Showing posts with label Entri SBK 2. Show all posts
Showing posts with label Entri SBK 2. Show all posts

Wednesday, January 15, 2014

~ Entri SBK 2 :: Ayam Masak Oren...

Sheery Dream Cakes | 10:57 AM | | 2 Comments so far

~ Entri asal dibuat pada : December 18, 2013...  


AYAM MASAK OREN

Bahan-Bahan
  • 400 gm isi ayam ( Diana guna bahagian peha ayam ) _ dihiris kecil
  • 5 tangkai cili kering _ dipotong 1/2 inci panjang
  • 1 ulas bawang putih _ diparut
  • 1 tsp halia parut
  • Minyak secukup kegunaan 

Bahan-Bahan Perap 
  • 1/4 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix 
  • 1 biji telur
  • 1/4 tsp parutan kulit oren 
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula

Bahan-Bahan A ( digaul rata )
  • 1 cawan tepung jagung 
  • 1 1/4 tsp lada berperisa Aji Shio
  • 1/2 tsp lada hitam
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan Sos 

  • 3 tbsp mayonis
  • 1/2 cawan jus oren
  • 1/2 tsp parutan kulit oren
  • 1/4 cawan sos cili thai
  • 1 tsp cuka
  • 1/4 cawan air
  • Garam jika perlu
  • Gula perang secukup rasa 

Cara-Cara 

  1. Campurkan ayam bersama bahan-bahan perap dan gaul rata. Perap selama 1 jam atau lebih. 
  2. Saluti ayam dengan tepung ( bahan-bahan A ), kemudian goreng ayam hingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan gorengkan cili kering hingga berubah warna.
  4. Kemudian masukkan halia dan bawang putih. Setelah terbit aromanya bolehlah dimasukkan bahan-bahan sos dan biarkan ianya mendidih seketika.
  5. Sesuaikan rasa dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata dan tutupkan api.
  6. Taburkan biji bijan panggang di atas ayam ketika menghidang.
  7. Hidang bersama nasi putih panas.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, January 12, 2014

~ Entri SBK 2 :: Coconut Crêpe Cake...

Sheery Dream Cakes | 1:14 PM | | | 6 Comments so far

~ Entri asal dibuat pada : December 10, 2013...  


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Untuk kali ini Diana ada olah sedikit dari resipi asal.. Jika hendak tengok versi asal boleh klik di SINI ya..




:: Resipi Oleh ~ Delicious Shot  ( TQ )


COCONUT CRÊPE CAKE

~ Crêpe recipe...
(Do double recipe)

Ingredients
  • 1 1/8 cups of flour
  • 2 eggs lightly beaten
  • 1 1/2  cup milk
  • 1/2 cup water
  • 3 tablespoons melted butter, plus more for the pan
  • pinch of salt
  • 1 tablespoon sugar


Method
  1. Sift together the flour, salt and sugar. 
  2. In a separate bowl, mix together eggs, milk and water and pour the mixture into the dry ingredients whisking constantly until you get a smooth batter. 
  3. Stir in the melted butter, cover and let the batter rest in the fridge for 45 minutes.   
  4. Heat a crepe pan and grease with some butter. Pour enough batter to coat the botton of the pan, make sure it gets spread evenly. 
  5. Cook over medium heat for about 45 seconds, flip and Cook for another 30 seconds. 


~ For the coconut pastry cream...

Ingredients
  • 6egg yolks
  • 1/2 cup sugar
  • 1/4 cup cornstarch
  • 2 tablespoons flour
  • 1 cup whole milk
  • 1 1/4 cup coconut milk
  • 1 vanilla pod
  • 2 tablespoons butter
  • 1 teaspoon coconut extract
  • Non-dairy whipping cream ( dipukul hingga kental ) _ Diana tambah

Method
  1. Sift together the flour and cornstarch. 
  2. Whisk together the egg yolks and half the sugar until pale. 
  3. Add the flour/cornstarch mixture and mix until smooth. 
  4. Place the milk, coconut milk, vanilla pod, coconut extract and the remaining sugar in a saucepan. 
  5. Bring to a boil and add it to the egg mixture, stirring continuously. 
  6. Pour back into the saucepan and cook stirring until the cream is thick but smooth, about a minute. Stir in the butter. 
  7. Transfer to a bowl and cover the surface of the pastry cream with plastic wrap placed directly over the top. Let it cool completely.

** NOTE  ~  Untuk kali ini Diana ada bubuh whipped cream ke dalam adunan di atas. Setelah adunan di atas sejuk sepenuhnya, bolehlah dicampurkan dengan whipped cream dan gaul rata. Sedia untuk digunakan.




~ Ganache...

:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )

For the ganache
  • 125 ml coconut milk
  • 125 gm dark chocolate ( 70% )

Method

  1. Pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
  2. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
  3. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
  4. Leave for one minute then whisk until smooth. 
  5. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake.


To Assemble
  1. Lay 1 crêpe on a cake stand and cover with coconut pastry cream. 
  2. Repeat until you use all the crêpes. 
  3. Cover and refrigerate for half and hour. Cover with chocolate glaze and sprinkle with toasted coconut.

:: Note ~ Add the chocolate glaze right before serving.  





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Entri SBK 2 :: Daging Bercili Rangup...

Sheery Dream Cakes | 11:30 AM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Lagi entri dari SBK 2 yang sudah Diana tutup tu.. Hehehe... Walaupun dah tutup blog tu, tetapi semua ada antara entrinya Diana telah dan akan letak juga di sini ya. Untuk hari ini, giliran resipi Daging Bercili Rangup pula ya.. Resipinya boleh semak di bawah..

~ Entri asal dibuat pada : December 9, 2013...  



DAGING BERCILI RANGUP

Bahan-Bahan 
  • 500 gm daging batang pinang _ dipotong nipis mengikut citarasa masing-masing
  • 10 - 20 tangkai cili kering _ dipotong 2 atau 3 inci panjang ( boleh dikurangkan atau ditambah mengikut citarasa masing-masing )
  • 1 biji capsicum hijau _ dipotong dadu 
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu kasar
  • 2 tsp halia parut
  • 4 ulas bawang putih _ diparut
  • Sedikit biji bijan panggang
  • Minyak secukupnya

Bahan-Bahan Perap
  • 1/2 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 1 biji telur
  • Secubit soda bikarbonat
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula

Bahan-Bahan A ( digaul rata )
  • Tepung jagung secukup kegunaan
  • Sedikit lada berperisa Aji Shio
  • Sedikit lada hitam
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan Sos
  • 6 tbsp sos cili Maggi
  • 2 tbsp sos plum asam manis Loon Kee
  • 4 tsp cuka
  • Sedikit air


Cara-Cara
  1. Daging diketuk sedikit dengan menggunakan belakang pisau ( ketuk manja sahaja ya ).
  2. Kemudian campurkan daging bersama bahan-bahan perap dan gaul rata. Perap selama 1 jam atau lebih.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan capsicum dan goreng selama 20 saat. Angkat dan ketepikan. Buat cara yang sama juga untuk bawang besar.
  4. Saluti daging dengan tepung ( bahan-bahan A ), kemudian goreng daging hingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  5. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan gorengkan cili kering hingga berubah warna.
  6. Kemudian masukkan halia dan bawang putih. Setelah terbit aromanya bolehlah dimasukkan bahan-bahan sos dan biarkan ianya mendidih seketika.
  7. Sesuaikan rasa dan masukkan daging goreng, bawang besar dan capsicum hijau. Gaul rata dan tutupkan api.
  8. Taburkan biji bijan panggang di atas daging ketika menghidang.
  9. Hidang bersama nasi putih panas.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, January 11, 2014

~ Entri SBK 2 :: Durian Mousse Cheesecake...

Sheery Dream Cakes | 10:15 AM | | 2 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Durian Mousse Cheesecake ini merupakan entri dari blog Diana yang satu lagi, SBK 2.. Dah tutup dah.. Kek yang mudah untuk disediakn. Yang pastinya kek ini merupakan kek bermusim untuk disediakan. Jika bukan musim durian, memang tidak dapatlah merasanya kan.. Hehhee.. Terpaksalah menunggu musim buah durian tiba barulah kita dapat merasa kek ni.. Nak mencubanya? Boleh rujuk resipinya di bawah..

~ Entri asal dibuat pada : November 28, 2013... 

DURIAN MOUSSE CHEESECAKE


Bahan-Bahan
  • 2 keping kek span 
  • Kek span yang berjalur secukup kegunaan _ Resipinya sama seperti kek span yang biasa tu cuma adunan kek itu perlu dibahagi kepada 2 bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda. Masukkan ke dalam piping bag dan picitkan berselang seli di atas loyang pembakar. Bakar hingga kek masak 
  • Kek span yang dipotong dadu _ untuk hiasan
  • Sedikit gula aising 

Bahan-Bahan Untuk Durian Mousse
  • 600 gm isi durian _ dikisar menggunakan food processor ( boleh dikurangkan jika tidak suka terlalu kuat rasa duriannya )
  • 250 gm cream cheese
  • 180 gm  Non-dairy whipping cream 
  • 2 tsp gelatine powder
  • 2 tbsp air panas
  • 3 tbsp gula aising _ boleh dikurangkan mengikut citarasa masing-masing ( bergantung kepada manis isi durian juga )

Cara-Cara
  1. Campurkan gelatine powder bersama air panas atau double boil sehingga larut. Ketepikan.
  2. Pukul cream cheese sehingga lembut.
  3. Kemudian masukkan gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu. Masukkan gelatine dan gaul rata.
  4. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 
  5. Kemudian campurkan bersama isi durian dan kaup balik sehingga sebati. 
  6. Campurkan ke dalam adunan cream cheese dan gelatine tadi dan kaup balik sehingga rata.
  7. Sedia untuk digunakan.

Cara untuk melapis kek
  1. Potong kek span berjalur kepada 2 inci tinggi dan susunkan di tepi loyang.
  2. Kemudian ambil sekeping kek span dan letakkan ke dalam loyang. 
  3. Tuangkan adunan durian mousse ( pastikan tidak melebihi kek span berjalur ). 
  4. Lapis di atasnya dengan sekeping lagi kek span.
  5. Tuangkan lebihan adunan durian mousse di atas kek. Ratakan kek dan masukkan kek ke dalam peti ais semalaman.
  6. Keluarkan kek dari peti ais. Tanggalkan loyang dengan cermat.
  7. Hias kek dengan kek span yang dipotong dadu dan taburkan dengan sedikit gula aising di atasnya.


**  Note ~ Oleh kerana ahli keluarga Diana suka makan durian, maka itulah Diana bubuh 600 gm isi durian.. Jadi, bubuhlah isi durian itu mengikut citarasa masing-masing ya... Selamat mencuba.. ;)




Kek ini juga boleh dibuat seperti gambar di atas dan di bawah ini.. Tidak perlu sediakan kek span yang berjalur itu ya.. Hanya perlu sediakan kek span untuk dasarnya dan durian mousse sahaja.. Caranya ~ 
  1. Potong kek span mengikut saiz bekas yang hendak digunakan..
  2. Kemudian letakkan kek span di dalam bekas tersebut dan tuangkan durian mousse di atasnya.
  3. Simpan kek di dalam peti ais.
  4. Sedia untuk dinikmati.
::  Untuk yang ini pula Diana buat 2 lapisan kek dan durian mousse  ::


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Entri SBK 2 :: Pineapple Chicken...

Sheery Dream Cakes | 9:06 AM | | Be the first to comment!

~ Entri asal dibuat pada : November 26, 2013...  


PINEAPPLE CHICKEN

Bahan-Bahan 
  • 3 keping peha ayam _ buangkan kulitnya dan dipotong kecil
  • 6 keping nenas dalam tin
  • 1/2 biji capsicum hijau _ dipotong kecil 
  • 1 inci halia _ dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris kasar
  • 7 tangkai cili kering _ dipotong 2
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan Perap 
  • 1 biji telur
  • 1 tsp serbuk kari Baba's
  • 1/2 tsp 5 spice powder
  • 1/4 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Garam secukup rasa
  • 1 tsp gula
  • 1 1/2 tbsp tepung jagung
  • 1 tbsp tepung kastard 

Bahan-Bahan Sos
  • 2 tbsp sos cili Thai
  • 4 tbsp sos cili Maggi
  • 1 1/2 tbsp sos plum 
  • 1/2 biji lemon _ ambil jusnya
  • 5 tbsp syrup nenas dalam tin
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara 
  1. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Perap ayam selama 30 minit - 1 jam.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam hingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan gorengkan capsicum selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
  4. Masukkan halia dan bawang putih. Tumis  hingga terbit aromanya. 
  5. Kemudian masukkan cili kering dan goreng lagi sehingga cili kering bertukar warna.
  6. Selepas itu masukkan bahan-bahan sos dan sesuaikan rasa. Biarkan ianya mendidih seketika.
  7. Masukkan ayam goreng dan capsicum. Gaul rata dan tutupkan api.
  8. Angkat dan hidang bersama nasi putih panas.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, January 8, 2014

~ Entri SBK 2 :: Spicy Diced Chicken...

Sheery Dream Cakes | 8:02 AM | | 2 Comments so far

~ Entri asal dibuat pada : November 26, 2013... 

NASI GORENG BUNGA KOBIS

Bahan-Bahan 
  • 2 keping paha ayam _ buang kulit dan tulangnya
  • 20 tangkai cili kering
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris kasar
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 1 biji capsicum hijau _ dipotong dadu

Bahan-Bahan Perap
  • 1 tsp seasoning Maggi
  • 1/2 tsp karamel pekat klasik Loon Kee
  • 1 ulas bawang putih _ ditumbuk
  • 1 tsp gula
  • Garam secukup rasa
  • 1 tsp 5 spice powder 
  • 1/2 tsp pati ayam Tumix
  • 1 biji telur 
  • 2 tbsp tepung jagung

Bahan Sos
  • 2 tbsp sos plum
  • Sedikit gula
  • Perencah pati ayam secukup rasa


Cara-Cara 
  1. Isi ayam dipotong dadu dan campurkan bahan-bahan perap. Gaul rata dan perap selama sekurang-kurangnya 30 minit ( lagi lama lagi baik ). 
  2. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak. Goreng capsicum selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
  4. Masukkan bawang besar dan goreng selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
  5. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kering dan goreng sehingga cili kering berubah warna.
  6. Masukkan ayam goreng dan bahan-bahan sos. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
  7. Akhir sekali masukkan capsicum dan bawang besar.
  8. Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih panas.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, January 4, 2014

~ Entri SBK 2 :: Churros / Kuih Belimbing...

Sheery Dream Cakes | 9:41 AM | | 1 Comment so far

~ Entri asal dibuat pada : November 8, 2013... 


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Churros atau dikenali juga sebagai Kuih Belimbing adalah antara kuih yang sangat digemari oleh anak-anak Diana.. Di sini Diana kongsikan 2 resipi yang pernah Diana cuba... 



CHURROS / KUIH BELIMBING  

 1. :: Sumber Dari ~ Cooking Chapter, Cemplang Cemplung ( TQ )

Cinnamon Sugar 

Ingredients
  • 1/2 cup sugar
  • 1 tsp ground cinnamon

Method 

  1. In a medium bowl, whisk together sugar and cinnamon.
  2. Set aside. 

Churros

Ingredients
  • 1 tbsp sugar
  • 1/2 cup butter
  • 1 cup water
  • 1/2 tsp salt
  • 1 cup flour
  • 3 eggs
  • 1 tsp ground cinnamon _( Diana tambah )
Method
  1. In a medium sized saucepan heat the water, sugar, salt, ground cinnamon and butter until the butter has melted and come to the oil.
  2. Reduce heat to low and add flour all at once. Quickly stir together with a spatula until no lumps remain and the mixture begins to form a ball.
  3. Remove from heat and place loose dough ball in a large bowl.
  4. Add the lightly beaten eggs a little at a time until full incorporated and the mixture has formed into a smooth paste.
  5. Heat vegetable oil in heavy based saucepan or wok. Fill a piping bag with the mixture and carefully pipe lengths ( snipping the end with kitchen scissors ) into the oil a few at a time.
  6. Fry the churros turning once or twice until they are puffed up and golden brown.
  7. Remove churros from hot oil and place on a paper towel.
  8. After slightly degreased, toss in cinnamon sugar mixture and place on a plate to serve.
  9. Serve with chocolate dipping sauce.

Chocolate Sauce  ( Diana tidak buat )

Ingredients 
  • 4 oz dark chocolate, chopped
  • 1 pinch salt
  • 1 cup cream

Method 
  1. Place chocolate chunks and salt in a medium bowl.
  2. In a small saucepan, bring the cream to a boil. Pour the cream over the chocolate pieces. Lets rest for 1 minute before whisking.
  3. Whisk until chocolate is completely melted.

** Note ~ Diana buat Hot Chocolate dari food network

Hot Chocolate

:: Sumber Dari ~ Food network ( TQ )

Ingredients
  • 4 oz dark chocolate
  • 2 cups milk
  • 1 tbsp cornstarch
  • 4 tbsp sugar
Method
  1. Place the chocolate and half the milk in a saucepan over very low heat and cook, stirring, until the chocolate has melted. 
  2. Dissolve the cornstarch in the remaining milk and whisk into the chocolate with the sugar. Cook on low heat, whisking constantly until the chocolate thickens, approximately 5 minutes. 
  3. Remove and whisk until smooth. Pour chocolate into cups and serve with churros.


2. :: Resipi Oleh ~ Fa
:: Sumber Dari ~ Akak Ummi @ Home Sweet Home ( TQ )

Bahan-Bahan _ ( lebih kurang 15 biji )
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan butter / marjerin
  • 1 sudu makan gula
  • sedikit esen vanila
  • Sedikit serbuk kayu manis _ Diana tambah

Cara-Cara
  1. Didihkan air, gula, esen vanila dan juga butter. Sementara tuh, dalam mangkuk lain, pukul telor kejap.
  2. Bila bahan tadi telah mendidih, tutup api dan masukkan tepung dan serbuk kayu manis. Kacau cepat-cepat dengan senduk kayu.
  3. Kemudian masukkan pula telur dan kacau lagi cepat-cepat hingga betul-betul sebati dengan tepung tadi.
  4. Panaskan minyak dengan api sederhana. Masukkan adunan ke dalam acuan / nozzle star dan picitkan ke dalam kuali. Potong setiap 5cm. ( *kalau ada acuan SAWA tuh, lagi cepat.. akak guna acuan picit biskut dahlia tu jek.. )
  5. Goreng dan balik-balikkan dan angkat bila kekuningan.
  6. Biarkan kuih sejuk sebentar dan taburkan gula ( Diana taburkan dengan cinamon sugar )..Sedia untuk dimakan.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Entri SBK 2 :: Kinder Bueno & Caramel Cheese Trifle...

Sheery Dream Cakes | 9:26 AM | | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran kembali bersama entri SBK 2. Tiada apa yang hendak diceritakan. Apa kata kita terus sahaja semak resipinya di bawah..

~ Entri asal dibuat pada : November 7, 2013...


KINDER BUENO & CARAMEL CHEESE TRIFLE

Bahan-Bahan
  • 1 biji kek span coklat / atau boleh guna jenis kek yang lain _ potong kek mengikut saiz bekas yang hendak digunakan 
  • Kinder Bueno secukup kegunaan _ dipotong kecil
  • Hershey's Syrup ( chocolate flavor ) secukupnya
  • Salted caramel secukup kegunaan _ ( Resipi rujuk di SINI 

Bahan-Bahan Untuk Cream Cheese ( Diana buat 1 1/2 adunan di bawah )
  • 250 gm cream cheese
  • 170 gm Nestle cream
  • 220 gm Non-dairy whipping cream
  • 30 gm gula aising

Cara-Cara
  1. Pukul cream cheese sehingga lembut.
  2. Kemudian masukkan gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu.
  3. Masukkan Nestle cream dan pukul sebati. Ketepikan.
  4. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 
  5. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. 
  6. Masukkan ke dalam piping bag.

Cara-Cara Melapis Kek
  1. Ambil sekeping kek dan letakkan ke dalam bekas.
  2. Kemudian susun kinder bueno di atas kek. 
  3. Picitkan caramel dan chocolate syrup.
  4. Seterusnya picitkan adunan cream cheese di atasnya.
  5. Buat langkah di atas sekali lagi. 
  6. Simpan di dalam peti ais sebelum dinikmati.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>