Ok lah tiada cerita yang hendak dikongsi hari ini... Hanya hendak kongsikan resipi Ayam Panggang ini sahaja... Apa kata terus sahaja kita bercerita tentang resipi hari ini ya.. :)
Diana panggang ayam ini menggunakan Happy Grill Pan dari Amway.. Seperti biasa.. Sekali lagi pastinya Happy Grill Pan ini merupakan pemberian dari Father In Law.. Terima kasih Father In Law.. Kesemua barangan Amway yang ada di rumah Diana semuanya pemberian Father In Law.. Hehhee... Sayang Father In Law..^___^
AYAM PANGGANG
Bahan-Bahan
- 4 keping paha ayam _ ( dicucuk dengan garfu atau dikelar sedikit )
Bahan-Bahan Kisar Halus
- 10 ulas bawang merah
- 1 bulb bawang putih
- 2 inci halia
- 3 batang serai
- 7 biji cili padi _ ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing )
- Kunyit hidup sebesar ibu jari
- Sedikit gula melaka
Bahan-Bahan A
- 1 tbsp madu
- 1 1/2 tbsp serbuk kari ayam dan daging Baba's
- 1/2 tbsp serbuk cili
- 1 tbsp serbuk ketumbar
- 1 tsp serbuk jintan manis
- 1 tsp serbuk jintan putih
- 1 tsp serbuk rempah 5
- 1 tsp perencah pati ayam Tumix
- Garam secukup rasa
- Gula jika perlu
- Sedikit minyak zaitun jika suka
Cara-Cara
- Ayam digaul bersama bahan yang dikisar halus dan bahan-bahan A. Saluti seluruh ayam dan sumbatkan juga bahan perapan di bawah kulit ayam.
- Perap sekurang-kurangnya 3 jam atau lebih elok diperap semalaman.
- Panggang ayam menggunakan Grill Pan hingga masak.
- Angkat dan potong kecil-kecil sebelum dihidang.
- Sementara itu jangan buang lebihan bahan perapan tadi. Tumis bahan perapan tadi hingga pecah minyak dan sedikit garing.
- Hidang bersama ayam panggang, sos kicap dan nasi putih panas.
~ Sos Kicap...
- Sos cili thai kimball
- Jus limau kasturi
- Kicap pekat manis Cap Ayam
- Cili merah _ dicincang
- Daun sup _ dicincang
Cara-Cara
- Campurkan kesemua bahan-bahan sos dan gaul hingga sebati.
- Sedia untuk dihidang bersama ayam panggang.
:: Jika tidak ada Grill Pan, boleh juga bakar ayam ini di dalam oven ::
16 comments:
Brape mnit eh awk pangang ayam ni....
@MiEyza
Ianya bergantung pada saiz ayam juga n saya periksa ayam tu sentiasa.. Saya agak2 jer bila tgk dah masak tu boleh le d angkat..
Post a Comment