Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Hari ini Diana ingin kongsikan resipi menu yang sudah lama terperam.. Hari ini baru ada kesempatan untuk buat entrinya.. Apa kata kita semak resipinya..
ROASTED CHICKEN
Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam
- Kitchen string
- 1/2 biji bawang besar _ dipotong 4
- 1/2 biji lemon
- 1 tangkai daun rosemary segar
- Minyak zaitun secukup kegunaan
- Kertas minyak
Bahan-Bahan A ( dicampurkan dan gaul rata )
- 5 ulas bawang putih _ dikisar
- 2 tsp daun rosemary segar cincang
- 2 tsp daun thyme segar cincang
- 1/2 tsp ground nutmeg
- 2 tsp chicken seasoning
- 1 tsp paprika
- Garam
- Lada hitam kisar
Cara-Cara
- Bersihkan ayam dan keringkan.
- Renjiskan ayam dengan minyak zaitun dan lumur keseluruh ayam.
- Kemudian lumurkan bahan-bahan A pada keseluruhan permukaan, bawah kulit dan rongga perut ayam. Taburkan sedikit daun rosemary di atasnya jika suka.
- Masukkan 1/2 biji lemon, 1/2 biji bawang besar yang dipotong 4 dan daun rosemary segar ke dalam rongga perut ayam.
- Ikat kaki ayam dengan tali dengan kemas.
- Masukkan ayam ke dalam peti ais dan perap beberapa jam atau sebaiknya semalaman.
- Panaskan oven pada suhu 190°C.
- Letakkan ayam di dalam dulang pembakar yang telah dilapik dengan kertas minyak dan disapukan dengan sedikit minyak zaitun. Masukkan ayam ke dalam oven dan panggang ayam selama 1 jam 40 minit atau sehingga ayam masak.
- Keluarkan ayam dan makan ayam bersama Honey Roasted Potatoes and Carrots ( resipinya rujuk di bawah ).
HONEY ROASTED POTATOES AND CARROTS
Bahan-Bahan
- 500 gm baby carrots
- 1 kg ubi kentang bersaiz kecil ( Diana guna ubi kentang dari Australia ) _ bersihkan, cuci dan potong 2
- 3 bulbs bawang putih
- Beberapa tangkai daun rosemary segar
- Sedikit minyak zaitun untuk disapu pada kertas minyak
Bahan-Bahan A
- 4 tbsp madu
- 4 tbsp minyak zaitun
- Chicken seasoning
- Lada hitam kisar
- Garam
Cara-Cara
- Panaskan oven pada suhu 200°C.
- Satukan bahan-bahan A di dalam mangkuk yang sesuai dan gaul rata.
- Masukkan baby carrots, ubi kentang dan bawang putih. Gaul rata.
- Kemudian letakkan ke dalam dulang pembakar yang telah dilapik dengan kertas minyak dan disapukan dengan sedikit minyak zaitun. Letakkan juga beberapa helai daun rosemary segar di atasnya.
- Bakar di dalam oven ( kacau sekali-sekala ) sehingga ianya masak keperangan.
- Hidang ketika ianya masih panas.