Showing posts with label Bars I Brownies. Show all posts
Showing posts with label Bars I Brownies. Show all posts

Thursday, September 4, 2014

~ Red Velvet Tiramisu Brownies Recipe...

Sheery Dream Cakes | 8:40 PM | 5 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

Untuk makluman semua pengunjung SBK... Mulai hari ini SBK akan dikenali sebagai Melley Mey's Kitchen ya... Namun Sky Blue's Kitchen atau Melley mey's Kitchen pun sama juga.. Masih lagi dimiliki oleh empunya blog yang sama.. 

Baiklah... Tidak mahu membebel panjang di entri ini.. Apa kata kita terus cerita tentang resipi kali ini...

Red Velvet Tiramisu Brownies... Ermmm... Memang pertama kali Diana mencuba gabungan  rasa brownie dan tiramisu... Jika suka makan tiramisu dan red velvet... Memang sesuai lah ya sebab ianya  2 in 1 gitu... Boleh rasa keduanya sekaligus... Cuma.. Kali ini Diana terlupa pula ayakkan serbuk koko di atasnya tu... Huhuuu... Tak apalah kan.. Lain kali boleh cuba lagi... ;) Jom semak resipinya pula..



:: Resipi Oleh ~ Yummy Addiction  ( TQ )

RED VELVET TIRAMISU BROWNIES  


Ingredients

For the red velvet brownies
  • 1 cup ( 125 g ) all-purpose flour
  • ½ teaspoon baking powder
  • ⅓ teaspoon salt
  • 2 large eggs, at room temperature
  • ½ cup ( 113 g ) unsalted butter
  • 2 oz. dark chocolate
  • ¾ cup ( 170 g ) granulated sugar
  • 1½ teaspoon vanilla extract
  • 2 tablespoons unsweetened cocoa powder
  • 1 tablespoon red food coloring ( or as needed )
  • 1 teaspoon apple cider vinegar

For the tiramisu
  • 4 egg yolks
  • ⅓ cup ( 67 g ) sugar
  • ⅓ teaspoon vanilla extract
  • 1 cup ( 225 g ) mascarpone cheese, at room temperature
  • ½ cup ( 125 ml ) heavy whipping cream
  • ½ cup cold-brewed coffee
  • 3 oz. ( 85 g ) soft ladyfingers
  • cocoa powder, for topping
  • chocolate shaves, for topping ( optional )


Instructions
  1. Red velvet brownies: Preheat oven to 350 degrees. Line an 8-inch square baking pan with parchment paper, and lightly spray with nonstick spray. Set aside.
  2. In a small bowl, combine flour, baking powder and salt. Set aside. In another small bowl, beat eggs until foamy. Set aside. Melt the butter and chocolate in a large microwave safe bowl in 30 second increments until melted. Stir in the sugar, vanilla, cocoa powder. Carefully whisk in the food coloring (to desired color) until combined. Sir in the vinegar. Slowly stir in the eggs, then fold in the flour mixture until it is all combined. Do not overmix. Pour batter into prepared pan and spread evenly. Bake for about 30-35 minutes, or until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Place on wire rack to cool completely.
  3. Prepare a strong espresso coffee.
  4. Tiramisu: Place the egg yolks and sugar in the heatproof bowl, and whisk together until they become pale yellow. Set a heatproof bowl on top of a saucepan of simmering water, making sure the water doesn't touch the bottom of the bowl. Cook on low, stirring and whisking constantly, until the mixture thickens and forms a ribbon trail on the surface when the whisk is lifted (for about 5-7 minutes). Remove from the heat and let cool slightly. Whisk in vanilla. Beat in the mascarpone until smooth. In a separate bowl, beat the whipping cream until soft peaks form. Gently fold into the cheese mixture.
  5. To assemble the tiramisu browniesPour a quarter of the tiramisu mixture over the brownies and spread evenly over the top. Arrange the ladyfingers on top of the tiramisu mixture. Using a pastry brush, brush tops of ladyfingers with coffee until they are saturated. Pour remaining tiramisu mixture on top and spread evenly with a spatula. Sprinkle with cocoa powder and grated chocolate. Cover with plastic wrap and refrigerate at least 1 hour. Cut into bars and enjoy!

Notes
Store in refrigerator.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, November 13, 2012

~ Ferrero Rocher Brownies Recipe...

Sheery Dream Cakes | 7:46 AM | 11 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... 

Bersiaran di awal pagi kali ini SBK ingin berkongsikan 1 resipi brownies.. Semasa mencari resipi brownies.. Diana terjumpa dengan blog ini.. Brown Eyed Baker.. Terpikat kepada beberapa resipi brownies kat sana.. Teringin nak mencuba resipi Peanut Butter Brownies.. Tapi macam tak berapa nak rajin nak buat peanut butter topping / swirl tu.. Ermmm... Jadi buat mana yang senang sahaja lah kan.. Hehehee...


Akhirnya buat tanpa topping ( The Baked Brownie  ).. Tapi gantikan dengan Ferrero Rocher pula... Tu sahaja jalan yang paling mudah nak makan brownies.. Heehee :D.. Tak apalah.. Lain kali baru buat lagi yang lain.. :). Anak-anak Diana suka makan Ferrero Rocher Brownies ni.. Sedap di tekak kami sekeluarga.. Cuma sukatan gulanya Diana telah kurangkan mengikut citarasa keluarga Diana ya.. Kepada Brown Eyed Baker.. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini pula ya.. Terima kasih.. Nak resipinya? Jom tengok resipinya pula...


:: Sumber ~ Brown Eyed Baker ( TQ )

THE BAKED BROWNIE / FERRERO ROCHER BROWNIES

INGREDIENTS


  • 1 1/4 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon salt
  • 2 tablespoons dark unsweetened cocoa powder
  • 11 ounces dark chocolate, coarsely chopped
  • 1 cup ( 8 ounces ) unsalted butter, cut into 1-inch pieces
  • 1 teaspoon instant espresso powder 
  • 1 1/2 cups granulated sugar _ ( Diana bubuh 1 cawan sahaja )
  • 1/2 cup packed light brown sugar
  • 5 eggs, at room temperature
  • 2 teaspoons vanilla extract

Method

  1. Preheat the oven to 350 degrees F. Butter the sides and bottom of a 9 x 13-inch glass or light-colored baking pan. Line the pan with parchment paper.
  2. In a medium bowl, whisk the flour, salt, and cocoa powder together.
  3. Put the chocolate, butter and instant espresso powder in a large bowl and set it over a saucepan of simmering water, stirring occasionally, until the chocolate and butter are completely melted and smooth. 
  4. Turn off the heat, but keep the bowl over the water and add the sugars. Whisk until completely combined, then remove the bowl from the pan. The mixture should be room temperature.
  5. Add 3 eggs to the chocolate mixture and whisk until combined. Add the remaining eggs and whisk until combined. 
  6. Add the vanilla and stir until combined. Do not overbeat the batter at this stage or your brownies will be cakey.
  7. Sprinkle the flour mixture over the chocolate mixture. Using a rubber spatula ( not a whisk ), fold the flour mixture into the chocolate until just a bit of the flour mixture is visible.
  8. Pour the batter into the prepared pan and smooth the top. Bake in the center of the oven for 30 minutes, rotating the pan halfway through the baking time, until a toothpick inserted into the center of the brownies comes out with a few moist crumbs sticking to it. 
  9. Let the brownies cool completely, then lift them out of the pan using the parchment paper. Cut into squares and serve.
  10. Store at room temperature in an airtight container or wrap with plastic wrap for up to 3 days.

( Recipe adapted from ~ Baked : New Frontiers in Baking )


::  Sebelum membakar susun beberapa Ferrero Rocher di atasnya  ::




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, May 31, 2012

~ Chocolate Covered Brownie Ice Cream Sandwiches Recipe...

Sheery Dream Cakes | 6:59 PM | 10 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK.. 

Sekarang ni cuaca kat Labuan agak panas.. Tapi sebelah petang cuaca bertukar mendung.. Namun masih terasa bahangnya.. Kat tempat anda macam mana pula? Walau apa pun keadaan cuaca kat tempat masing-masing..Diana berharap moga semuanya di dalam keadaan sihat sejahtera...  

Cuaca sekarang yang tak menentu.. Kekadang tu cuaca terlalu panas.. Bahang dapat dirasai walaupun hujan turun.. Jika dihidangkan ice cream di depan mata... Alangkah bahagianya kan .. . Ermmm... Diana sedang hidangkan ice cream ni... Nak tak? Heeeheeeheee... Siapa nak jemput join sekali eh.. :D.. Jangan malu-malu.. Buat macam rumah sendiri tau.. Layan diri ya.. Hiihiii.. 



Resipi ni Diana ambil dari blog Katie Goodman.. Hari tu masa Diana google resipi brownies.. Terjumpa la blog tu.. Kebetulan Irfan sedang memerhati juga tanpa Diana sedari.. Setelah beberapa hari selepas Diana tengok resipi ni.. Ada pula permintaan Irfan nak ice cream yang ada coklat.. Katanya hari tu mummy tengok tu.. Hahaaa... Dah kena daah... ^_^. Kebetulan pula Diana dah berjanji dengan abang dia nak buatkan Tiramisu hari tu.. Jadi sibuk la suasana kat dapur Diana hari tu.. ;). Buat Katie dan Jamie.. Izinkan Diana kongsikan resipi ni di sini pula ya.. Terima kasih.. 


:: Resipi Oleh ~ Jamie @ Sophistimom  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Katie @ GOODLIFE eats  ( TQ )

CHOCOLATE COVERED BROWNIE ICE CREAM SANDWICHES


Ingredients

For the Brownies
  • 1 stick ( 8 tablespoons ) unsalted butter, at room temperature
  • 1 cup granulated sugar
  • 2 tablespoons cocoa, plus more for pan
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 3/4 cup flour
  • Pinch of kosher salt

For the Ice Cream Sandwiches
  • 1 quart vanilla ice cream, slightly softened
  • 2 pounds chocolate chips
  • 1 teaspoon oil


Directions
  1. Preheat the oven to 350 degrees. Butter a quarter sheet pan ( a small jelly roll pan ), or a 13 x 9 inch pan. Place a sheet of parchment paper in the bottom, spread with butter, and dust with cocoa powder. Set aside.
  2. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, cream together butter, sugar, and 2 tablespoons of cocoa powder. When the mixture is creamy, and all lumps are gone, add in eggs, one at a time, incorporating well after each addition. Add in vanilla.
  3. With the mixer on low, add in flour and salt. Mix until just combined. 
  4. Spread into prepared pan and bake until shiny on the top, 10 - 15 minutes. 
  5. Remove from oven, and allow to cool completely.
  6. Remove brownie from the pan, and cut in half. 
  7. Spread ice cream on one half, and top with the other half. 
  8. Freeze for 2 - 4 hours, until firm.
  9. Cut the large ice cream sandwich into smaller sandwiches. Insert wooden popsicle sticks, and freeze for another hour.
  10. Melt the chocolate chips with the oil in the microwave in 30 second intervals, until chocolate is smooth. 
  11. Dip each ice cream sandwich in the chocolate, and let set on a sheet of parchment paper. 
  12. Wrap in parchment paper and freeze until ready to serve.


Semasa cuaca panas kat Malaysia ni.. Memang agak sukar nak ambil gambar Chocolate Covered Brownie Ice Cream Sandwiches ni... Ianya mudah cair walaupun sedang duduk di dalam bilik yang airconnya sedang dipasangkan.. Ini sahaja la hasil gambar yang dapat diambil.. Kalau nak tengok versi cantik tu.. boleh tengok kat  SINI ya.. Selamat mencuba... :)




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, March 3, 2012

~ Lower Fat Fudge Brownies / Yogurt Brownies Recipe...

Sheery Dream Cakes | 6:41 PM | 11 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... 

Petang ni Diana nak kongsikan resipi brownies yang sangat mudah untuk membuatnya.. Rasanya pun ok... Irfan memang suka makan brownies ni.. Nie hasil Irfan tergoda kat dapur Izah ler ni yer... :) Semalam semasa singgah kat dapur Izah.. Irfan pun tengok sama.. Diana komen kat sana.. Irfan pula minta mummy dia ni buatkan... Tapi tadi baru dapat penuhi permintaan dia.. 



Cuma Diana hias brownies ni dengan coklat perisa strawberry.. Tu yang Irfan bertambah suka makan tu... Ermmm... Ni dah bubuh coklat ni bertambah ler naik berat badan berkilo² eh.. :D.. Tak tau macam mana ler nak diet ni kan... Dah buat low fat brownies tapi bubuh juga coklat... Hehehehe... Layaan... ^_^.. Terima kasih buat Izah kerana mengetengahkan resipi brownies ni.. Terima kasih juga kepada Emily Brooks di atas resipi ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini... Terima kasih... 


::  Mulanya tu bubuh sikit jer coklat tu.. tapi Irfan nak mummy dia nie lapis lagi dan lagi.. :D  ::

:: Resipi Oleh ~ Emily Brooks @ allrecipes  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Izah @ Izah Muffin Lover  ( TQ )




CONGO BARS

Ingredients
  • 1 cup white sugar
  • 6 tablespoons unsweetened cocoa powder
  • 10 tablespoons plain yogurt
  • 2 eggs
  • 1/8 teaspoon salt
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1/2 cup all-purpose flour
  • 1 tablespoon all-purpose flour

Directions
  1. Preheat the oven to 325 degrees F (165 degrees C ). Grease an 8 x 8 inch baking dish. ( Diana guna loyang bersaiz 8 x 6" ).
  2. In a medium bowl, stir together the sugar, cocoa powder and yogurt. 
  3. Stir in the eggs one at a time until well blended, then add vanilla and salt. 
  4. Stir in the flour until just absorbed. Spread evenly into the prepared pan.
  5. Bake for 28 to 32 minutes in the preheated oven, until the brownies begin to pull away from the sides of the pan, and a toothpick inserted comes out fairly clean ( sticky crumbs are okay ). 
  6. Cool brownies in the pan over a wire rack before cutting into squares. 
  7. Cover tightly with plastic wrap to store.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, January 6, 2012

~ Congo Bars Di Majlis Pertunangan Anak Saudara...

Sheery Dream Cakes | 9:25 AM | 17 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Ni nak cerita tentang Congo Bars yang Diana buat untuk hantaran pertunangan anak saudara Diana pada 01hb Jan 2012 lepas... Dah banyak kali Diana buat Congo Bars ni.. Ianya memang sedap... Tu yang tak jemu buatnya.. Memang dah ramai dah yang mencuba resipi ni kan... Dah la sedap... Senang pula nak buatnya tu... 


Terima kasih kat tuan empunya resipi dan terima kasih juga kepada Akak Nor... Izinkan Diana kongsikannya kat sini ya.. Untuk kali ni Diana ada juga tukar sedikit bahannya... Halal ya.. Apa kata kita tengok resipinya... 

:: Sumber ~ Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )
:: Salin dari Majalah Jelita Keluaran April 2011



CONGO BARS


Bahan-Bahan
  • 220 gm gula perang _ ( Diana guna gula perang yang warnanya gelap sedikit tu )
  • 150 gm mentega
  • 3 biji telur
  • 1 camca teh esen vanila
  • 315 gm tepung serba guna
  • 2 1/2 camca teh serbuk penaik
  • 1/2 camca teh garam
  • 300 gm serpihan coklat
  • Sedikit walnuts yang dicincang kasar _ ( Saja Diana tambah )
  • Kepingan badam secukupnya _ ( Diana tukar kepada ~ Walnuts secukupnya )

Cara-Cara
  1. Ayak tepung bersama serbuk penaik dan garam. Ketepikan.
  2. Campurkan gula perang bersama mentega di dalam mangkuk besar dan kacau rata ( menggunakan whisk ).
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati.
  4. Kemudian bubuh esen vanila dan gaul.
  5. Masukkan tepung, serbuk penaik dan garam yang telah diayak tadi dan kacau lagi.
  6. Bubuh serpihan coklat serta walnuts cincang dan gaul rata menggunakan spatula.
  7. Tuang adunan ke dalam loyang yang beralas kertas minyak dan berlengser mentega serta d taburkan sedikit tepung.
  8. Ratakan adunan dan susunkan walnuts atau kepingan badam di atasnya.
  9. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 25 - 30 minit atau sehingga masak.


Congo Bars ni Diana simpan di dalam bekas plastik macam ni sahaja.. Sebenarnya nak beli bekas yang lain.. Tapi sekembalinya Diana dari Sarawak hari tu.. Diana tengok kedai yang menjual bekas tu dah tutup... hanya buka selepas 01hb Jan... Huhuuu... Sedangkan pertunangan tu pada 01hb Jan... Nak tak nak beli saja bekas ni.. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, July 23, 2011

~ Oreo Cream Cheese Swirl Brownies Recipe...

Sheery Dream Cakes | 12:50 AM | 29 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Beberapa hari lepas.. ketika Diana Google resipi Oreo Brownies.. Terjumpa la resipi nie di blog Beantown Baker.. Terus tergoda tau.. Hehehehe.. Itu yang buat juga tu hari ini.. Kepada sesiapa yang ingin mencubanya bolehlah tengok resipinya ya..

Pukul krim keju bersama gula aising dan esen vanilla selama 1 minit ( Diana guna electric Mixer ).. Adunan akan jadi seperti gambar d bawahnya tu ya.. Kemudian ketepikan.. Gambar yang sebelahnya tu pula.. Mentega dicairkan di atas api sederhana.. Campurkan gula pasir dan  hendak la sentiasa dikacau dan  biarkan ianya mendidih 1 minit dan sejukkan selama 5 minit.. Ketepikan.

Pukul telur sehingga kembang.. Kemudian tuangkan adunan mentega cair dan gula tadi ke dalam adunan telur.. Pukul sebati. 


Setelah itu... Masukkan tepung yang telah di ayak bersama serbuk koko dan garam.. Gaul rata.. Masukkan biskut Oreo yang telah dicincang ( Diana cincang kasar ) dan gaul rata.. Tuangkan separuh adunan ke dalam loyang dan ratakan.. Tuang pula adunan krim keju tadi dan ratakan.. Kemudian lapiskan lagi dengan baki adunan tepung tadi.. Ratakan atau dimarblekan dengan pisau.. Lepas tu.. kalau nak taburkan biskut Oreo cincang.. boleh lah ditaburkan sebelum dibakar.. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 23 - 28 minit atau sehingga ianya masak.. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.. Siap!!


:: Resipi oleh ~ Sugar Plum ( TQ )
:: Sumber dari ~ Beantown Baker ( TQ )



OREO CREAM CHEESE SWIRL BROWNIES
Makes 25

Ingredients

  • 1/2 cup unsalted butter
  • 3/4 cup granulated sugar
  • 1 package ( 8 oz ) cream cheese, softened
  • 3/4 cup confectioners' sugar
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1 cup flour
  • 1/2 cup unsweetened dark cocoa powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 eggs
  • 1 1/3 cups coarsely chopped Oreo cookies ( Diana guna 1 bungkus )

Method
  1. Preheat oven to 350 degrees F. Line an 8 x 8-inch square baking dish with foil; coat foil with cooking spray.
  2. Melt the butter in a small saucepan, over medium heat. Whisk in sugar and bring to a boil, whisking frequently; boil 1 minute. Set aside to cool for 5 minutes.
  3. In a small mixing bowl, using a mixer on medium speed, beat together cream cheese, confectioners' sugar and vanilla extract, until well combined, about 1 minute.
  4. In a medium sized mixing bowl, sift together flour, cocoa powder and salt; whisk until combined. 
  5. In a large mixing bowl, whisk together eggs, until combined. Whisk in melted butter-sugar mixture until well combined. Stir in flour mixture until just combined, followed by Oreo cookies.
  6. Spread half of brownie batter into baking dish, followed by cream cheese layer; dot the top with remaining brownie batter, and spread evenly, as best as you can. 
  7. Run a knife through batter to make "swirls". 
  8. Bake at 350 degrees F, for 23 - 28 minutes.
  9. Cool on a wire rack to room temperature before slicing. Lift foil out of baking dish, and slice. For easier slicing, try freezing the brownies for 30 - 60 minutes.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, May 31, 2011

~ Double Chocolate Fudge Brownies Lagi...

Sheery Dream Cakes | 12:16 PM | | | 15 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Semalam... langsung tak dapat jenguk dapur ni... Maknanya.. ada ler entri tertangguh lagi.. Huhuuuu... Sebenarnyaaa... Boss kecil tahan tak bagi mummy dia ni online semalam... Heeheee.. 



Petang ni nak pergi kenduri kat rumah jiran.. Jadi awal pagi tadi i sempat ler buat Double Chocolate Fudge Brownies untuk dibawa ke kenduri tu petang nanti.. DCFB ni memang mudah disediakan sebab menggunakan whisk jer.

Resipinya Diana ikut resipi dari buku masakan Chef Agnes Chang . Bagi yang belum memiliki buku tersebut, bolehlah dapatkannya serkarang ya.. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>