Thursday, March 20, 2014

~ Roti & Salad Udang...

Sheery Dream Cakes | 7:48 AM | | 3 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Tidak ada apa yang hendak diceritakan hanya sekadar kongsikan resipi sarapan yang Diana buat beberapa hari lepas.. Biarlah gambar menceritakan segalanya .. Jangan lupa semak resipinya juga tau... :)


:: Sumber ~ Kitchen Konfidence  ( TQ ) 
:: Adapted from Williams-Sonoma.

PANETTONE FRENCH TOAST  


Ingredients
  • 1 lb panettone ( about ½ a loaf ) _ Diana guna roti biasa sahaja
  • 3 eggs
  • 1 cup milk
  • Zest of 1 orange
  • ½ cup freshly squeezed orange juice
  • 3 tablespoons sugar
  • ¼ teaspoon ground cinnamon
  • Freshly grated nutmeg, to taste
  • Unsalted butter, room temperature
  • Powdered sugar, for dusting
  • Warm maple syrup, for drizzling 

Method 
  1. Cut the panettone into 5 thick, vertical slices.  Discard any ends pieces.  
  2. Cut the remaining slices in half lengthwise.
  3. In a medium bowl, whisk the eggs lightly to break up the yolk.  
  4. Add milk, orange zest, orange juice, sugar, cinnamon and nutmeg, whisking to combine. Pour the egg mixture into a large, shallow baking dish.
  5. Heat an electric griddle or large frying over medium heat.  Slice a small pat of butter onto the griddle.  Using a paper towel, spread the butter evenly over the surface.
  6. Place a few slices of bread into the egg mixture.  Let the bread soak for about 10 seconds and then flip.  Once the second side has soaked for 10 seconds, carefully lift the bread from the mixture and let any excess egg drip off.  
  7. Place the slices on the heated griddle and cook, turning once, until golden brown on both sides ( about 4 – 5 minutes per side ).  
  8. Using a spatula, transfer cooked slices to a 200°F oven.*  This will keep your finished French toast warm while other slices are cooking. 
  9. Divide French toast between 4 plates, top each serving with a dusting of powdered sugar and drizzle of warm maple syrup.

Serves 4.



Diana gabungkannya bersama Salad Udang... Terpulanglah kepada selera masing-masing ya.. Roti ini boleh dimakan bersama makanan pilihan anda... Juga boleh dimakan sejuk atau panas.. Diana suka makan ketika roti dan salad udang ini setelah ianya disimpan didalam peti ais.. Hehhehee... Orang lain lebih suka makan roti ini ketika ianya panas-panas lagi kan... Ianya terpulang kepada selera anda sendiri ya.. 
Jika hendak mencuba Salad Udang ini.. Boleh klik di SINI untuk resipinya atau boleh rujuk di bawah...

:: Resipi Oleh ~ SheeryDreamCakes @ skybluemelleymey


SALAD UDANG  

Bahan-Bahan
  • 200 gm udang _ dikupas dan bersihkan _ cincang halus
  • 1/2 tbsp minyak zaitun
  • 1/4 tsp serbuk cili
  • 1/4 biji bawang besar _ dicincang
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 tangkai daun bawang _ dicincang
  • 2 tsp jus limau kasturi
  • 5 tbsp mayonis
  • 1 tbsp susu pekat manis
  • Garam
  • Serbuk lada hitam

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan serbuk cili, serbuk lada hitam, garam dan udang. Masak selama 2 - 3 minit di atas api kuat.
  3. Masukkan daun bawang cincang dan gaul rata. Tutupkan api dan angkat.
  4. Campurkan mayonis, susu pekat manis dan jus limau kasturi.
  5. Gaul sebati dan jika suka boleh d sejukkan di dalam peti ais.
  6. Makan bersama Yorkshire Puddings atau roti.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, March 17, 2014

~ Vanilla Cupcake...

Sheery Dream Cakes | 11:20 AM | 1 Comment so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Sekali lagi Diana kongsikan resipi Vanilla Cupcakes di SBK... Cuma kali ini Cupcake itu nampak lebih gelap sebab Diana guna gula perang muda sebab kehabis stock gula kastor di rumah... Itu yang nampak gelap sedikit cupcake nya.. :)


Resipinya Diana ikut resipi Vanilla Heart Cupcakes.... Jika hendak mencubanya boleh klik di SINI. Untuk Vanilla Cupcake ini tidak perlulah buat kek bentuk hati tu ya.. Selamat mencuba...




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, March 13, 2014

~ Sebelum & Selepas LR + Photoshop | Resipi Tuna Sandwich...

Sheery Dream Cakes | 9:22 AM | | 1 Comment so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini Diana hendak tunjukkan gambar sebelum dan selepas diedit .. Kadang-kadang melihat perbezaan dari gambar lebih mudah difahami .. Dari sana anda sendiri menilai apakah hasil karya anda itu perlu atau tidak perlu diedit... Sebab seringkali pertanyaan diajukan ~ Perlukah gambar masakan diedit dan apakah dengan mengubah setting di Tone Curve itu akan menghasilkan tone yang dikehendaki? Baiklah.. Cuba anda teliti contoh gambar di bawah..


:: Gambar B ~  ISO 200    50mm    f/5.6   1/15 sec   :: 


Gambar B merupakan gambar sebelum diedit... Gambar di atas pula setelah ianya diedit dengan proses di SINI .. Gambar keduanya memang nampak perbezaannya kan... Jadi, tiada langsung persoalan perlu atau tidakkah sesuatu gambar itu diedit sebab ianya bergantung kepada diri masing-masing... Jika anda lebih suka gambar B anda tidak perlu lah mengeditnya.. Jika suka Vintage Look... Anda boleh editnya di Lightroom dan Photoshop... Secara peribadi, Diana lebih suka jika gambar itu diberi sentuhan sedikit mengikut citarasa masing-masing... 


::  Atau anda lebih suka tone seperti ini?  ::





::  Vintage Look? ::



Jadi, keputusan di tangan anda.... Semua tone hasil karya anda boleh anda hasilkan di Lightroom dan Photoshop... Apa kata kita tengok pula resipinya.. Alaaa.. resipi mudah dan semua orang tahu membuatnya kan kan.. Hehehehe....


TUNA SANDWICH


Bahan-Bahan
  • Roti
  • Tuna dalam tin _ ( Diana guna Ayam Brand ~ boleh guna deli spread with tuna / tuna mayonnaise / pilihan anda ) 
  • Hirisan timun
  • Hirisan tomato
  • Hirisan bawang ( jika suka )
  • Daun salad pilihan anda
  • Sedikit kobis ungu cincang
  • Sedikit mentega

Cara-Cara 
  1. Campurkan kobis ungu bersama tuna dan gaul rata. Ketepikan.
  2. Sapukan mentega pada sekeping roti dan susun daun salad di atasnya.
  3. Kemudian ratakan tuna di atasnya.
  4. Susun hirisan timun, tomato dan bawang ( jika suka ).
  5. Susun daun salad di atasnya.
  6. Sapukan sekeping lagi roti dengan sedikit mentega dan letakkan di atas sandwich tadi.
  7. Hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, March 7, 2014

~ Resipi Kurma Daging...

Sheery Dream Cakes | 10:00 AM | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang ... 

Hari ini hari yang sibuk buat Diana... Pada saat dan ketika ini.. ada sedikit masa terluang..
Jadi bolehlah buat entri sekejap kan.. :). Resipi ulang tayang sebenarnya... Dulu resipi ini Diana buat untuk Ayam... Kelmarin Diana tukar ayam tu kepada daging...



Sibuk dan kelam kabut punya cerita... Tengoklah cili merah tu.. Hehhee.. potongannya pun tak betul...  abaikan sahaja lah ya... ^___^. Jom tengok resipinya...

KURMA DAGING  


Bahan-Bahan
  • 1 kg daging _ dipotong kecil-kecil
  • 70 gm rempah kurma Adabi ( boleh dikurangkan mengikut citarasa masing-masing )
  • 2 biji cili merah _ dibelah dan buang bijinya
  • 2 biji bawang besar _ dibelah 4 
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 70 gm kerisik
  • 2 tbsp gula
  • 2 tbsp susu pekat
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit air panas
  • 200 ml santan pekat
  • Sedikit air asam jawa
  • Air secukupnya
  • Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan Dikisar Halus
  • 2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 6 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 batang serai

Cara-Cara
  1. Campurkan gula, rempah kurma dan air panas. Gaul rata. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar sehingga terbit aromanya. 
  3. Masukkan campuran rempah kurma tadi. Tumis sehingga pecah minyak.
  4. Kemudian masukkan daging dan gaul rata. Tutup penutup periuk dan masak sehingga daging masak.
  5. Setelah itu, bolehlah dimasukkan santan pekat dan air secukupnya mengikut citarasa masing-masing.
  6. Tambahkan air asam jawa, susu pekat dan garam secukup rasa.
  7. Masukkan kerisik. Gaul dan masukkan pula bawang besar dan cili merah. Masak seketika.
  8. Angkat dan hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, March 2, 2014

~ Resipi Bubur Ubi Badak / Ubi Belalai...

Sheery Dream Cakes | 9:57 AM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini Diana nak kongsikan resipi campak-campak sahaja.. Bulan lepas punya cerita.. Hari ini baru boleh kongsikannya di sini... Ubi Badak atau ianya dipanggil Ubi Belalai di sesetengah tempat.. memang amat sukar untuk didapati di tempat Diana... Kadang-kadang setahun dua tidak nampak dijual di sini.. Mungkin juga ada dijual tetapi Dinana yang tidak nampak kan...


BUBUR UBI BADAK / UBI BELALAI  


Bahan-Bahan
  • Ubi badak / Ubi belalai  _ dikupas kulitnya dan dipotong kecil-kecil
  • Santan cair dan santan pekat secukup kegunaan atau boleh guna santan dalam kotak
  • Gula pasir 
  • Gula melaka
  • Garam secukup rasa
  • Daun pandan _ disiat dan disimpul
  • Sedikit air

Cara-Cara
  1. Cuci dan bersihkan ubi badak / ubi belalai dan toskan.
  2. Masukkan ubi ke dalam periuk bersama sedikit air.
  3. Rebus sehingga ianya hampir masak kemudian masukkan santan cair. Gaul dan biarkan ianya mendidih.
  4. Masukkan santan pekat, garam, gula pasir, gula melaka dan daun pandan. Gaul rata dan didihkan seketika. Sesuaikan rasa. 
  5. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang panas atau sejuk.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>