Friday, November 30, 2012

~ Cara SBK Mengambil Gambar 2...

Sheery Dream Cakes | 9:46 AM | 9 Comments so far


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua...

Begitu cepat masa berlalu.. Sedar tak sedar kita  sudah pun berada di hujung bulan November kan... Tak lama lagi tiba pula tahun baru.. Ada 2 bulan lagi sebelum SBK menyambut ulangtahun ke 2... Blog yang masih baru lagi di alam maya ini... Baru nak menjangkau usia 2 tahun.. Itu pun kalau sempat kan.. Ermmm... InsyaAllah jika diizinkan Allah.. Sempat lah SBK menyambut ulang tahun ke 2 tu ..

Baik lah.. Untuk kali ini Diana hendak kongsikan bagaimana cara Diana mengambil gambar untuk mendapatkan kesan cerah di belakang.. Sama ada hendak mendapatkan kesan putih ataupun warm effect.. Caranya sama sahaja ( itu bagi pendapat Diana ya.. orang lain mungkin ada cara / pendapat yang berbeza ).. Sebab bagi Diana, ianya boleh di edit menggunakan LR dan Adobe Photoshop.. Jadi setting kamera semasa menggambil gambar amat penting dalam soal ini.. Itu sebabnya kenapa dulu pernah Diana beritahu bahawa jangan takut untuk Set White Balance kepada manual & Titik beratkan penggunaan warna dalam props yang kita gunakan.. Ianya sangat mempengaruhi mood gambar yang hendak kita ambil.. Nak tau bagaimana Diana mengambil gambar yang dimaksudkan? Caranya seperti gambar di bawah ini ya..

::  Ini hasilnya  ::

Anda boleh menggunakan 1 keping sahaja white foam board seperti gambar di bawah ini... Diana lebih banyak menggunakan 2 keping foam boards sebab cahaya yang kita perolehi lebih terang berbanding hanya menggunakan 1 keping foam board sahaja.. Ianya bergantung juga mood gambar yang hendak anda ambil..


::  Ini Hasilnya  ::


Untuk mendapatkan gambar seperti di atas ini pula... Diana buat cara yang sama dengan menggunakan 2 keping foam boards dan tutup pintu dengan kain putih yang sangat nipis ( yang boleh menembusi cahaya )..

Sekarang, kita tengok pula hasil karya yang diambil tanpa white foam board dan diambil ketika cahaya terang ( cuaca sangat cerah ).



::  Inilah hasilnya  :: 

Contoh lain boleh tengok gambar di bawah ya..







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, November 27, 2012

~ Satay Ayam Goreng...

Sheery Dream Cakes | 12:40 PM | 12 Comments so far
Assalamualaikum dan bertemu kembali di entri kali ini… 

Untuk entri ini Diana nak kongsikan resipi Satay Ayam Goreng... Tiada celoteh panjang yang hendak dikongsikan..Ok lah.. Terus sahaja kita tengok resipinya ya.. 


SATAY AYAM GORENG 

Bahan-Bahan
  • 4 keping peha ayam _ dibuang kulit dan tulangnya. Hiris nipis dan besar
  • 3 tangkai daun kari _ dicincang
  • Lidi secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan A 
  • 1/2 tsp serbuk cili
  • 1/2 tsp serbuk kunyit
  • 1 tbsp rempah kari _ ( Diana guna serbuk kari Ayam Brand )
  • 1/2 tbsp serbuk ketumbar
  • 1/2 tsp serbuk jintan manis
  • 1/2 tsp serbuk jintan putih
  • 1/2 tsp serbuk rempah 5
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix ( optional )
  • 2 tbsp gula atau secukup rasa
  • 1 tsp garam
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 2 tbsp tepung kastard
  • 2 tbsp tepung gandum
  • 2 tbsp tepung ubi kayu
  • 1 biji telur

Bahan-Bahan B ( Kisar Menggunakan Food Processor ) 
  • 3 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 batang serai _ ambil bahagian yang putih sahaja
  • 1/2 inci halia
  • 1/4 inci lengkuas

Cara-Cara 
  1. Campurkan ayam bersama bahan-bahan A dan B. Gaul rata.
  2. Cucuk sekeping isi ayam dengan lidi. Ketepikan.
  3. Buat langkah No. 2 sehingga isi ayam habis.
  4. Kemudian perap selama 2 - 3 jam atau lebih.
  5. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng satay ayam hingga masak.
  6. Angkat dan sedia untuk dihidang.
  7. Nikmati bersama sos kegemaran anda. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, November 13, 2012

~ Ferrero Rocher Brownies...

Sheery Dream Cakes | 7:46 AM | 11 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... 

Bersiaran di awal pagi kali ini SBK ingin berkongsikan 1 resipi brownies.. Semasa mencari resipi brownies.. Diana terjumpa dengan blog ini.. Brown Eyed Baker.. Terpikat kepada beberapa resipi brownies kat sana.. Teringin nak mencuba resipi Peanut Butter Brownies.. Tapi macam tak berapa nak rajin nak buat peanut butter topping / swirl tu.. Ermmm... Jadi buat mana yang senang sahaja lah kan.. Hehehee...


Akhirnya buat tanpa topping ( The Baked Brownie  ).. Tapi gantikan dengan Ferrero Rocher pula... Tu sahaja jalan yang paling mudah nak makan brownies.. Heehee :D.. Tak apalah.. Lain kali baru buat lagi yang lain.. :). Anak-anak Diana suka makan Ferrero Rocher Brownies ni.. Sedap di tekak kami sekeluarga.. Cuma sukatan gulanya Diana telah kurangkan mengikut citarasa keluarga Diana ya.. Kepada Brown Eyed Baker.. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini pula ya.. Terima kasih.. Nak resipinya? Jom tengok resipinya pula...


:: Sumber ~ Brown Eyed Baker ( TQ )


THE BAKED BROWNIE / FERRERO ROCHER BROWNIES

INGREDIENTS


  • 1 1/4 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon salt
  • 2 tablespoons dark unsweetened cocoa powder
  • 11 ounces dark chocolate, coarsely chopped
  • 1 cup ( 8 ounces ) unsalted butter, cut into 1-inch pieces
  • 1 teaspoon instant espresso powder 
  • 1 1/2 cups granulated sugar _ ( Diana bubuh 1 cawan sahaja )
  • 1/2 cup packed light brown sugar
  • 5 eggs, at room temperature
  • 2 teaspoons vanilla extract

Method

  1. Preheat the oven to 350 degrees F. Butter the sides and bottom of a 9 x 13-inch glass or light-colored baking pan. Line the pan with parchment paper.
  2. In a medium bowl, whisk the flour, salt, and cocoa powder together.
  3. Put the chocolate, butter and instant espresso powder in a large bowl and set it over a saucepan of simmering water, stirring occasionally, until the chocolate and butter are completely melted and smooth. 
  4. Turn off the heat, but keep the bowl over the water and add the sugars. Whisk until completely combined, then remove the bowl from the pan. The mixture should be room temperature.
  5. Add 3 eggs to the chocolate mixture and whisk until combined. Add the remaining eggs and whisk until combined. 
  6. Add the vanilla and stir until combined. Do not overbeat the batter at this stage or your brownies will be cakey.
  7. Sprinkle the flour mixture over the chocolate mixture. Using a rubber spatula ( not a whisk ), fold the flour mixture into the chocolate until just a bit of the flour mixture is visible.
  8. Pour the batter into the prepared pan and smooth the top. Bake in the center of the oven for 30 minutes, rotating the pan halfway through the baking time, until a toothpick inserted into the center of the brownies comes out with a few moist crumbs sticking to it. 
  9. Let the brownies cool completely, then lift them out of the pan using the parchment paper. Cut into squares and serve.
  10. Store at room temperature in an airtight container or wrap with plastic wrap for up to 3 days.

( Recipe adapted from ~ Baked : New Frontiers in Baking )


::  Sebelum membakar susun beberapa Ferrero Rocher di atasnya  ::




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, November 10, 2012

~ Daging Goreng Cili Kering...

Sheery Dream Cakes | 6:33 PM | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Moga hari ini kehidupan kita lebih baik dari hari yang sebelumnya... Moga kita sentiasa di bawah lindunganNya.. Aamiin.. Tak nak banyak membebel hari ini.. Cuma nak kongsikan resipi Daging Goreng Cili Kering yang Diana masak tengahari tadi.. Jom semak resipinya...



DAGING GORENG CILI KERING


Bahan-Bahan
  • 500 gm daging batang pinang ( guna bahagian daging yang lembut ) _ dihiris nipis
  • 1 biji tomato _ buang bijinya dan potong dadu kecil
  • 1 1/2 tbsp kicap ABC sos manis
  • Gula melaka secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan-Bahan A ( Kisar Menggunakan Food Processor )
  • 10 tangkai cili kering
  • 1 biji cili merah
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • Belacan sebesar ibu jari

Bahan-Bahan B ( Bahan Perap )
  • 1/2 tsp serbuk lada putih
  • 1 /2 tbsp gula
  • 1 biji telur
  • 1/2 tbsp tepung jagung
  • 1/2 tsp perencah pati ayam 
  • Secubit soda bikarbonat
  • Garam

Cara-Cara
  1. Campurkan daging bersama bahan B dan gaul rata. Perap selama 1 jam atau lebih.
  2. Kemudian panaskan minyak dan goreng daging hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Tumis bahan A dengan sedikit minyak hingga wangi.
  4. Masukkan gula melaka dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan kicap, gula melaka dan garam secukup rasa. Gaul rata.
  6. Setelah itu bolehlah dimasukkan daging goreng dan gaul. Masak seketika dan sesuaikan rasa.
  7. Tutupkan api dan masukkan tomato yang dipotong dadu.
  8. Gaul dan hidang bersama nasi putih panas.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, November 9, 2012

~ Opor Ayam...

Sheery Dream Cakes | 9:10 AM | | | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan bertemu kita kembali di hari Jumaat yang mulia ini.. 

Alhamdulillah hari ini diberi peluang untuk Diana update blog ni.. Namun untuk BW belum termampu lagi Diana laksanakan.. Mohon ampun dan maaf daripada Diana.. Diharap tiada yang berkecil hati ya.. 


Resipi Opor Ayam ini, anda boleh dapatkannya  dari Buku Resipi : 50 Hidangan Penambat Selera oleh Chef Hanieliza ..Resipi asal menggunakan daging.. Tapi Diana tukar kepada ayam.. Resipi ini memang sedap.. Terima kasih kepada Chef Hanieliza di atas resipi yang sedap ini.. Terima kasih akak... Kepada sesiapa yang belum memiliki buku tersebut, bolehlah dapatkannya di kedai-kedai buku berhampiran. memang berbaloi memiliki buku ini.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, November 6, 2012

~ Chocolate Cake With Cream Cheese Frosting...

Sheery Dream Cakes | 2:10 PM | 16 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK...

Apa khabar hari ini? Doa dan harapan Diana moga kita semua sentiasa dianugerahkan kesihatan yang baik... Ermm.. Hari ini mahupun kelmarin memang tiada yang menyambut harijadi di rumah Diana.. Cuma esok baru ada yang menyambut harijadi.. Kiranya tersilap hari bulan pula buat kek ini.. Orang birthday esok tapi Diana buat Chocolate Cake ini kelmarin pula... Baru teringat esok ada yang menyambut harijadi... Mungkin esok buat kek lagi atau pun order saja di kedai kan.. hehe

Kelmarin juga Diana ambil gambar ini semua.. Haih!! Cahaya petang kelmarin memang tak cukup untuk ambil gambar yang Diana kehendaki.. Cahaya tak berapa terang sekarang sebelah petang hari.. Nak tak nak kena juga lah ambil gambar kek ini.. Untuk kek coklat Diana guna resipi dari blog Sweetapolita.. Keknya memang sangat moist dan sedap.. Untuk krimnya pula Diana hanya guna Cream Cheese Frosting dari resipi Martha Stewart.. Diana gabungkan keduanya dan jika hendak buat ikut resipi asal dari Sweetapolita boleh juga.. Terserahlah pada citarasa anda semua ya.. :). Terima kasih kepada Sweetapolita & Martha Stewart di atas resipi berkenaan dan izinkan Diana kongsikannya kat sini pula ya..



:: Resipi Oleh ~ Sweetapolita ( TQ )

CHOCOLATE CAKE

Ingredients
  • 3/4 cup ( 170 g ) unsalted butter, softened
  • 2 cups ( 400 g ) packed dark brown sugar
  • 2 teaspoons (10 ml ) pure vanilla extract
  • 3 eggs, at room temperature
  • 1 3/4 cups ( 220 g ) all-purpose flour
  • 3/4 cup ( 65 g ) unsweetened Dutch-processed cocoa powder
  • 1 1/4 teaspoon ( 7 g ) baking soda
  • 1 teaspoon ( 5 g ) baking powder
  • 1 teaspoon ( 10 g ) kosher salt
  • 1 1/2 cup ( 360 ml ) buttermilk, at room temperature _ ( Homemade : 1 cawan susu + 1 tbsp cuka putih / jus lemon. Rehatkan selama 20 minit.  ) ** Untuk kek ini Diana buat : 1 1/2 cawan susu + 2 tbsp jus lemon.
  • 1/4 cup ( 59 ml ) mayonnaise


Method 

  1. Preheat oven to 350°F. Butter three 8-inch round cake pans, line with parchment rounds, and dust with flour, tapping out the excess.
  2. In a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat the butter, brown sugar and vanilla on medium-high speed until lighter in color and slightly increased in volume, about 5 minutes. Lower the speed to medium and add the eggs, one at a time, mixing until each is fully incorporated before adding the next.
  3. Sift the flour, cocoa powder, baking soda and baking powder into a medium bowl. Add the salt to the dry ingredients after sifting, and whisk dry ingredients.
  4. Alternate dry ingredients and buttermilk into creamed mixture, beginning and ending with dry ingredients. Mix until just incorporated, or finish by hand gently. Fold mayonnaise into batter with a whisk, until just blended.
  5. Divide the batter evenly between the prepared pans. If possible, weigh the batter in each cake pan for 454 g each ( excluding the pans--you will want to tare the scale each time. ) This ensures even layers. Smooth with small offset palette knife, and bake for about 30 minutes, rotating once after 20 minutes. Cake is done when toothpick or skewer comes barely clean. Try not to over-bake. I tend to under-bake a few moments, so the skewer is a little bit gummy. This works well for a moist chocolate cake (not vanilla).
  6. Let pans cool on wire rack for 20 minutes, then invert cakes onto racks, gently, peeling away parchment rounds. Let cool completely.


~ For Cream Cheese Frosting...
( Diana buat 2x adunan di bawah )

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature 
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Method

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.



:: Cara Diana Melapis Kek ini ~ 
  1. Ambil sekeping kek dan sapu di atasnya dengan cream cheese frosting dan lapis lagi dengan sekeping kek di atasnya.
  2. Kemudian ulang langkah No.1 hingga kek habis dilapis.
  3. Sapukan sekeliling kek dengan cream cheese frosting.
  4. Kemudian sapukan secara nipis dengan fresh cream yang berwarna merah jambu dan warna krim.
  5. Hias mengikut citarasa masing-masing.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, November 3, 2012

~ Coconut Crêpe Cake...

Sheery Dream Cakes | 8:42 AM | | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Hari ini tak ada cerita yang ingin dikongsikan.. Cuma nak kongsikan resipi Coconut Crêpe Cake yang Diana buat kelmarin.. Tempoh hari ternampak resipi Coconut Crêpe Cake kat blog Delicious Shots... Tu yang buat tu kelmarin.. Cuma kalau letak dalam peti ais kenalah keluarkannya terlebih dahulu jika dah sapu coklat glaze tu.. Macam gambar yang Diana ambil ini memang baru sahaja dikeluarkan dari peti ais.. Malas nak tunggu coklatnya cair sedikit.. Yang best makan kek ni kita potong dulu lepas tu baru curah lagi coklat glaze di atas.. 


Apa kata kita tengok resipinya... Terima kasih kepada tuan punya resipi dan izinkan Diana kongsikannya bersama di SBK pula ya.. 

:: Resipi Oleh ~ Delicious Shot  ( TQ )

COCONUT CRÊPE CAKE

~ Crêpe recipe...
(Do double recipe)

Ingredients
  • 1 1/8 cups of flour
  • 2 eggs lightly beaten
  • 1 1/2  cup milk
  • 1/2 cup water
  • 3 tablespoons melted butter, plus more for the pan
  • pinch of salt
  • 1 tablespoon sugar

Method
  1. Sift together the flour, salt and sugar. 
  2. In a separate bowl, mix together eggs, milk and water and pour the mixture into the dry ingredients whisking constantly until you get a smooth batter. 
  3. Stir in the melted butter, cover and let the batter rest in the fridge for 45 minutes.   
  4. Heat a crepe pan and grease with some butter. Pour enough batter to coat the botton of the pan, make sure it gets spread evenly. 
  5. Cook over medium heat for about 45 seconds, flip and Cook for another 30 seconds. 


~ For the coconut pastry cream...

Ingredients
  • 6egg yolks
  • 1/2 sugar
  • 1/4 cup cornstarch
  • 2 tablespoons flour
  • 1 cup whole milk
  • 1 1/4 cup coconut milk
  • 1 vanilla pod
  • 2 tablespoons butter
  • 1 teaspoon coconut extract


Method
  1. Sift together the flour and cornstarch. 
  2. Whisk together the egg yolks and half the sugar until pale. 
  3. Add the flour/cornstarch mixture and mix until smooth. 
  4. Place the milk, coconut milk, vanilla pod, coconut extract and the remaining sugar in a saucepan. 
  5. Bring to a boil and add it to the egg mixture, stirring continuously. 
  6. Pour back into the saucepan and cook stirring until the cream is thick but smooth, about a minute. Stir in the butter. 
  7. Transfer to a bowl and cover the surface of the pastry cream with plastic wrap placed directly over the top. Let it cool completely.


~ For the Chocolate Glaze...

Ingredients
  • 8oz 70% Dark chocolate, chopped
  • 150 grams of unsalted butter cut in pieces, at room temperature
  • 2 tablespoons light corn syrup


Method
  1. Melt the chocolate and butter in a heatproof bowl over a saucepan of simmering water. Make sure the bowl is not touching the water. 
  2. Once the chocolate and butter are completely melted, stir in the corn syrup. 
  3. Cover the surface of the chocolate with plastic wrap placed directly over the top. 
  4. Let it cool to room temperature.

To Assemble
  1. Lay 1 crêpe on a cake stand and cover with coconut pastry cream. 
  2. Repeat until you use all the crêpes. 
  3. Cover and refrigerate for half and hour. Cover with chocolate glaze and sprinkle with toasted coconut.

:: Note ~ Add the chocolate glaze right before serving.  


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>