Friday, September 16, 2011

~ Kek Kukus Lapis Masam Manis...


::  Gambar ini merupakan versi asam manis yang dikisar sebelum dilapiskan di antara lapisan kek tersebut  ::


::  Gambar ini pula versi asam manis yang tidak dikisar  ::

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.... Selamat Menyambut Hari Malayisa kepada seluruh rakyat Malaysia.. Hari nie cuti kan.. Pasti ramai lagi yang buat rumah terbuka kan... Hari nie Diana juga ada menerima 2 jemputan rumah terbuka petang nie.. Terima kasih kepada yang sudi menjemput tu yer.. :)


Semalam Diana ada buat Kek Kukus Lapis Masam Manis atas permintaan hubby... Memang hubby suka makan kek nie... Rindu ler tu nak makan kan.. Hehhehee.. Tu yang buat tu.. Hari tu ada juga hubby makan kat rumah orang semasa pergi beraya.. Tapi katanya nak juga yang Diana buatkan.. Hehhehee... ^_^.. Mari kita tengok resipinya...

::  Nie antara bahannya yer  ::


::  Cream Crackers  ::

::  Cream crackers tu kena ler d kisar halus..  ::

Cara melapis ~ Mula² tu ambil sedikit adunan hijau dan ratakan.. Kemudian d kukus sehingga masak.. cucuk dengan lidi ( cucuk beberapa lubang jer yer.. lupa plak nak ambil gambar semasa buat tu.. huhu ) dan tekan dengan lembut permukaan kek menggunakan sudu plastik lembut ( lembut jer yer tekan tu.. hehehe ).. Susun haw flakes d atas kek tadi..

Setelah itu.. ambil sedikit adunan berwarna merah pula dan ratakan.. Kukus hingga kek masak.. cucuk dengan lidi dan tekan dengan lembut permukaan kek menggunakan sudu plastik lembut.. Susun haw flakes dan bubuh sedikit lagi adunan berwarna hijau dan ratakan.. Kukus hingga kek masak... Buat begini sehingga adunan kek habis.





Bahan² 
5 biji telur
250 gm mentega
1 3/4 cawan biskut Cream Crackers yang telah dikisar halus
1/2 cawan gula halus _ Diana guna gula pasir 
1/2 tin kecil susu pekat ( krimer manis cap junjung )_ Diana bubuh194 gm 
1 tsp esen vanilla
1 tsp baking powder
Haw Flakes secukupnya
Pewarna hijau, merah dan kuning _ ( kali ini Diana hanya bubuh warna merah dan hijau )


Cara² 
  1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
  2. Mentega dan gula diputar sehingga kembang.
  3. Kemudian masukkan telur dan putar lagi
  4. Campurkan baking powder dan putar. Masukkan pula susu pekat dan putar sebati.
  5. Setelah itu masukkan cream crackers kisar dan esen vanilla. Putar hingga adunan sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian ( terpulang pada citarasa masing-masing, nak 2 atau 3 bahagian ).
  7. Warnakan setiap bahagian dengan warna yang berbeza.
  8. Ambil sedikit adunan hijau dan ratakan di dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga masak. Setelah adunan hijau masak, cucuk beberapa lubang dengan lidi. Tekan secara lembut dengan sudu plastik.
  9. Lapis dengan haw flakes dan lapis lagi di atasnya dengan warna kuning atau hijau. Buat begini sehingga adunan habis.




Versi melapis asam manis sekeping demi sekeping merupakan cara termudah sekali.. Jika ingin kelainan.. asam manis boleh dikisar halus menggunakan food processor barulah dilapis di antara lapisan kek tersebut.. Namun versi melapis dengan asam manis yang dikisar memang sedikit sukar dan memerlukan ketelitian... Tapi jika ingin mencuba apa salahnya kan..  ;)



21 comments:

nuwairani ismail said... Reply

senang je resepinya...tapi perlu sedikit kesabaran la nak melapis satu2 tu...

Yatie said... Reply

Assalamualaikum Diana,
kalau kek kukus asam manis mmng kegemaran akak..tak kisahlah resepi letak biskut ataupun tidak, mesti akak suka punyer..akak suka asam manis tu...fulamak kek Diana ni buat akak betul2 tergoda daaaaaa....

ibundo said... Reply

cantiknya.. rajin sungguh diana melapis-lapis ye..
mintak sikit.

Ida,Japan said... Reply

mengancamnyer kek lapis k'diana ni.....ada ye haw flakes 4 segi..lum pernah tgk kak..rajinnyer akak kita ni

noorsafone said... Reply

nampak menyelerakan dgn color hijau & merah...rajin Diana melapis ya..

Gee® said... Reply

waaa... sedap kek nih... k.gee pernah buat dulu tp tak jd kek jd cam kuih lapis pulak... kek diana nmpk cantekk....

tun_telani said... Reply

rajinnyer.. tun tiap2 kali wat kek lapis mesti rasa mcm nk stress.. hihi.. kekurangan kesabaran sket la. cantik je lapisan akak.

lina said... Reply

salam diana - selamat hari raya..ALLAH menarik, nampak sedap..patutlah husband suruh buat..pasti sedap....berapa lama secara keseluruhan nak kukus diana.

Nurul said... Reply

Salam K Diana cayang....
Rasa lama sgt x jenguk sini... rindu lah kat akak... ;)
Nurul suka sgt kek lapis asam manis ni... tapi x pernah lagi cuba sendiri... tgk bhn2nya cam senang jgk yer... ader masa nanti nurul nak try jgk resepi K Diana ni ... :)

IXORAROXI said... Reply

cantiknya kek Diana buat ni, gambar2 yang superb boleh buat sesiapa pun yang tengok terliur dengan kek tu..rajinnya Diana ni

cikmanggis said... Reply

Cm sangat suka kek asam manis ni.Mak Oii..cantiknya nya kejadian kek ni dan seperti biasa gambar yang sungguh sungguh cantik:)Selamat hari Malaysia!

Sue @ Nenie said... Reply

salam..Selamat menyambut Hari Mesia...Rajinnya Kak Di melapis..cantik gak yaaa kombinasi dua kaler ni....

Oh Oeya said... Reply

Tergoda lagi.. adeiii..
Kemas betul awak melapis Diana :)

cek chun said... Reply

cantiknya. jeles okeh :p

cik sita dewi said... Reply

sy x de pengukus maka sy amik resipi ni dan bakar...otw buat untuk raya...haha harap2 menjadilah... tengah melapis2 lagi ni...nanti kalau jadi sy update semula...btw thanks tauu <3

Susan Lolo Bua said... Reply

sedapnyee... jadi lapar pulak :)
saya kena bookmark blog ni, buat datang setiap hari, ini pertama saya datang sini.

Indonesia :)

Anonymous said... Reply

Sy dh cbe plbgi cara org wat kek ni....sume ok...trmsuk yg ini...kini..sy srig trime tmphn kek asam mnis gak..tp kcil2an sj..sbb sy bekerja..

noni nurin said... Reply

Fuh menusuk qalbu.....mesti ada kesabaran yg tinggi nk buat kek ni.....

Anonymous said... Reply

Skng tgh kukus kek ni..minta2 mnjadi la hndaknye

Anonymous said... Reply

maaf tanya, tapi tak perlu letak tepung ke? Thank you..

Diana @ Melley Mey said... Reply

@Anonymous

Oo tak perlu bubuh tepung... Sbb dlm resipi tu dah bubuh biskut kisar ya... :)