Saturday, May 13, 2017

~ Resipi Wantan Mee Kicap...

Sheery Dream Cakes | 12:05 PM | | |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Minggu depan merupakan minggu yang sibuk sedikit buat Diana. Jadi hari ini Diana mengambil kesempatan untuk update blog ni dengan beberapa entri. In Shaa Allah..  Ada beberapa entri yang tertangguh untuk dikongsikan.

Resipi untuk kali ni Diana kongsikan resipi Wantan Mee Kicap yang Diana masak beberapa hari yang lepas. Ahli keluarga Diana sememangnya suka makan wantan mee kicap. Jika ada kelapangan sedikit memang berbaloi memasaknya sendiri. Tetapi jika masa tidak mengizinkan, lebih baik makan atau beli di kedai sahaja. Heheheh.. Memang banyak juga hendak disediakan bahan-bahannya. Nak sediakan wantan goreng, mana lagi nak masak ayamnya dan kuah kicap semestinya.

Baiklah.. Resipinya anda boleh rujuk di bawah ya.

WANTAN MEE KICAP

Bahan-Bahan
  • Mee wantan secukup kegunaan _ celur dan angkat, kemudian celup di dalam air sejuk dan toskan
  • Sayur sawi _ dicelur
  • Wantan goreng _ ( resipinya rujuk di bawah )
  • Ayam Panggang Madu _ ( resipinya rujuk di bawah  atau  KLIK DI SINI )
  • Kuah kicap _ ( resipinya rujuk di bawah )
  • Hirisan daun bawang

Cara Menghidang
  1. Sendukkan kuah kicap ke dalam pinggan atau mangkuk.
  2. Kemudian susun mee wantan, wantan goreng, ayam panggang madu, sayur sawi dan taburkan hirisan daun bawang di atasnya.
  3. Hidang.

WANTAN GORENG

Bahan-Bahan Inti
  • 150 gm udang _ buang kepala, kupas kulit, bersihkan dan dicincang halus
  • 1/2 tsp minyak bijan
  • Sedikit sos ikan
  • Daun sup _ dihiris 
  • Lada putih kisar

Bahan-Bahan A
  • 10 Keping kulit wantan
  • Air untuk pelekat
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara
  1. Masukkan kesemua bahan inti ke dalam mangkuk dan gaul rata. Perap selama 30 minit.
  2. Kemudian ambil sekeping kulit wantan  dan bubuh intinya. Beruskan tepi kulit wantan dengan sedikit air. Lipatkan dengan kemas. 
  3. Ulang proses No.2 sehingga kulit wantan habis digunakan. Ketepikan.
  4. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali dan masukkan wantan udang tadi. Goreng sehingga wantan masak kekuningan.
  5. Angkat dan toskan minyaknya.
  6. Makan bersama sos pilihan atau nikmatinya bersama mee wantan kicap.

AYAM PANGGANG MADU

Bahan-Bahan
  • 3 keping paha ayam _ buangkan tulangnya
  • Sedikit biji bijan panggang
  • Air secukup kegunaan

Bahan-Bahan Perap
  • 1 tbsp sos tiram
  • 1/2 tbsp Oriental BBQ Sauce Life
  • 1 tsp lada berperisa Aji Shio
  • 1 tbsp kicap cair Loon Kee
  • 1 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp jus halia
  • 1 tbsp madu
  • Sedikit gula jika suka

Bahan-Bahan Lain
  • Sedikit madu + sedikit air

Cara-Cara
  1. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap dan perap selama 30 minit atau lebih.
  2. Masukkan ayam ke dalam periuk dan tambahkan air sehingga paras ayam. 
  3. Rebus ayam sehingga ayam empuk dan kuahnya kering. Tutupkan api. 
  4. Kemudian keluarkan ayam dari periuk dan susun ayam tadi di atas rak besi pemanggang. 
  5. Sapukan ayam dengan campuran madu dan air. Taburkan biji bijan di atas ayam. Ketepikan. 
  6. Panaskan oven pada suhu 200°C  dan masukkan ayam ke dalam oven. Bakar sehingga ayam keperangan.
  7. Setelah ayam masak, keluarkan dari oven dan potong ayam mengikut citarasa masing-masing.
  8. Hidang.
:: Anda boleh KLIK DI SINI untuk tengok entri yang lepas Ayam Panggang Madu.

KUAH KICAP

Bahan-Bahan Ditumbuk
  • 1 inci halia 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 5 ulas bawang merah 

Bahan Sampingan
  • 10 keping cendawan hitam, rendam hingga kembang 
  • 4 - 5 cawan air
  • Bancuhan tepung jagung + air 

Bahan Sos (campurkan semua dalam mangkuk kecil) 
  • 5 sudu besar kicap masin 
  • 3 sudu besar kicap manis 
  • 3 sudu besar kicap cair 
  • 3 sudu besar sos tiram 
  • sedikit garam, perisa dan serbuk lada putih 

Cara-Cara Masak Kuah 
  1. Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan. 
  2. Masukkan 4-5 cawan air dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan bancuhan tepung jagung, cendawan hitam dan bahan sos. Masak sehingga mendidih dan cendawan masak.
:: NOTE ~
Untuk resipi kuah kicap di atas, banyak bahan yang Diana tidak tulis seperti resipi asal sebab kuah kicap yang akak Ummi dan Akak Ida kongsikan itu untuk resipi Yee Mee Kicap. Jadi, untuk Wantan Mee Kicap ini, resipi kuahnya Diana hanya guna bahan seperti di atas ini ya.





2 comments:

ibh_sue said... Reply

Assalamualaikum.. Lamanya tak singgah blog akak. Rindu nak jamu mata kat sini. Kalau kat fb or Ig tak banyak gamba. Hehehe..
Nak makan mee ni memang beli la jawabnya. Nak buat sendiri setakat makan berdua ja memang rasa tak berbaloi.

Sheery Dream Cakes said... Reply

Wsalam...
Terima kasih sudi singgah blog akak 😘.
Hehehe tu la kan.. kalau setakat makan tuk 2 org mmg beli la jawabnya tu kan .. 😊