Assalamualaikum dan salam Sayang semua...
Hari ni Diana tak pergi ke mana².. Walaupun niat di hati sebelum ni nak ikut mama dan rombongan pengantin anak cousin ke Menumbok, Sabah... Disebabkan badan kurang sihat hari ni.. Terpaksa ler dibatalkan... Di rumah ler buat Custard Tea Cupcakes ni... Cupcakes? Heeheee.. Ampun kepada yang empunya resipi... Izinkan Diana olah sedikit yer.. Kalau dibuat cupcakes sememangnya anak² Diana suka tengok...
Hari ni Diana tak pergi ke mana².. Walaupun niat di hati sebelum ni nak ikut mama dan rombongan pengantin anak cousin ke Menumbok, Sabah... Disebabkan badan kurang sihat hari ni.. Terpaksa ler dibatalkan... Di rumah ler buat Custard Tea Cupcakes ni... Cupcakes? Heeheee.. Ampun kepada yang empunya resipi... Izinkan Diana olah sedikit yer.. Kalau dibuat cupcakes sememangnya anak² Diana suka tengok...
Kek ni sememangnya dah ramai dah buat... Antaranya.. Ika, CMG, Akak Nor, Mas, Izah, Akak Zai, Akak Anim, Love2Cook, Nieza, Sue, Akak Dayang, Tun, Zaliedana, Noorsha, Rabiatun, Mama Hawa, Ita, Ziey dan mungkin ada nama² yang Diana tertinggal lagi kan.. Maaf tau.. Memang ramai dah buat kek ni kan kan kan.. Cuma Diana jer yang baru buat hari ni.. Agak ketinggalan ler yer.. Orang lain dah buat berulang kali dah... Diana baru pertama kali membuat kek ni... Kek ni sememangnya sedap seperti yang dikhabarkan. Suka sangat dengan kek ni... Cuma Diana cairkan menteganya tu dan bubuh terakhir sekali.. Ni ler hasilnya... Asalnya dari Custard Tea Cake... Bertukar pula kepada Custard Tea Cupcakes... Ampun sekali lagi...
:: Untuk adunan kastard tu Diana ikut Akak Nor buat 1 1/2 adunan ::
:: Sumber ~ Akak Ida @ 1001 resepi ( TQ )
:: Salin dari Dapur ~ Ika @ Arah ( TQ )
:: Olahan di dalam tulisan merah
CUSTARD TEA CUPCAKES
Bahan-Bahan
- 125g / 1/2 cawan butter ( Versi Diana pula _ dicairkan )
- 1/3 cawan gula castor
- 1 biji telur
- 3/4 cawan tepung naik sendiri
- 1/4 cawan tepung kastard
- 1/2 tsp pewarna perang ( Diana tambah )
Bahan-Bahan Kastard ( Diana buat 1 1/2 adunan )
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu besar gula kastor
- 2/3 cawan susu
- 15g butter
- 2 sudu teh vanilla
Cara-Cara Untuk Kastard
- Larutkan tepung kastard dan gula ke dalam susu.. panaskan hingga mendidih dan pekat.
- Masukkan butter dan vanilla.
- Sejukkan.
Cara-Cara Untuk Kek
- Pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur...gaul rata...masukkan tepung dan gaul rata.
- Guna kek pan yang boleh ditanggalkan di bahagian bawahnya...alas dengan kertas dan gris supaya tidak melekat...
- Letakkan sebahagian kek batter dan ratakan...tuangkan kastard dan kemudian tuang baki kek tadi, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit pada 180°C.
- Keluarkan dari oven, sejukkan dan taburkan gula icing...
:: NOTE ~
Diana buat versi Cawan Kertas dan cara-caranya seperti di bawah
- Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan gebu.
- Masukkan tepung naik sendiri dan tepung kastard.. Gaul rata.
- Kemudian masukkan mentega yang telah d cairkan dan pukul sebati.
- Bubuh pewarna perang dan gaul rata.
- Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam cawan kertas dan tuangkan sedikit adunan kastard dan bubuh lagi adunan kek sehingga 3/4 penuh.
- Bakar selama 15 - 20 minit atau sehingga masak ( bergantung pada saiz cawan kertas yang d gunakan ) d dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 180°C.
Note: Doublekan kuantiti jika mahukan kek yang lebih besar...