dream Cakes | 9:48 PM | 13 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Diana mohon maaf sekali lagi sebab belum ada kesempatan untuk BW dan membalas komen yang ada... Niat di hati nak buat hari ni.. Namun line tenet tenat pula... Nak online pun memang tak dapat... Seharian tak dapat nak online.. Nak guna hp memang agak malas.. Kecil sangat... Nasib baik malam ni line dah ok dah...

Malam ni Diana nak kongsikan resipi cupcake yang Diana buat pada petang Ahad lepas... Saja buat untuk menghilangkan kebosanan.. Baik masuk dapur buat cupcake kan.. ;). Jadi.. Ni ler hasilnya.. Jom selongkar resipinya... 



CASHEW NUTS AND COCONUT CUPCAKES

Bahan-Bahan  
  • 6 biji telur
  • 2 cawan mentega
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/4 cawan gula kastor _ ( Jika nak manis sedikit boleh bubuh 1 1/2 cawan )
  • 2 tsp baking powder
  • 1 cawan biji gajus goreng yang dikisar halus
  • 6 tbsp kelapa parut kering _ ( Dibahagi kepada 3 bahagian dan warnakan dengan warna kuning, merah dan hijau pada setiap bahagian. Kemudian jemur seketika hingga ianya kering )
  • 2 tsp esen pisang

Cara-Cara
  1. Ayak tepung bersama baking powder sebanyak tiga kali. 
  2. Campurkan kelapa parut kering yang telah diwarnakan serta biji gajus goreng kisar ke dalam tepung tadi. Gaul rata dan ketepikan.
  3. Pukul mentega bersama gula kastor hingga kembang.
  4. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang dan gebu.
  5. Setelah itu masukkan esen pisang dan pukul sebati.
  6. Masukkan campuran tepung tadi dan pukul rata.
  7. Isikan adunan kek ke dalam cawan kertas sehingga 3/4 penuh.
  8. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20 - 25 minit atau sehingga kek masak ( bergantung pada kepanasan suhu oven masing-masing).
  9. Hias dengan Mascarpone Cream Frosting ( rujuk resipi di bawah ) atau krim kegemaran.


Mascarpone Cream Frosting...

Bahan-Bahan
  • 175 gm mascarpone cheese
  • 75 gm mentega _ unsalted ( pada suhu bilik )
  • 3 tbsp gula aising
  • Secubit garam
  • 1/3 tsp lemon paste

Cara-Cara
  1. Pukul mascarpone cheese dengan mentega hingga sebati.
  2. Masukkan gula aising dan pukul lagi hingga adunan lembut.
  3. Masukkan garam dan lemon paste. Pukul sebati.
  4. Sedia untuk digunakan





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, September 2, 2012

~ Chinese Rice Dumpling ( Chang Ayam )...

Sheery Dream Cakes | 1:27 PM | | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... 

Alhamdulillah bertemu kita kembali di entri kali ni... Hari ni pasti ramai yang pergi keluar bersiar-siar bersama keluarga tersayang kan.. Diana tak pergi mana-mana pun.. Hanya rehat di rumah saja... Cuma niat di hati nak buat cupcake sekejap lagi.. 

Entri kali ni.. Diana nak kongsikan resipi ulang tayang saja ... Resipi campak-campak sahaja pun... Chinese Rice Dumpling atau lebih dikenali sebagai Chang ni memang menjadi kegemaran kami sekeluarga... Dulu ada juga Diana pernah kongsikannya di ENTRI INI... Ok, apa kata kita tengok resipi ulang tayang ni sekali lagi... Cuma kali ni Diana ada tambah 1 bahannya untuk versi kali ni ya. 


CHINESE RICE DUMPLING ( CHANG AYAM )

Bahan-Bahan
  • Beras pulut _ cuci dan toskan ( jika hendak rendam pun boleh tapi Diana tidak suka merendam beras tu sebab ia akan nampak hancur setelah siap direbus nanti ).
  • Daun pandan / Daun buluh kering ( boleh di dapati di kedai² yang menjual bahan² untuk Chang ).
  • Pengikat Chang yang dibuat dari kulit pisang atau sejenis lalang / rumput _ rendam terlebih dahulu sebelum digunakan.

Bahan-Bahan Inti
  • Dada ayam _ dibersihkan dan dipotong kecil²
  • Cendawan shitake kering _ direndam dan dipotong kecil ²
  • Dried chestnuts _ rebus hingga lembut dan buang sisa kulit yg masih ada
  • Rebung dalam tin _ dihiris kecil²
  • Preserved Vegetable _ rendam sekejap dan dibersihkan
  • Bawang merah _ dicincang halus
  • Bawang putih _ dicincang halus
  • Serbuk lada putih
  • Rempah 5 ( 5 spices )
  • Garam
  • Perencah pati ayam Tumix
  • Kicap pekat Yot Brand

**Boleh juga dicampur dengan bahan² seperti daging, udang kering, scallops, salted egg yolk dan ianya terpulang pada citarasa masing².

Cara-Cara Menyediakan Inti
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan ayam, rebung, cendawan dan preserved vegetable. Masak seketika.
  3. Campurkan garam, kicap pekat, serbuk lada putih dan rempah 5.
  4. Masak hingga bahan² empuk dan sedikit garing.
  5. Angkat dan biarkan sejuk seketika. 
  6. Ketepikan.

Cara² Menyediakan  Berasnya
  1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih dengan sedikit minyak hingga wangi.
  2. Masukkan beras pulut, garam dan kicap pekat. Masak seketika.
  3. Angkat.

Cara² Membungkus Chang
  1. Ambil sehelai daun pandan atau daun buluh ( letakkan daun pandan sepanjang 2 inci di dalamnya jika menggunakan daun buluh ) dan lipat membentuk seperti kon. 
  2. Isikan sedikit beras pulut dan isikan sedikit inti ayam di atasnya.
  3. Masukkan juga sebiji atau beberapa biji chestnuts dan kemudian tutup atasnya dengan beras pulut semula.
  4. Lipat / bungkus chang dengan kemas dan ikat menggunakan tali pengikat chang. 
  5. Masukkan chang ke dalam air mendidih ( jumlah air mesti melebihi paras chang ) sehingga Chang Ayam masak. 
  6. Biasanya masa merebus tidak kurang dari 1 jam 30 minit ( Diana biasanya merebus chang selama 2 jam lamanya). Tapi ia bergantung juga kepada saiz bungkusan chang yang kita buat.








BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, August 31, 2012

~ Proses Seterusnya _ Adobe Photoshop...

Sheery Dream Cakes | 11:20 AM | 3 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pengunjung SBK..

Terima kasih kerana masih sudi berkunjung ke dapur Diana walaupun tuan rumahnya sekejap ada.. sekejap tak ada... Maaf sekali lagi sebab buat masa ni Diana masih lagi tidak dapat untuk berblogging sepenuhnya seperti biasa.. Di kesempatan ini juga, masih belum terlambat lagi rasanya untuk Diana mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua yang beragama Islam.. Andai kata ada yang tersilap kata dan terlanjur bicara.. Diana mohon ampun dan maaf ya.. :).  

Untuk entri kali ini Diana ingin kongsikan langkah seterusnya Diana edit gambar setelah selesai dalam proses Langkah Pertama Lightroom   & Langkah Ke 2 Lightroom.

Ada sesetengah orang yang lebih suka edit sekaligus melalui Lightroom ( LR ) dan buka Adobe Photoshop dari LR.. Ianya terpulang kepada keserasian masing-masing ya. Lain orang lain caranya.. Sekarang kita lihat cara Diana pula.

Setelah kita selesai buat langkah pertama LR tu terus klik  ~ Photo → Edit In  Edit In Adobe Photoshop. Jadi boleh edit di sana untuk proses akhir. Tapi Diana lebih senang save dulu kat LR dan baru edit semula di Adobe Photoshop. Yang ini terpulang dengan keserasian diri kita... Jom tengok proses seterusnya.. ;)


1. Klik File → Open → Buka file gambar yang anda kehendaki. Contohnya Diana buka gambar di atas nie.

2. ( Sekiranya hendak edit bahagian yang hendak dikaburkan sedikit boleh buat langkah ini. Jika tidak tinggalkan sahaja ). Diana tidak buat langkah ini.
  • Klik simbol Lasso Tool. 
  • Tandakan bahagian gambar yang hendak diedit. 
  • Klik Select → Feather → Feather Selection  → Feather Radius : ( tuliskan berapa pixels yang anda kehendaki ).
  • Klik Ok.
  • Klik Filter  → Blur  → Gaussian Blur  → Radius : ( Pilih berapa Pixels yang anda kehendaki ).
  • Klik Ok.
3. Klik Image → Adjustments → Levels
  • Setting ~ Channel : RGB
  • Input levels : Ubah mengikut setting yang anda kehendaki.
  • Output levels : bahagian ini kadang-kadang sahaja Diana ubah sedikit. Biasanya Diana tidak ubah setting sedia ada.
  • Tandakan ☑ pada Preview.
  • Klik OK.
4. Klik Image Size

:: Contohnya ~ Langkah 1 :
  • Pixel Dimensions : 6.18 M
  • Width : 1200 pixels
  • Height : 1800 pixels
  • Document Size : Width : 4 inches
  • Height : 6 inches
  • Resolution : 300 pixels / inch
  • ☑ Constrain Proportions
  • ☑ Resample Image : Bicubic
  • Klik OK
:: Langkah 2 :
  • Jangan tandakan apa-apa ☐ pada Resample Image.
  • Tukar resolution : Contohnya Diana biasa akan ubah kepada 240 pixels / inch. Yang ini terpulang pada anda sendiri nak ubah kepada berapa pixels / inch.
  • Klik OK.
5. Klik Filter → Sharpen → Unsharp Mask.
  • Tandakan ☑ Preview.
  • Amount : Ubah kepada % yang anda kehendaki.
  • Radius : Biasanya Diana guna 1.0 Pixels.
  • Threshold : Diana guna 10 levels.
  • Klik OK.
6. Klik File → Save for web → Optimized.
  • Settings : Unnamed.
  • JPEG.
  • Maximum.
  • Tandakan ☑ Optimized.
  • Quality : 100.
  • Jangan tandakan apa-apa ☐ pada Progressive.
  • Blur : 0
  • Tandakan ☑ ICC Profile.
  • Matte : Biarkan macam tu sahaja ( Jangan pilih apa-apa ).
  • Klik Save.
  • File Name : Tulis nama yang anda kehendaki. Contohnya ~ Macarons.
  • Save As Type : Image Only ( .jpg ).
  • Settings : Default Settings.
  • Slices : All Slices.
  • Klik Save



Jom tengok contoh gambar yang telah diedit dengan cara di atas...





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, August 6, 2012

~ Cara SBK Mengambil Gambar...

Sheery Dream Cakes | 6:24 AM | 25 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Apa khabar semua? Doa dan harapan Diana moga semuanya dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya... Baik lah, di atas permintaan sahabat-sahabat maya... Entri kali ni Diana ingin kongsikan bagaimana cara Diana mengambil gambar untuk gambar-gambar seperti di bawah ni ya. 


:: Disiarkan dalam Majalah Fotografika  &  Flickr  ::


:: Disiarkan dalam Majalah Fotografika :: 


Untuk mendapatkan kesan cahaya gelap di belakang, sebaiknya kita menggunakan papan yang berwarna gelap di tepi objek yang hendak kita gambar itu.. Diana lebih senang letakkan objek yang hendak di gambar itu dekat dengan pintu.. Semua gambar yang Diana ambil tiada yang menggunakan pencahayaan dari tingkat.. Semuanya cahaya yang datangnya dari arah pintu.. Bahan yang Diana gunakan semuanya bahan yang tak memerlukan modal yang banyak sebenarnya.. hanya memerlukan beberapa keping foam boards, white parchment paper, papan berwarna gelap ( atau lebih baik yang berwarna hitam, coklat gelap dan hijau gelap ) serta props yang ingin digunakan. Sebagai contoh kita tengok cara Diana ambil gambar untuk resipi Ayam Mentega Udang Kering... 


Foam boards tu boleh didapati di kedai yang menjual peralatan buku dan terpulang la kepada keadaan cuaca sama ada hendak menggunakan foam board yang bersaiz kecil atau besar.. Kadang-kadang Diana memerlukan 3 atau 4 keping foam boards untuk menghasilkan sesuatu karya mengikut kesesuaian karya yang kita inginkan..


Diana berharap ianya dapat sedikit membantu kepada sesiapa yang memerlukannya.. Diana bukan la arif sangat dalam bidang ni.. Namun apa yang Diana kongsikan ni hanya lah apa yang biasa Diana buat selama ni ya.. Jika ada kekurangan Diana mohon maaf dan jika sudi kiranya boleh lah berikan tunjuk ajar kepada Diana..






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>