Sunday, May 26, 2013

~ Coconut Milk Chocolate Cake With Cream Cheese Frosting...

Sheery Dream Cakes | 8:35 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersua kembali.. Hari ini Diana bersiaran bersama kek coklat lagi. Kek ini juga Diana olah dengan gabungan rasa cream cheese dari resipi Devil's Food Chocolate Cake... Memang sedap... Jika ingin mencubanya boleh rujuk resipi di bawah ya... Jom tengok resipinya..










:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )


COCONUT MILK CHOCOLATE CAKE with CREAM CHEESE FROSTING
** Diana buat 2 kali ganda resipi di bawah


For the cake
  • 55g dark chocolate ( 70% )
  • 85g quality cocoa powder _ Diana kurangkan sedikit
  • 200 ml boiling water
  • 145 gm plain flour
  • 1 tsp bicarbonate of soda
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/4 tsp salt
  • 90 gm unsalted butter
  • 230 gm caster sugar
  • 50g dark muscovado sugar / brown sugar _ Diana guna gula perang yang berwarna gelap tu
  • 2 eggs
  • 275 ml coconut milk 

For the ganache
  • 125 ml coconut milk
  • 125 gm dark chocolate ( 70% )
  1. Line a square pan with greaseproof paper. Preheat the oven to 180°C/350°F. 
  2. Chop the chocolate up and place in a small bowl with the cocoa powder. Pour over the boiling water. Whisk until the chocolate has melted and the mixture is smooth. Set aside to cool. 
  3. Sift the flour, bicarbonate, baking power and salt into a bowl. 
  4. Melt the butter in a small saucepan. 
  5. Place the sugars in the bowl of a stand mix and whisk quickly to combine. 
  6. Add the melted butter and whisk until combined. 
  7. Add one egg and whisk to combine. Add the other egg and then whisk for 3 minutes until pale and thick. 
  8. Slowly add the coconut milk and then the chocolate mix, whisking as you go. 
  9. Finally add the content of the flour bowl and whisk to combine. Pour into the prepared pan. 
  10. Place in the oven and cook for 30 - 40 minutes, or until a toothpick comes out from the centre with a few damp crumbs instead of liquid mixture. Sit on a wire rack until cool. 
  11. When you're ready to ice the cake, pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
  12. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
  13. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
  14. Leave for one minute then whisk until smooth. 
  15. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake.

Cream Cheese Frosting  dari resipi  DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE...

** Diana buat 2 kali ganda resipi di bawah

Ingredients
  • 250 gm Philadelphia cheese
  • 125 gm butter
  • 1 cup icing sugar
  • 1 tsp vanilla extract
  • Juice of a squeezed slice of lemon 
Method
  1. Beat the cheese and butter, just until creamy. 
  2. Add the icing sugar, vanilla and lemon juice.
** Diana masukkan frosting ke dalam piping bag. 


Cara Melapis Kek
  1. Potong kek coklat kepada beberapa kepingan dengan menggunakan pemotong kek.
  2. Kemudian ambil sekeping kek coklat dan letakkan di atas alas. Paipkan adunan cream cheese frosting di atas kek.
  3. Kemudian lapiskan dengan sekeping kek coklat dan tekan sedikit.
  4. Paipkan lagi adunan cream cheese frosting di atasnya dan seterusnya lapis dengan sekping kek coklat lagi.
  5. Ulang proses ini hingga kek coklat dan adunan cream cheese frosting habis.
  6. Setelah itu masukkan kek ke dalam peti sejuk selama 10 minit atau lebih.
  7. Keluarkan kek dari peti sejuk dan tuangkan chocolate ganache di keseluruhan kek.
  8. Masukkan kek ke dalam peti sejuk seketika sebelum di potong.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, April 14, 2013

~ Kelas Coklat ( Terima Kasih Emma )...

Sheery Dream Cakes | 12:41 PM | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Terlebih dahulu Diana ingin maklumkan yang entri ini merupakan entri kedua terakhir untuk pertengahan tahun ini... Jadi hanya tinggal satu entri lagi belum diupdate sebelum SBK berehat panjang... 


Baiklah... Entri kali ini Diana ingin kongsikan sebahagian dari hasil mengikuti kelas coklat bersama Emma @ Chocoladenz Resources .. Terima kasih buat Emma kerana sudi bertandang ke rumah akak untuk kelas coklat ini.. Kelas yang sangat menyeronokkan.. Bertuah sesiapa yang pernah menjadi anak murid emma tau.. Sebab Emma seorang yang tidak kedekut ilmu.. Setiap langkah demi langkah serta petua-petua membuat coklat diajar dengan teliti... Akak dan daughter amat menghargainya... Terima kasih dari kami berdua dan setiap ilmu yang Emma curahkan itu pasti tidak akan kami persiakannya.. InsyaAllah.. :)


Oleh kerana mereka hendak berpindah ke Semenanjung semula... Jadi kami pasti akan merindui Emma semua... Juga merindui coklat dan desserts keluaran Chocoladenz... Huhuuuu... Selepas ini..walaupun kita duduk berjauhan.. Mudah-mudahan persahabataan yang terbina antara kita semua ini akan kekal selamanya serta di dalam redha dan rahmat Allah S.W.T.. Nanti kalau Emma sekeluarga datang ke Labuan lagi.. jangan lupa datang ke rumah akak tau.. :). 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, March 23, 2013

~ Crispy Fried Yam Ring...

Sheery Dream Cakes | 10:38 PM | 7 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Baiklah.. Oleh kerana Diana agak penat sedikit hari ini... Sebab pergi majlis pernikahan sepupu Diana.. Esok ada lagi majlis persandingan pula.. Jadi memang tidak larat hendak menaip panjang-panjang.. :D. Apa kata terus sahaja kita semak resipi untuk hari ini… 


Resipi Diana ikut dari blog The Waitakere Redneck's Kitchen.. Terima kasih buat tuan punya resipi dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.. TQ..  

::  Beginilah rupa adunan keladi sebelum dibentukkan ::


::  Boleh juga dibentukkan begini.. Ikut citarasa masing-masing ya  ::



:: Resipi Oleh ~ The Waitakere Redneck's Kitchen  ( TQ ) 



CRISPY FRIED YAM RING 


Ingredients 
  • 300 gm yam ( skinned, steamed and mashed )
  • 5 Tbsp wheat starch
  • 5 Tbsp boiling water
  • 1/2 tsp salt
  • 1 Tbsp shortening _ Diana guna minyak zaitun
  • 1/2 Tbsp sugar
  • 1/4 tsp five spice powder

Method
  1. Cut yam into small pieces and steam for 10-15 minutes or until soft ( cooking time will differ with each yam variety ). Mash with potato masher.
  2. Pour boiling water into wheat starch ( make sure the water is boiling hot in order to cook the wheat starch ). Mix thoroughly.
  3. Add wheat starch dough and the rest of the other ingredients to the mashed yam. Knead or mix with a potato masher until it is well combined.
  4. Pat dough into a long strip and join the ends to form into a ring ( do not use a rolling pin to roll the dough as this will make the yam dense ). My ring measures 2"H x 5½" diameter x 3/4" thick ( depending on how big your ring is, if there is any leftover dough, do not throw it away ).
  5. Place the yam ring in a bamboo sieve or foil dish. ( I cut holes in a pie dish so that I can lower it easily with the yam ring into the deep fryer ).
  6. Rest the yam ring in the fridge for at least an hour.
  7. Heat oil up in the deep fryer. Drop some vermicelli in and fry until crispy ( the vermicelli will puff up once it hits the hot oil ). Set aside for garnishing.
  8. Lower the yam ring into the oil ( make sure the oil is hot enough to avoid ending up with a greasy yam ring ). Deep fry until crispy and golden brown.
  9. Remove and sit on wire basket to drain oil and place on serving plate.


Untuk gambar di atas ini Diana buat mini yam ring... Sebab kalau anak Diana yang kecil lebih suka makan macam ini sahaja.. Jadi Diana buatlah mini yam ring untuk dia.. Kalau ahli keluarga yang lain lebih suka makan bersama Ayam Sos Tiram.. 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, March 18, 2013

~ Ayam Sos Tiram...

Sheery Dream Cakes | 2:31 PM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan bertemu kembali... 

Petang ini Diana ingin kongsikan satu resipi yang Diana ingat sudah dikongsikan di SBK... Selongkar punya selongkar... Rupanya belum ada pun resipi Ayam Sos Tiram.. Menu ini memang kegemaran daughter sejak kecil hinggalah sekarang ini.. Sudah 19 tahun pun dia.. Namun menu ini tetap menjadi pilihan dia.. :) Jom tengok resipi kegemaran daughter ini...


AYAM SOS TIRAM

Bahan-Bahan 

  • 360 gm isi ayam _ Diana guna peha ayam ( buang kulit serta tulangnya dan dipotong kecil )
  • 1 biji capsicum hijau _ di buang bijinya dan dipotong dadu
  • 5 tangkai cili kering _ dipotong 2
  • 1 biji lobak merah _ dipotong bentuk bunga
  • 4 keping cendawan shitake kering _ rendam di dalam air panas dan potong 4
  • 6 biji cendawan butang _ dibelah 2
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 1/2 inci halia _ dihiris 
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • Sedikit gajus goreng
  • Minyak untuk menggoreng


Bahan-Bahan A

  • 1 tsp kicap karamel pekat klasik Loon Kee 
  • 2 tbsp sos tiram Maggi
  • Gula jika perlu


Bahan-Bahan B 

  • 1 tbsp sos tiram Maggi
  • 1 biji putih telur
  • 1 tsp minyak bijan
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 1 tsp seasoning Maggi
  • Sedikit gula
  • Serbuk lada hitam
  • Serbuk lada putih


Cara-Cara
  1. Masukkan isi ayam dan cendawan shitake kering ke dalam mangkuk. Campurkan  bahan-bahan B dan gaul rata. Perap selama 30 minit.
  2. Tumis bawang putih bersama halia dengan sedikit minyak hingga naik aromanya.
  3. Kemudian masukkan cili kering dan tumis lagi.
  4. Masukkan ayam dan cendawan shitake kering. Gaul dan biarkan seketika.
  5. Setelah ayam kelihatan hampir masak, bolahlah masukkan cendawan butang, lobak merah dan bahan-bahan A. Gaul dan sesuaikan rasa.
  6. Apabila ayam empuk, masukkan capsicum hijau dan bawang besar. Gaul dan masak seketika.
  7. Akhir sekali masukkan biji gajus goreng dan gaul rata.
  8. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, March 15, 2013

~ Resipi Ayam Palembang...

Sheery Dream Cakes | 11:56 AM | 11 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini buat entri tertangguh lagi... :). Ayam Palembang ini sudah lama habis.. Baru hari ini berkesempatan update di blog.. Ramai juga yang dah mencubanya kan.. Resipi asal menggunakan daging.. Tapi Diana tukarkan kepada ayam... Terima kasih kepada tuan punya resipi dan kepada semua yang mengetengahkan resipi yang sedap ini... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.. Terima kasih... 



AYAM PALEMBANG 

Bahan-Bahan
  • 700 gram daging _ potong lebar dan nipis ( Diana gantikan dengan ayam )
  • 2 batang serai _ dititik
  • 500 ml santan pekat _ ( boleh gantikan dengan kerisik ) _ Diana bubuh kerisik
  • 1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang ( Habhals ) _ Diana guna saus manis ABC + Karamel Pekat Klasik Loon Kee
  • Minyak


Bahan Kisar
  • 1 labu bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 3 cm lengkuas
  • 15 biji cili kering

Rempah Penumis
  • 3 cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
  3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.
  4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.

:: P/S ~ Menurut Kak Maria Hakem, jika tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik, eloklah masukkan kerisik. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, March 9, 2013

~ Vanilla Cupcake ( Soya Milk Corn Flavour )...

Sheery Dream Cakes | 7:46 PM | 13 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Diana mohon maaf sebab kejap ada... Kejap menghilang... Ermmm... Sebenarnya masa dan keadaan tidak mengizinkan untuk Diana update blog... Sibuk sedikit buat masa ini.. InsyaAllah jika ada sedikit masa terluang pasti Diana update ya..


Baiklah.. Untuk entri hari ini masih lagi hendak kongsikan resipi cupcake... :). Resipi Diana ikut dari blog My baking addiction.. Cuma Diana tukarkan susu kepada susu kacang soya berperisa jagung... Hubby dan anak-anak Diana suka sangat makan cupcake ini... Sedap di tekak kami sekeluarga.. Terima kasih buat My baking addiction kerana berkongsi resipi ini dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.. TQ.. 



:: Resipi Oleh ~  My Baking Addiction  ( TQ )


VANILLA CUPCAKE

Ingredients
  • 2 1/4 cups cake flour ( I used Swan’s Down brand )
  • 1 tablespoon baking powder
  • 1/2 teaspoon kosher salt
  • 1 1/4 cups whole milk, room temperature _ ( Diana tukarkan kepada drinho Soya Milk Corn Flavour )
  • 4 large egg whites, room temperature
  • 1 stick ( 8 tablespoons ) unsalted butter, at room temperature
  • 1 1/2 cups sugar _ ( Diana bubuh 1 cawan sahaja sebab menggunakan susu soya )
  • seeds scraped from one vanilla bean _ ( Diana tidak bubuh )
  • 2 teaspoons pure vanilla extract

Directions
  1. Center a rack in the oven to 350 degrees F. Line cupcake pan with paper liners.
  2. In a large bowl, sift together the flour, baking powder and salt.
  3. In a medium bowl, whisk together the milk and egg whites.
  4. In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, or with a hand mixer, beat the butter, sugar and vanilla bean seeds at medium speed for 3 minutes, or until the butter and sugar are very light. Add in the vanilla extract and one third of the flour mixture, still beating on medium speed. Beat in half of the milk-egg mixture, then beat in half of the remaining dry ingredients until well incorporated. Add the rest of the milk and eggs, beating until the batter fully incorporated and smooth, then add the last of the dry ingredients.
  5. Once ingredients are thoroughly incorporated, give the batter a good 2-minute beating to ensure that it is thoroughly mixed and well aerated. Using a large scoop ( about 3 tablespoons ), distribute the batter between 18 muffin wells, filling each well 2/3 full.
  6. Bake for 18-24 minutes, or until a toothpick inserted into the centers come out clean. Cool on wire rack.

Untuk creamnya pula Diana masih mengekalkan cream cheese frosting di atas permintaan hubby dan anak-anak Diana.. :)

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )


CREAM CHEESE FROSTING

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature 
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, February 28, 2013

~ Red Velvet Cupcake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 1:36 PM | | 19 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Apa khabar hari ini? Doa dan harapan Diana moga semuanya di dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya ya.. Sekarang ini musim demam + batuk + selsema di sini.. Diana pun baru sahaja sembuh beberapa hari ini... Ok lah.. Apa kata kita cerita pula tentang Red Velvet Cupcake ini..


Pada mulanya Diana tidak mahu kongsikannya di sini sebab tersilap bubuh pewarna merah jambu.. Cuai sangat semasa bubuh warna tu.. Tercapai pula warna lain.. Adeeh.. Jadi Diana tambah sedikit pewarna merah.. Macam ini lah kejadiannya cc yang Diana buat... Hehhehee... Tapi apa yang lebih penting rasanya tidak terjejaskan kan.. Nasib baik.. Hihiii... Lepas tu bila dah cuai macam ini.. Timbul pula rasa malas nak ambil gambarnya... Hanya main letak kat tepi pintu dapur dan ambil gambarnya.. :D. Akhirnya kongsikan jugalah di sini.. :). Resipinya Diana ikut dari blog Sugar & Snapshots.. Buat Sugar & Snapshots.. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya.. TQ..


:: Resipi Oleh ~ Sugar & Snapshots  ( TQ ) 

RED VELVET CUPCAKE  
Yield : about 24 cupcakes

Ingredients
  • 2 cups cake flour ( sifted )
  • 1/2 cup all purpose flour
  • 3 tbsp red alkalized cocoa powder _ Diana guna serbuk koko biasa
  • 1 tsp salt
  • 1 1/2 cups sugar
  • 1 1/2 cups vegetable oil
  • 2 large eggs plus one egg yolk ( room temp )
  • 3 drops of red gel-paste food coloring
  • 2 tsp vanilla extract
  • 1 cup buttermilk _ ( Homemade : 1 cawan susu + 1 tbsp cuka putih / jus lemon. Rehatkan selama 20 minit )
  • 1 1/2 tsp baking soda
  • 2 tsp cider vinegar _ Diana guna white vinegar

Instructions
  1. Preheat the oven to 350°F. Prepare your cupcake tins with your favorite cupcake wrappers.
  2. Sift your flours, cocoa and salt together into bowl or onto some parchment paper and set aside.
  3. With your stand mixer or electric hand-mixer on medium-high, whist the oil and sugar on medium-high speed until they are well combined. 
  4. Add your eggs one at a time to the mixer until each one is mixed in well. Stop and scrape down the sides of the mixing bowl to make sure it's all consistent.
  5. When all of your eggs are in and thoroughly incorporated add your three drops of gel-paste food coloring and the vanilla extract. ( I don't really like to add a lot of coloring and the red alkalized powder does a great job of making these a nice natural looking red but you can add more color as you need to your taste, especially if you're using plain dutch cocoa powder ).
  6. Turn your mixer down to low and carefully add a third of the flour/ cocoa/ salt mix. Add half of the buttermilk and whisk together until just combined.
  7. Add in another third of the flour and combine, then the rest of the buttermilk ( whisking until just combined again ) and then the rest of the flour. Whisk until the last of the flour is just incorporated.
  8. In a small bowl or cup whisk the vinegar and baking soda together ( remember, it will foam up so make sure your container isn't too small ). Add this to the batter and mix on medium speed for about 10 - 12 seconds until it's incorporated.
  9. Fill each muffin cup three-fourths full with batter.
  10. Bake for 20 minutes or so, rotating the pan halfway through to ensure even baking.
  11. When a toothpick in the center comes out clean they're done. Don't over-bake!.
  12. Let them cool completely before frosting ( but it's okay if you want to eat one warm. They're really yummy! )


Untuk frosting, Diana guna Cream Cheese Frosting dari Martha Stewart.


~ Cream Cheese Frosting...

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( Diana guna Salted butter )
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.


~ Oleh kerana ada komen yang ingin mengetahui bagaimana Diana buat bentuk love tu.. Jadi Diana kongsikan step by step buatnya ya.. Di fb Diana juga sudah ada Diana letak hari itu... Gambar yang sama juga sebenarnya... Ambil guna ipad sahaja ya :)





  • No : 1 ~ Buat lubang berbentuk segitiga di tengah- tengah cupcake kemudian bubuh fillingnya.
  • No : 2 ~ Tutupkan semula dengan potongan kek tadi. Pastikan bucu yang tajam di bawah. 
  • No : 3 ~ Tekan sedikit ke dalam. Potong lebihan kek yang di atasnya ( boleh juga dipotong terlebih dahulu sebelum buat langkah no 2 ini ).
  • No : 4 ~ Letakkan juga lebihan kek pada tempat yang masih nampak krimnya.




  • No : 5 ~ Sapukan krim di atasnya dan hias mengikut citarasa masing-masing.
  • No : 6 ~ Setelah dipotong. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, February 7, 2013

~ Chocolate Peanut Butter Cake...

Sheery Dream Cakes | 10:49 PM | | 14 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Siang tadi Diana sempat buat kek coklat di atas permintaan anak bujang Diana.. Dia memang suka makan kek coklat yang ada coklat meleleh tu.. Hehhehee.. Sebenarnya dah beberapa hari dia minta tapi belum ada kesempatan hendak membuatnya.. Jadi hari ini walaupun sedikit sibuk.. Namun bila teringat permintaan anak-anak memang risau tak sudah... Ambil jugalah sedikit masa untuk membuatnya kan..

Walaupun rupa kek ini tidak cantik... Nampak comot gitu ... Namun.. Kek coklat ini memang sangat lembut dan semestinyalah sedap di tekak kami sekeluarga.. Untuk resipi kek coklat.. Diana buat ikut dari resipi blog Sweetapolita... Cuma untuk fillingnya tu Diana tukar mengikut bahan yang ada di rumah ini... Buat Sweetapolita.. Terima kasih kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ini dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.. TQ..


CHOCOLATE PEANUT BUTTER CAKE  

 Olahan Oleh ~ SBK,Melley Mey's Kitchen @ Sheery Dream Cakes 

:: Resipi Oleh ~ Sweetapolita  ( TQ )

Yield: One 6-layer, 5-inch round cake

( Diana buat 2 kali ganda resipi di bawah ini / 3 lapisan )


Ingredients

For the Cake
  • 1 stick ( 115 g ) unsalted butter, softened
  • 1 1/3 cups ( 300 g ) packed dark brown sugar
  • 2 teaspoons ( 10 ml ) pure vanilla extract _ Diana tidak bubuh sebab esen vanilla tidak tahu letak di mana.. Hehehe
  • 2 eggs, at room temperature
  • 1 cup + 2 tablespoons ( 145 g ) all-purpose flour
  • 1/2 cup ( 60 g ) Dutch-process dark cocoa powder
  • 3/4 teaspoon ( 4 g ) baking powder
  • 3/4 teaspoon ( 6 g ) kosher salt
  • 3/4 cup ( 180 ml ) buttermilk, shaken and warm
  • 1/4 cup ( 60 ml ) coffee or espresso
  • 3 tablespoons ( 45 ml ) mayonnaise
  • 1/3 cup premium dark or extra dark chocolate chips _ Diana gantikan dengan dark chocolate
  • 3/4 teaspoon baking soda
  • 2 teaspoons ( 10 ml ) white vinegar

Instructions
  1. Preheat oven to 350°F. Butter three 5-inch round cake pans, line with parchment rounds, and dust with flour, tapping out the excess.
  2. In a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat the butter, brown sugar and vanilla on medium-high speed until lighter in color and slightly increased in volume, about 5 minutes. Lower the speed to medium and add the eggs, one at a time, mixing until each is fully incorporated before adding the next.
  3. Sift the flour, cocoa powder and baking powder into a medium bowl. Add the salt to the dry ingredients after sifting, and whisk dry ingredients.
  4. In a small bowl or measuring cup, combine the coffee and buttermilk. Alternate dry ingredients and buttermilk mixture into creamed mixture, beginning and ending with dry ingredients. Mix until just incorporated, then fold mayonnaise into batter with a whisk, until just blended. Fold in chocolate chips. In a small bowl, combine the vinegar and baking soda ( it will foam ) and quickly add to batter, mixing until just combined.
  5. Divide the batter evenly between the prepared pans. If possible, weigh the batter in each cake pan for 275 g each ( excluding the pans--you will want to tare the scale each time.) This ensures even layers. Smooth with small offset palette knife, and bake for about 25 minutes, rotating once after 20 minutes. Cake is done when toothpick or skewer comes out clean. Try not to over-bake.
  6. Let pans cool on wire rack for 20 minutes, then invert cakes onto racks, gently, peeling away parchment rounds. Let cool completely.

For the Chocolate Glaze
  • 6 oz ( 180 g ) premium dark or extra dark chocolate, chopped
  • 1 stick ( 115 g ) unsalted butter
  • 1 tablespoon ( 15 ml ) light corn syrup _ Diana gantikan dengan Golden syrup
  • Splash of liqueur of choice, optional ( grand marnier, spiced rum, kahlua, etc. ) _ Diana tidak bubuh
  • Pinch of sea salt ( regular salt, if necessary )


Instructions
  1. Place the chocolate, butter and corn syrup in a medium heatproof bowl over a pot of simmering ( not boiling ) water. 
  2. Stir the mixture using a rubber spatula until melted and smooth. 
  3. Remove from heat and stir in liqueur and salt.


Untuk Peanut Butter Cream... Resipi Oleh ~ Sky Blue's Kitchen

Bahan-Bahan
  • 375 gm fresh cream / Non-Dairy whipping cream _ dipukul hingga kental
  • 6 tbsp peanut butter with chocolate stripes _ boleh dikurangkan kepada 4 tbsp / ikut citarasa masing-masing

Cara-Cara
  1. Campurkan keduanya dan gaul menggunakan spatula hingga rata.
  2. Sedia untuk di gunakan.

Cara melapis kek 
  1. Ambil sekeping kek coklat dan sapukan peanut butter cream di atasnya. 
  2. Tuangkan sedikit Chocolate Glaze di atasnya dan lapis dengan sekeping kek coklat lagi.
  3. Ulang langkah di atas sehingga kek dan peanut butter cream habis digunakan.
  4. Letakkan hirisan buah plum / strawberry di atasnya dan tuangkan sedikit Chocolate Glaze.
  5. Tuangkan juga sedikit Chocolate Glaze ketika menghidang.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>