Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Pernah dengar tak Mee Mat Salleh? Bagi sesiapa yang tinggal di Labuan ni mesti kenal dengan Mee Mat Salleh ni kan... Mee ni dibuat oleh Sedap Mee, Peladang Bukit Kuda, W.P.Labuan.. Diana suka sangat makan mee ni... Nak goreng ker.. Nak rebus ker... Nak buat bubur pun sedap... Hari ni Diana buat Mee Goreng Basah cara Diana... Mari kita tengok resipinya..
Bahan-Bahan A
Cara-Cara
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
Pernah dengar tak Mee Mat Salleh? Bagi sesiapa yang tinggal di Labuan ni mesti kenal dengan Mee Mat Salleh ni kan... Mee ni dibuat oleh Sedap Mee, Peladang Bukit Kuda, W.P.Labuan.. Diana suka sangat makan mee ni... Nak goreng ker.. Nak rebus ker... Nak buat bubur pun sedap... Hari ni Diana buat Mee Goreng Basah cara Diana... Mari kita tengok resipinya..
:: Ni la rupa Mee Mat Salleh tu.. ::
:: Mee ni perlu direbus dan angkat.. Lepas tu masukkan ke dalam air sejuk sebelum ditoskan ::
Mula² .. tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.. Kemudian masukkan bawang besar dan tumis sehingga wangi. Masukkan udang kering dan goreng seketika.. Tambahkan serbuk cili dan tumis sehingga garing..
Setelah itu.. masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk.. Ketepikan sedikit bahan yang telah ditumis tadi dan pecahkan sebiji telur.. Setelah telur separuh masak.. boleh la digaul bersama bahan yang d tumis tadi.. Pecahkan lagi sebiji telur dan buat seperti tadi.. Kemudian masukkan bhn² A dan gaul rata.. biarkan seketika.
Masukkan mee dan gaul ... tambahkan sedikit air ( mengikut keperluan masing² ).. Setelah mendidih dan sedikit pekat.. masukkan daun bawang dan gaul rata.. Tutupkan api dan hidang ketika ianya masih panas bersama lettuce...
MEE MAT SALLEH GORENG BASAH
Bahan-Bahan
- 1 bungkus Mee Mat Salleh _ dimasak seperti arahan pada bungkusan
- 1 keping dada ayam _ dihiris kecil
- Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas, toskan dan ditumbuk kasar
- 2 biji telur
- 3 ulas bawang merah _ dicincang
- 4 ulas bawang putih _ dicincang
- 1 biji bawang besar _ dihiris
- 1 tbsp cili kering kisar
- Lettuce _ dihiris
- Daun bawang _ dipotong panjang
- minyak untuk menumis
- Sedikit air
Bahan-Bahan A
- 1/2 tbsp kicap pekat Loon Kee
- 2 tsp kicap cair Loon Kee
- 2 tbsp sos manis ABC
- 1 tbsp sos cili Maggi
- 1 tbsp sos tiram Maggi
- 2 tsp sos pedas berkicap Agro Mas
- 2 tsp perencah pati ayam Tumix
- Gula jika perlu
- Garam secukup rasa
Cara-Cara
- Panaskan sedikit minyak d dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan bawang besar dan tumis lagi hingga wangi.
- Kemudian masukkan udang kering dan goreng seketika. Tambahkan serbuk cili dan tumis sehingga garing.
- Setelah itu masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk.
- Ketepikan sedikit bahan yang telah ditumis tadi dan pecahkan sebiji telur. Setelah telur separuh masak, bolehlah digaul bersama bahan yang ditumis tadi. Pecahkan lagi sebiji telur dan buat seperti tadi.
- Masukkan bahan-bahan A dan gaul rata. Biarkan seketika.
- Masukkan mee dan gaul. Tambahkan sedikit air ( mengikut keperluan masing-masing ). Setelah mendidih dan sedikit pekat, masukkan daun bawang dan gaul rata.
- Tutupkan api dan hidang ketika ianya masih panas bersama lettuce.