Saturday, April 9, 2011

~ Resipi Mee Telur Sup...

Sheery Dream Cakes | 6:27 PM | | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Selamat petang semua... Hari ni seharian hujan kat sini... Sejuk jer.. Kalau makan mee sup memang best kan time hujan² ni.. Tu yang Diana masak Telur Sup ni... Resipi yang mudah sahaja untuk disediakan.. Jom semak apakah bahan-bahan yang diperluakan..



MEE TELUR SUP

Bahan-Bahan Untuk Mee Telur
  • 2 biji telur
  • 1 tsp tepung jagung
  • 1 1/2 tbsp tepung gandum
  • 1 1/2 tbsp air
  • Garam
  • Serbuk lada putih

Cara-Cara
  1. Campurkan kesemua bhn² di atas. Pukul sebati dan tapis adunan.
  2. Dadar adunan seperti mendadar telur. Angkat dan gulung dengan kemas. Potong dengan pisau..  Rujuk gambar  A .
  3. Susun sedikit mee di dalam mangkuk.
  4. Ketepikan.

::  Gambar A  ::

~ Bebola Daging & Ayam...


Bahan-Bahan
  • 125 gm daging cincang
  • 50 gm isi ayam cincang
  • 1/2 tsp serbuk lada putih
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 1 biji putih telur
  • 1/2 tsp garam ( atau secukup rasa )
  • 1 tsp minyak bijan

Cara-cara
  1. Campurkan kesemua bhn di atas. Perap selama 10 minit.
  2. Bulat-bulatkan dan rebus / kukus bebola sehingga ianya masak.
  3. Angkat dan toskan.
  4. Susun beberapa biji bebola daging dan ayam di atas mee telur yang telah d susun d dalam mangkuk tadi.
  5. Ketepikan.


~ Untuk Kuah...

Bahan-Bahan
  • 125 gm udang _ d buang kepala dan kulitnya.
  • 200 gm isi ayam _ d hiris nipis
  • 7 biji baby carrots - d hiris nipis
  • 3 ulas bawang putih _ d cincang
  • 1 tbsp kicap cair
  • 1 tbsp minyak bijan
  • 1/2 tsp serbuk lada putih
  • 1 tsp perencah pati ikan bilis tumix
  • 1 tsp seasoning Maggi
  • 5 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak.. tumis bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan ayam, udang dan baby carrots. gaul rata.
  3. Tambahkan air, perencah pati ikan bilis, serbuk lada putih dan garam. Sesuaikan rasa.
  4. Biarkan ianya mendidih dan ayam masak.
  5. Tutupkan api dan tuang ke dalam mangkuk yang berisi mee dan bebola daging & ayam.
  6. Hidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, March 31, 2011

~ Resipi Horlick Teddy Bear Cookies...

Sheery Dream Cakes | 3:38 PM | 10 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini kita semak pula resipi biskut yang comel ini.. Comel tak? Heheheh...Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan izinkan saya kongsikannya di sini pula ya...



 Sumber  ~ Bake for happy kids  &  Nasi Lemak Lover  ( TQ )



HORLICK TEDDY BEAR COOKIES

Ingredients
  • Butter 250g
  • Horlick 120g
  • Corn flour 40g
  • Milk powder 40g
  • Cake Flour 250g
  • Caster sugar 30g
  • Egg Yolk 1

Preheat the oven to 150°C. Beat butter and sugar till light and creamy. While beating, add egg yolk until combined. Add Horlick, flour and milk powder and mix well to combine ( Do not overmix ). 

Weight 10g of dough each and shape into small round ball and decorate each with 2x Nestle KoKo Krunch as ears, 1x chocolate chip as nose and 2x chocolate rice as eyes. Bake for 25mins. Allow to cool completely on tray. To avoid the cookies becoming soggy, store immediately in airtight container after they are cooled completely . 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, March 27, 2011

~ Resipi Sardin Dengan Timun...

Sheery Dream Cakes | 8:59 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Entri kali ni... Sardin Dengan Timun.... Pernah makan kan? Kalau kat Labuan ni memang ramai yang suka makan Sardin Dengan Timun ni.. Cuma cara memasaknya mungkin berbeza-beza.. Baiklah.. Apa kata kita tengok pula cara Diana memasak Sardin Dengan Timun ni pula...



SARDIN DENGAN TIMUN


Bahan-Bahan
  • 2 tin besar Ayam Brand Sardin _ buangkan tulangnya
  • 2 biji timun jepun _ dikupas kulitnya dan dihiris ( jangan ambil bahagian tengahnya tu )
  • 2 biji cili hijau _ buang bijinya dan dipotong kasar
  • 1 biji cili merah _ buang bijinya dan dipotong kasar
  • 6 ulas bawang merah _ dihiris
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris
  • 1 tsp serbuk cili
  • 1 tsp perencah pati ikan bilis Tumix
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Minyak untuk menumis


Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak, masukkan bawang merah dan bawang putih dan tumis sehingga sedikit garing.
  2. Masukkan serbuk cili, cili merah dan cili hijau. Gaul rata dan masak seketika.
  3. Kemudian masukkan sardin, perencah pati ikan bilis, gula dan garam. Sesuaikan rasa.
  4. Setelah sardin sedikit garing, bolehlah dimasukkan hirisan timun. Gaul rata dan tutupkan api.
  5. Angkat dan hidang. 
  6. Makan ketika ianya masih panas bersama nasi putih.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, March 4, 2011

~ Resipi Bihun Goreng...

Sheery Dream Cakes | 8:28 AM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Tanpa membuang masa, apa kata kita terus sahaja tengok resipi bihun goreng ini ya.. Jom semak resipinya…



BIHUN GORENG


Bahan-Bahan
  • 2 bungkus mihun _ d rendam ( Diana guna mihun Cap Ayam Belanda dari Eka )
  • 100 gm dada ayam _ d hiris nipis
  • 100 gm daging _ d hiris halus
  • 250 gm sotong _ d potong bulat
  • 200 gm udang _ d buang kulit dan kepalanya
  • Segengam udang kering _ d rendam dan d tumbuk kasar
  • 275 gm frozen mixed vegetables
  • 3 biji telur
  • 1 biji bawang besar _ d hiris kasar
  • 4 ulas bawang merah _ d cincang
  • 6 ulas bawang putih _ d cincang
  • 2 tbsp cili kering kisar ( guna cili kering yang lebar tu )
  • 3 tbsp sos tiram
  • 5 tbsp sos cili
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Minyak untuk menumis
  • 1 biji cili merah _ d cincang


Cara-Cara
  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, bawang besar, udang kering dan cili kisar sehingga naik aromanya dan sedikit garing.
  2. Kemudian pecahkan telur satu persatu. Caranya sama seperti memasak  Telur Udang Kering  yer. 
  3. Setelah itu gaul sebati dan masukkan pula daging. Biar daging empuk.
  4. Masukkan ayam dan mixed vegetables. Masak seketika.
  5.  Masukkan sotong, udang, sos cili, sos tiram, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  6. Gaul dan masukkan cili merah.
  7. Masukkan mihun dan gaul sehingga semua bahan²  sebati.
  8. Masukkan sedikit air. Gaul dan masak sehingga mihun garing.
  9. Angkat dan hidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>