Thursday, April 26, 2012

~ Ayam Laksamana...


Assalamualaikum dan bertemu kembali... Untuk entri kedua nie Diana nak sajikan dengan resipi dari CMG... Resipi d beri nama Ayam Laksamana... Wah klasik gitu nama resipi nie kan... Rasanya yang tersangat ler sedaaapnya nie pasti akan membuatkan anda semua jatuh cinta dengan resipi nie.. Heheee..


Ayam Laksmana nie dah lama sangat dah habis... Diana masak pada awal bulan nie.. Masak pada 3.4. hari tu.. Terlupa pula nak kongsikannya kat sini.. Adeeh!! Ingat kan dah buat entri tentang resipi nie.. Maklum ler masa tengah sibuk nie semua pun serba kelam kabut jadinya... Semua pun ingat² lupa... :). Semasa Diana ambil gambar nie pun matahari dah terbenam sepenuhnya.. Ambil d bawah cahaya lampu jer... Sayang juga kan kalau tak ambil gambar masa tu sebab resipi nie sedaaap sesangat... Tak ambil gambar .. Maka tak dapat ler nak kongsikannya kan kan... Sesiapa yang pernah cuba Ayam Ros Pandan resipi CMG juga... Lebih kurang macam tu ler rasanya.. Ayam Ros Pandan tu memang dah menjadi resipi fav kami sekeluarga... Dan yang terbaru nie pula Ayam Laksamana nie pun dah termasuk dalam senarai menu fav kami sekeluarga.. Anak² memang suka sesangat makan ayam nie... Tak henti² mereka memuji kesedapannya.. Sampaikan anak lelaki Diana yang seorang tu tanya bila nak masak lagi... :). Terima kasih buat CMG kerana berkongsi resipi² yang sedap²... Izinkan juga Diana kongsikan resipi Ayam Laksamana nie kat sini yer... Terima kasih... Muahsss 


:: Resipi Oleh ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan  ( TQ )


Bahan²
1 ekor ayam, saiz sederhana, potong ikut suka
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
1 camca besar gula melaka
1/2 cawan sos tomato
3 camca besar sos cili
1 senduk nasi cili kisar
1 cawan air
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan, disimpul
1 genggam kismis
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun ketumbar, potong kasar²
Sedikit gajus dan kacang pis untuk hiasan

Bahan Kisar Halus
2 biji bawang besar saiz sederhana
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai, hiris halus
3 biji buah keras
1 camca besar ketumbar
1 camca teh jintan kasar
1 camca teh jintan halus
1/2 biji pala, diparut ( nutmeg )


Cara Membuatnya
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan kelar² sedikit. Gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Perap 10 minit. Goreng ayam tadi, tapi jangan sampai garing, biar lembap² saja. Angkat dan tos, ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus dan daun pandan hingga harum, masukkan cili kisar, kacau dan masak hingga cili garing, tambah sos tomato dan sos cili, kacau rata dan masak hingga terbit minyak.
  3. Masukkan ayam dan kismis, gaul rata² dan tuang air. Kacau dan biar pekat, tambah garam secukup rasa dan gula melaka. Masukkan daun ketumbar dan bawang goreng, gaul dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur gajus dan kacang pis sebelum dihidangkan...


12 comments:

Gee® said... Reply

oppppssss....jangan habiskan yer ayam laksamana tu, puteri hang Li Po nk datang makan nih...heeeee

Sari Yusa Ibrahim said... Reply

Hai, D.. lepas sendawa nak nyanyi lagu Laksamana mati dibunuh ni, hihi..

Nampak sedaplah, kena cuba.. nak beli ayam sekor dulu, kalu tak, tak cukup nanti ;)

Mas said... Reply

wahhh..ada ayam laksamana pulak..
sedappnya tengok kak...
menyelerakan betoiiiii.....

Amie said... Reply

Hai Diana,
punyalah banyak ayam laksamana tu Diana masak... he he hehh habis dah ye, tak apalah Diana...lain kali masak lebih2 ye, tunggu kami datang serbu nak makan!

Liza said... Reply

salam D...bestnya ayam laksamana tu, pekat pulak kuah dia..kalau buat ni anak2 Liza pun mst suka jugak....thnx D, liza salin resepi dulu yer....hihihihhi

Yatie said... Reply

Assalamualaikum Diana,
adoyaiii wat akak terliur je tngk ayam laksamana ni, dah lama dok dlm list tapi tak terbuat2 gak..menyelerakan sungguh..leh cuba ni..

Ummi said... Reply

Waaaaaaaaaaaaa....Diana cayang weeeyy..keluar ayam laksmana lak...ni laksmana mana nih? hehehe... Tp mmg nampak sedap...akak pun x ingat dah penah try ke blm resepi ni...rasa mcm pernah, rasa mcm belum...belum kot...haha. Nnt akak masak ayam nak try la resepi Mat nih... ^__^

zila 4ever said... Reply

salam diana
nak kutip gajus tue dulu..pastu nak ratah ayam tue..pastu baru makn nasi..dan nk tambah dgn ayam lg..dan lagi..he hehee bolehh.:)

Qasey Honey said... Reply

mmg dh dlm list dh resepi ni...jap lg jd pendekar la yer bile dh mkn lauk ayam ni...QH pon mcm Zila nak kutip gajus pastu bru ratah ayam tu...hehehe

sabar dubai said... Reply

cantik laa gambar ni kak diana..nmpk real aje...lagik2 tang ayam mcm nk tlg ratah aje hhehe

Rohah said... Reply

Tuah betul nama ayam nie,boleh masuk History Melaka..ehehe

Shahriah Abdullah Novelis said... Reply

Salam Diana comey.. gambar tu dahlah cantik... sangat menyelerakan... BW dengan mata kuyu perut kosong aje memang ler lapo! suka sangat tau! best! :))