pages

Tuesday, April 25, 2017

~ Resipi Nugget Ayam & Bayam...

Sheery Dream Cakes | 4:19 PM | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Pertama sekali, Diana mohon maaf sebab blog ni agak kelam kabut sedikit dalam beberapa minggu ni. Diana cuba untuk perbaikinya secepat mungkin ya. In Shaa Allah semua entri akan ada seperti biasa..

Seperti mana yang anda telah sedia maklum, Diana sekarang ni sedang mengamalkan diet rendah karbohidrat. Sekarang ni Diana dalam fasa mengekalkan berat badan yang ada.  In Shaa Allah.. Jadi, Nugget ayam & bayam ni merupakan salah satu menu yang Diana ambil. Ianya amat sesuai untuk diet rendah karbohidrat. Ingin mencubanya? Boleh semak resipinya di bawah ya.


NUGGET AYAM & BAYAM

Bahan-Bahan
  • 150 gm dada ayam yang dicincang / daging ayam kisar
  • 3 biji telur
  • Segenggam sayur bayam _ cuci, toskan dan dihiris halus
  • Keju cheddar parut
  • Garam
  • Lada hitam kisar
  • Lada putih kisar
  • Minyak untuk menggoreng
  • 1 biji putih telur


Cara-Cara
  1. Masukkan ayam, telur dan garam ke dalam food processor dan kisar hingga hancur dan sebati.
  2. Tuang ke dalam mangkuk yang sesuai.
  3. Tambahkan bayam, keju cheddar parut, lada putih kisar dan lada hitam kisar. Gaul rata.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak zaitun dan kukus sehingga ianya masak.
  5. Keluarkan dari loyang dan potong ikut suka.
  6. Panaskan minyak dan sementara itu celupkan nugget ayam ke dalam putih telur.
  7. Goreng nugget ayam sehingga kekuningan. Angkat dan hidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, April 20, 2017

~ Chicken & Spinach Egg Muffins Recipe...

Sheery Dream Cakes | 12:06 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Lamanya Diana tidak bersiaran di sini. Apa khabar anda semua? Doa dan harapan Diana, moga semuanya sihat sejahtera hendaknya ya. Terima kasih kerana masih sudi berkunjung ke sini walaupun lama tiada entri baru.

Hari ini Diana ingin kongsikan resipi low-carb food. Sesuai bagi orang yang sedang mengamalkan diet yang rendah carb. Resipinya mengenyangkan dan sedap dimakan ketika ianya masih panas lagi.

Jom kita semak resipinya.


CHICKEN & SPINACH EGG MUFFINS

Bahan-Bahan
  • Telur 
  • Daging ayam kisar
  • Sayur bayam _ cuci, toskan dan hiris kasar
  • Buah tomato _ buangkan bijinya dan dipotong dadu kecil
  • Cili benggala hijau _ buangkan bijinya dan dipotong dadu kecil
  • Keju cheddar parut
  • Garam
  • Lada hitam kisar
  • Minyak zaitun

Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 175°C. 
  2. Pecahkan telur ke dalam mangkuk yang sesuai. Tambahkan garam dan dipukul ringan.
  3. Kemudian masukkan daging ayam kisar, cili benggala hijau, tomato, sayur bayam dan keju cheddar parut. Gaul rata.
  4. Spray atau sapukan loyang muffin dengan minyak zaitun dan masukkan adunan telur tadi. Taburkan di atasnya dengan sedikit parutan keju cheddar dan lada hitam kisar.
  5. Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 18-20 minit atau sehingga ianya masak bergantung kepada ketebalan egg muffin anda.
  6. Keluarkan dari oven dan nikmati ketika ianya masih panas lagi.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, March 30, 2017

~ Resipi Ikan Tempra Nyonya...

Sheery Dream Cakes | 8:06 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Reipi Ikan Tempra Nyonya ni sudah lama Diana kongsikan di blog Diana ( Klik DI SINI untuk entri lepas ). Memang selalu juga Diana memasaknya di rumah ni. Selalu saja ada permintaan ulangan menu ni dari orang-orang yang Diana sayang. Alhamdulillah.. sedap di tekak mereka.

Baiklah.. Diana kongsikan sekali lagi resipinya di entri ni ya. Jika ingin mencubanya, anda boleh semak resipinya di bawah.


IKAN TEMPRA NYONYA

Bahan-Bahan
  • 4 ekor ikan selar atau ikan kembung _ dibersihkan dan dikelar sedikit
  • Daun bawang
  • Garam
  • Gula
  • Asam jawa
  • Air secukup kegunaan
  • Minyak
  • Perencah pati ayam / Kiub pati ayam _ Tak bubuh pun tak apa

Bahan-Bahan A ( Digoreng garing )
  • 12 ulas bawang merah _ dihiris
  • 12 ulas bawang putih _ dihiris

Bahan-Bahan B
  • 5 - 8 biji cili padi _ ( untuk kali ni Diana guna cili kering yang dipotong-potong )
  • 3 batang serai _ dititik
  • 2 biji cili merah _ dipotong menyerong

Cara-Cara
  1. Lumurkan ikan bersama garam dan asam jawa. Goreng di dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bahan-bahan B sehingga wangi.
  3. Kemudian masukkan air asam jawa, sedikit air, perencah pati ayam / kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  4. Setelah mendidih bolehlah dimasukkan ikan goreng dan renih selama 5 minit di atas api kecil.
  5. Masukkan 1/2 bahagian bawang merah goreng dan 1/2 bahagian bawang putih goreng. Gaul rata dan tutupkan api.
  6. Semasa menghidang taburkan 1/2 bahagian lagi bawang merah goreng dan 1/2  bahagian bawang putih goreng di atas ikan. Taburkan hirisan daun bawang di atasnya.
  7. Hidang bersama nasi putih panas.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, March 29, 2017

~ Resipi Ayam Panggang Lada Hitam...

Sheery Dream Cakes | 9:24 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Beberapa hari lepas hujan membasahi bumi Labuan. Pagi kelmarin dan hari ni mentari pagi bersinar lagi. Namun awal pagi tadi sesekali awan mendung berarak kembali menyelubungi sinaran mentari. Alhamdulillah masih diberi peluang untuk terus bernafas menikmati  kurniaan Allah S.W.T. Syukur di atas segala rezekiNya. 

Baiklah.. Hari ni Diana ingin kongsikan resipi Ayam Panggang Lada Hitam kegemaran kami sekeluarga. Untuk resipi ni Diana lebih suka membuang tulang ayam tu sebelum di perap bersama bahan perapan. Hendak memasak bersama tulangnya pun boleh. Terpulanglah pada citarasa masing-masing. Untuk perapan ayam panggang ni Diana sememangnya suka menggunakan Deli Chef Black Pepper Seasoning Mix.  Resipinya boleh rujuk di bawah ya.


AYAM PANGGANG LADA HITAM

Bahan-Bahan A
  • 4 keping paha ayam _ buangkan tulangnya, dipotong kepada 2 bahagian dan dikelar
  • 3 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 tbsp Deli Chef Black Pepper Seasoning Mix
  • 1/4 tsp McCormick ginger ground
  • 1 tsp McCormick chicken seasoning
  • 1 tsp 5 spice
  • 2 tsp sos tiram
  • 1 biji limau nipis _ ambil jusnya
  • Gula

Bahan-Bahan B
  • 2 cawan air
  • Deli Chef Black Pepper Seasoning Mix
  • Daun ketumbar _ dihiris
  • Limau nipis 

Cara-Cara
  1. Satukan kesemua bahan-bahan A dan gaul rata. Masukkan ayam ke dalam peti ais. Perap selama 4 jam.
  2. Keluarkan ayam dari peti ais dan masukkan ayam ke dalam periuk yang sesuai. Tambahkan air dan kacau rata. Masak di atas api sederhana sehingga ayam masak dan kuahnya kering.
  3. Tutupkan api dan keluarkan ayam tadi. Susun ayam di atas dulang pembakar.
  4. Taburkan Deli Chef Black Pepper Seasoning Mix pada keseluruhan ayam.
  5. Bakar ayam di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C sehingga ayam garing.
  6. Keluarkan ayam dari oven dan taburkan di atasnya dengan hirisan daun ketumbar.
  7. Perahkan jus limau nipis di atas ayam semasa menghidang jika suka.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, March 28, 2017

~ Resipi Mee Udang Goreng...

Sheery Dream Cakes | 11:20 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Selamat pagi dan apa khabar semua? Moga semuanya sihat sejahtera hendaknya. Pagi ni Alhamdulillah.. Sang mentari bersinar di pagi hari. Moga segala urusan dipermudahkan ya. Anak-anak pun sudah mula bersekolah minggu ni selepas seminggu bercuti. Lalu lintas jalan raya pastinya kembali sibuk kan. 

Hari ini masak apa untuk sarapan? Diana masak bihun goreng tetapi entri hari ni mee goreng pula ya. Hehehe.. Gambar mee goreng ini minggu lepas punya sarapan sebenarnya. Maklumlah.. update blog pun agak lamabt buat masa ni. Apa-apa pun jom kita semak resipi mee goreng ni…


MEE UDANG GORENG

Bahan-Bahan 
  • 1 bungkus Mee Cap Udang ( Mee Laksa/Wide Noodle ) Kilang Mee Ban Soon S/B _ direndam di dalam air hingga mee lembut dan toskan 
  • 70 gm daging ayam kisar Ayamas _ boleh digantikan dengan hirisan daging ayam
  • 2 batang sosej _ dipotong menyerong
  • 1 biji bawang merah _ dicincang
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • Segenggam udang kering _ direndam di dalam air panas, bersihkan, toskan dan ditumbuk kasar
  • 3 tbsp sos cili Maggi
  • 1 tbsp sos tiram
  • 1 tsp karamel pekat klasik Loon Kee
  • Daun kucai _ dipotong 1 inci panjang
  • Serbuk cili atau cili padi yang ditumbuk
  • Cili merah _ dihiris
  • Daun bawang _ dihiris
  • Garam 
  • Sedikit gula
  • Minyak untuk menumis
  • Sedikit air

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bawang merah serta bawang putih. Tumis sehingga wangi.
  2. Kemudian masukkan udang kering dan cili padi atau serbuk cili. Gaul dan tumis sehingga garing.
  3. Masukkan gula dan tumis seketika.
  4. Masukkan daging ayam kisar dan sosej. Gaul dan setelah ayam masak, bolehlah dimasukkan sos cili, sos tiram , garam dan karamel pekat. Gaul rata.
  5. Masukkan mee dan sedikit air. Gaul sentiasa sehingga kering. 
  6. Akhir sekali masukkan daun kucai serta hirisan cili merah dan gaul rata.
  7. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  8. Angkat dan hidang.








BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, March 27, 2017

~ Mohon Ampun Dan Maaf...

Sheery Dream Cakes | 12:22 PM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Selama Diana blogging sejak 2011 hinggalah ke saat ini 2017, sudah 2 kali Diana terpadam komen-komen dengan TIDAK sengaja. Ianya memang memberi kesan yang agak menyedihkan pada diri Diana. Kali pertama Diana TER deleted komen-komen dengan tidak sengaja pada tahun 2013 di blog lama Diana ( SBK@Melley Mey's Kitchen ). Sebanyak 12 entri komen-komen yang ada Diana deleted dengan tidak sengaja.. Huhuuuu… Berpuluh-puluh komen hilang.. Semuanya berlaku dengan pantas sekali. 

Minggu lepas perkara yang sama berlaku sekali lagi.. Ada 5 komen kalau tidak silap Diana telah ter deleted dengan TIDAK sengaja. Masa tu Diana hanya buka blog melalui phone. Hendak klik publish tetapi rupanya tertekan pula delete. Al-maklumlah jari kita ni agak gebu. Huhuhuuu…. Ianya umpama masa yang telah berlalu.. Tiada cara untuk putar semula masa yag sudah berlalu.. Begitu jugalah dengan komen-komen yang Diana telah deleted dengan tidak sengaja tu.. Bila google adakah tidak cara untuk kembalikan komen tu.. Memang ada caranya jika komen-komen tu ada juga dihantar ke email kita. Malangnya bila Diana tengok email Diana, memang tiada masuk pun komen tu. Jadi memang tidak dapatlah dikembalikan komen-komen tu. Diana ingin memohon ampun dan maaf kerana telah deleted komen-komen anda dengan TIDAK SENGAJA.. MAAF SEKALI LAGI…

TERIMA KASIH KERANA MASIH SUDI BERKUNJUNG KE BLOG INI. 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, March 25, 2017

~ Resipi Mee Sup Daging...

Sheery Dream Cakes | 11:18 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… 

Alhamdulillah bersiaran kembali bersama Mee Sup Daging pada hari ini. Mee Sup Daging ini Diana masak minggu lepas sebenarnya. Tapi hari ni baru berkesempatan buat entrinya. 

Jika hendak memasak sup daging, resipi yang biasa Diana guna  ialah resipi dari Dapur Tanpa Sempadan. Memang itulah permintaan ahli keluarga Diana. Terima kasih Che Mat Gebu. Untuk Mee Sup Daging ini pun Diana rujuk dengan resipi yang sama walaupun tidak 100% sama. Jom kita tengok resipinya.


MEE SUP DAGING

Bahan-Bahan
  • 700 gm daging _ dipotong ikut suka dan dicuci bersih ATAU boleh dipotong besar-besar kemudian dihiris selepas dimasak
  • 22 biji bebola daging ( Diana guna jenama Ramly )
  • 1 batang lobak merah _ dipotong 4
  • 4 helai daun limau purut _ dikoyak-koyak
  • 1 pokok daun ketumbar _ dipotong kasar-kasar
  • 1/2 biji bawang besar _ dihiris
  • 1 tsp lada berperisa Aji Shio
  • 1 tsp lada hitam berperisa
  • 1 tbsp serbuk ketumbar
  • 1 tsp serbuk jintan manis
  • 1 tsp serbuk jintan putih
  • Sedikit lada hitam dan lada putih kisar
  • 2 tsp kicap cair Loon Kee
  • 1 kiub pati ayam
  • Sedikit sos ikan ( optional )
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • Air secukup kegunaan
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan Dikisar Halus
  • 6 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar 
  • 2 inci halia
  • 3 tbsp bawang goreng

Bahan-Bahan Dititik / Ditumbuk kasar
  • 2 batang serai
  • 1 inci lengkuas 

Bahan-Bahan Lain
  • Mee pilihan ( Diana guna Shanghai Noodle _ dimasak seperti arahan pada bungkusan )
  • Taugeh _ dicelur
  • Sayur sawi _dicelur
  • Daun bawang _ dihiris
  • Cili merah _ buang bijinya dan dihiris 
  • Daun sup dan daun ketumbar _ dihiris
  • Bawang goreng


Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak didalam periuk dan masukkan serai, lengkuas serta bawang besar hiris. Tumis hingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan daging, air secukupnya, lobak merah, daun limau purut, daun ketumbar yang dipotong kasar, bahan-bahan kisar, jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar, lada berperisa Aji Shio, lada hitam berperisa Aji Shio, kayu manis, bunga cengkih dan  bunga lawang. Kacau rata dan masak sehingga mendidih.
  3. Kecilkan api dan renih sehingga daging empuk. Jika air berkurangan tambahkan air.
  4. Kemudian masukkan bebola daging, masukkan kiub pati ayam, garam, kicap cair, sos ikan, lada hitam dan lada putih kisar. Kacau rata dan biar sehingga bebola daging masak.
  5. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  6. Hidang bersama mee pilihan, taugeh, sayur sawi, hirisan cili merah, bawang goreng, hirisan daun sup dan daun ketumbar.
  7. Sedap juga dimakan bersama sedikit cuka hitam.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, March 15, 2017

~ Resipi Kari Daging Ubi Keledek...

Sheery Dream Cakes | 9:06 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Kari daging ubi keledek ni merupakan menu lunch Diana kelmarin. Sebenarnya kelmarin teringin hendak makan dalca daging. Tapi banyak juga bahan yang tidak cukup untuk memasak dalca daging. Masak lah kari daging ubi keledek ni saja. Alhamdulillah.. Asalkan dapat makan lauk kari bercampur ubi keledek, Diana dah puas hati lah tu.. Bersyukur sangat..

Baiklah.. Apa kata kita semak resipi untuk hari ini.


KARI DAGING UBI KELEDEK

Bahan-Bahan
  • 1 kg daging lembu _ dipotong ikut suka, dicuci dan toskan
  • 360 gm ubi keledek _ dikupas kulitnya dan dipotong ikut suka
  • 3 biji tomato bersaiz kecil _ dipotong dadu kecil
  • 1 biji bawang besar _ dihiris nipis
  • 2 batang serai _ dititik
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix ( optional )
  • 1 keping asam gelugur
  • Kulit kayu manis
  • Buah pelaga
  • Bunga lawang
  • Santan secukup kegunaan
  • Air secukupnya
  • Garam
  • Gula
  • Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan Rempah ( Dicampurkan menjadi pes )
  • 60 gm serbuk kari daging Baba's
  • 1 tbsp garam masala
  • 1 tsp serbuk cili
  • 1 tsp serbuk jintan manis
  • Sedikit air 

Bahan-Bahan Dikisar Halus
  • 6 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 40 gm udang kering _ direndam dalam air panas hingga lembut, toskan dan bersihkan 

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam kuali atau periuk. Masukkan bawang besar dan tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan tumis seketika. 
  3. Masukkan tomato dan serai. Goreng sehingga garing.
  4. Masukkan bahan-bahan kisar dan tumis sehingga garing.
  5. Kemudian masukkan bahan-bahan rempah dan tumis sehingga kari garing dan pecah minyak.
  6. Masukkan daging dan gaul rata. Masak selama 5 minit. Kemudian masukkan air secukupnya. Teruskan memasak sambil dikacau selalu sehingga daging masak.
  7. Masukkan ubi keledek dan kacau rata.
  8. Setelah ubi keledek masak, bolehlah dimasukkan santan, asam gelugur, garam, gula dan perencah pati ayam jika suka. Gaul rata dan biarkan ianya mendidih.
  9. Tutupkan api dan hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, March 11, 2017

~ Chicken Bread Boat Recipe...

Sheery Dream Cakes | 11:30 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Asyik tertangguh sahaja nak kongsikan resipi Chicken Bread Boat ini. Hari ini luangkan sedikit masa untuk buat entri ni di sini. Kadang-kadang bila nafsu makan menguasai diri, pelbagai macam roti dibeli. Tapi kesudahannya tiada siapa yang makan pun roti tu. Daripada dibuang begitu sahaja lebih dimasak semula roti tu kan.

Bila kita google sahaja resipi bread boat, banyak versi yang ada. Jadi apa kata kita buat ikut bahan yang ada di dapur kita mengikut selera keluarga tercinta kita. Jom masuk dapur.


CHICKEN BREAD BOAT

Bahan-Bahan
  • 1 buku Baguette _ potong bahagian atasnya sedikit dan keluarkan isi roti ( buat seperti sebuah perahu /sampan )
  • Prego tomato pasta sauce ( mushroom )
  • Sedikit daun sup _ dihiris
  • Sedikit daun bawang _ dihiris
  • Parutan keju cheddar
  • Parutan keju mozarella
  • Keju parmesan 

Bahan-Bahan Inti
  • 1 bungkus Ayamas daging ayam kisar ( 400 gm )
  • 1 biji bawang besar _ dicincang halus
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang halus
  • 1 biji bawang merah _ dicincang halus
  • 1 tbsp mentega
  • 2 1/2 tbsp mayonis
  • 2 tbsp sos salad thousand island
  • Sedikit minyak zaitun 
  • Lada putih kisar
  • Lada hitam kisar
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula jika suka

Cara-Cara
  1. Panaskan mentega dan sedikit minyak zaitun di dalam kuali. Masukkan bawang putih, bawang merah dan bawang besar. Tumis hingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan daging ayam kisar, lada hitam. lada putih, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan mayonis dan sos thousand island. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
  4. Tutupkan api dan angkat. Ketepikan.
  5. Sapukan di dalam roti dengan sos pasta Prego dan taburkan sedikit parutan keju mozarella.
  6. Diikuti dengan ayam ( bahan inti ), parutan keju mozarella, parutan keju cheddar dan keju parmesan.
  7. Taburkan di atasnya dengan hirisan daun sup dan daun bawang.
  8. Masukkan di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200°C selama 15 minit atau sehingga keju mencair.
  9. Keluarkan roti dari oven dan taburkan dengan sedikit hirisan daun bawang dan daun sup jika suka.
  10. Nikmati ketika ianya masih panas.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Chapati Pizza...

Sheery Dream Cakes | 9:42 AM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Chapati memang enak dimakan bersama kuah kari. Tetapi Chapati juga sedap dibuat pizza sebab kita akan dapat menikmati pizza crust yang rangup dan mudah untuk disediakan. Pasti ramai yang sudah pernah mencubanya kan?

Baiklah.. hari ini kita tengok cara Diana pula menyediakannya. Resipinya boleh rujuk di bawah ya.


CHAPATI PIZZA
Untuk 6 Chapati Pizza

Bahan-Bahan Untuk Bebola Daging
  • 35 biji bebola daging ( Diana guna Ramly Bebola Daging ) _ dikoyakkan sedikit
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang halus
  • 2 tbsp sos cili Maggi
  • 2 tbsp sos berbeku oriental Life
  • 1 tsp madu
  • 1 tbsp ABC sweet sauce
  • 1/2 tsp minyak bijan
  • Garam jika perlu
  • Sedikit minyak zaitun
  • Sedikit biji bijan panggang
  • Daun sup hiris
  • Sedikit air

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan bahan-bahan yang selebihnya kecuali biji bijan panggang. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan bebola daging dan sedikit air. Gaul dan biarkan bebola daging masak.
  4. Tutupkan api dan angkat. Taburkan biji bijan panggang dan hirisan daun sup di atasnya.
  5. Ketepikan.

Bahan-Bahan Untuk Chapati Pizza
  • 6 keping frozen chapati _ dimasak seperti arahan pada bungkusan
  • Bebola daging ( rujuk resipinya di atas )
  • Parutan keju cheddar
  • Parutan keju mozarella
  • Keju parmesan
  • Prego tomato sos pasta ( mushroom )
  • Hirisan daun sup
  • Hirisan bawang merah
  • Hirisan buah tomato

Cara-Cara
  1. Ambil sekeping chapati yang telah dimasak.
  2. Sapukan dengan sedikit sos pasta. taburkan sedikit parutan keju mozarella.
  3. Susunkan beberapa bebola daging, hirisan tomato dan bawang merah di atasnya.
  4. Kemudian taburkan parutan keju mozarella, keju cheddar dan keju parmesan.
  5. Taburkan sedikit daun sup dan buat begini sehingga bahan-bahan habis digunakan.
  6. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 15-20 minit atau sehingga pizza keperangan dan keju mencair.
  7. Tutupkan api dan nikmati ketika ianya masih panas.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, March 8, 2017

~ Resipi Sandwich Nugget Ikan...

Sheery Dream Cakes | 4:26 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kita sebagai ibu sememangnya kadang-kadang tu pening juga memikirkan apa hendak dimasak untuk sarapan pagi. Sarapan yang biasa Diana sediakan untuk keluarga Diana seperti bihun goreng, mee goreng, mee basah, nasi goreng dan sandwich.

Bercerita tentang sandwich ni, memang pelbagai resipi yang ada. Hari ni Diana buat Sandwich Nugget Ikan ni untuk sarapan kami sekeluarga. Mana lah tau ada yang sedang mencari idea untuk masak sarapan apa untuk esok. Resipinya boleh rujuk di bawah ya.


SANDWICH NUGGET IKAN
Untuk 6 orang

Bahan-Bahan 
  • 3 keping roti panjang ( roti hotdog ) _ dipotong dua dan dibelah
  • 12 ketul nugget ikan _ digoreng
  • 6 biji telur 
  • 6 keping keju cheddar
  • Lettuce _ dihiris
  • Sedikit sos cili
  • Sedikit mentega atau minyak zaitun
  • Sebiji lemon _ dipotong kecil
Bahan-Bahan Sos ( dicampur dan gaul rata )
  • 4 tbsp mayonis
  • 1 1/2 tbsp sos salad thousand island
  • 1 tsp sos cili

Cara-Cara

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Pecahkan sebiji telur dan masak sehingga separuh masak. Ambil sekeping keju cheddar dan letakkan di atas telur mata. Biar hingga keju mencair sedikit. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan kuali dan cairkan mentega atau panaskan sedikit minyak zaitun. Telengkupkan roti di atas kuali seketika. Angkat dan ketepikan. Ulang proses ini untuk semua roti.
  3. Ambil sekeping roti dan sapukan dengan sedikit sos.
  4. Letakkan telur mata dan keju tadi di atasnya. Diikuti dengan hirisan lettuce, 2 ketul nugget ikan dan sos cili.
  5. Kemudian perahkan jus lemon sedikit di atasnya ( skip jika tidak suka jus lemon ).
  6. Akhir sekali lapiskan dengan roti yang telah disapukan dengan sedikit sos.
  7. Hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ RAW vs JPEG...

Sheery Dream Cakes | 1:49 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Akak guna format apa ya? RAW atau JPEG? Itulah soalan yang sering ditanyakan. Selain soalan perlukah saya menggunakan setting RAW untuk gambar yang hendak saya ambil?Atau lebih cantik dalam format JPEG untuk gambar makanan? Persoalan ini sememangnya tiada kesudahannya sampai bila-bila.

Secara peribadi Diana lebih suka mengambil gambar makanan dalam format RAW. Memang agak leceh sedikit sebab kena melalui banyak proses terlebih dahulu. Kena edit bagai kan.. Tetapi yang seronoknya kita akan dapat hasil karya yang kita sukai. Kenapa Diana suka ambil gambar dalam format RAW? Anda boleh baca di ENTRI INI

Sebenarnya jika anda lebih serasi dengan format JPEG, ambillah gambar tu dalam format JPEG. Jika anda lebih suka melalui proses mengedit gambar, ambillah gambar dalam format RAW. Terpulanglah pada diri masing-masing ya.

Gambar di bawah merupakan gambar yang sama, cuma mempunyai berlainan effect sahaja. Anda suka dramatic look dalam dark food photography? Anda boleh cuba cara Diana ni. Klik DI SINI.

Ooo ya.. Apa yang Diana tulis ni merupakan pendapat peribadi Diana sahaja ya. Jika salah tolong perbetulkan. Maklum lah.. Mak budak baru belajar.. Hehehehee... Banyak ilmu food photography yang perlu Diana pelajari lagi. Diana pun belum mahir lagi dalam bidang ni. Entri ni hanya untuk menjawab persoalan yang sering ditanyakan pada Diana selama ni. 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, March 6, 2017

~ Cheesy Pull-Apart Bread Recipe...

Sheery Dream Cakes | 4:11 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sayang pula tengok sebantal roti di atas meja tanpa ada seorang pun yang menyentuhnya. Kalau dibiarkan macam tu memang tiada seorang pun yang akan sentuh roti tu. kalau ada semangkuk sup panas memang sedap ni makan bersama roti. Apatah lagi jika ada kuah kacang.. memang sedap sangat cicah kuah kacang. Akhirnya campur sahaja la roti tu dengan bahan yang ada di rumah ni. Bubuh keju lepas tu bakar. Siap menu sampingan sarapan pagi tadi.


CHEESY PULL-APART BREAD

Bahan-Bahan
  • Sebantal roti ( 200 gm ) _ dipotong-potong tanpa putus dibahagian bawahnya
  • Aluminum foil

Bahan-Bahan Inti
  • 7 ulas bawang putih _ diketuk dan dicincang halus
  • 2 biji bawang merah _ dicincang halus
  • 1/2 biji bawang besar bersaiz kecil _ dicincang halus
  • Kepingan daging turkey _ grill sekejap kemudian di potong kecil
  • 4 tbsp mentega
  • Sedikit daun sup _ dicincang
  • Parutan keju mozarella secukupnya
  • Emborg pizza topping ( shredded ) secukupnya
  • Sedikit gula ( optional )

Cara-Cara
  1. Panaskan mentega dan masukkan bawang merah, bawang putih dan bawang besar. Tumis sehingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan kepingan daging turkey dan gaul rata.
  3. Tutupkan api dan angkat.
  4. Masukkan daun sup, keju mozarella dan pizza topping. Gaul rata. Ketepikan.
  5. Ambil sekeping aluminum foil dan letakkan roti di atasnya.
  6. Masukkan bahan inti tadi ke dalam setiap ruang bahagian potongan roti.
  7. Akhir sekali selitkan sedikit parutan keju mozarella dan pizza topping. Taburkan sedikit gula di atasnya jika suka.
  8. Balut roti dengan foil dengan kemas.
  9. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175°C selama 20 minit.
  10. Hidang ketika ianya masih panas.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>