Saturday, December 27, 2014

~ Resipi Kek Batik Coklat Cheese...

Sheery Dream Cakes | 7:56 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kek Batik Coklat Cheese Pesona ni memang sedap… Entah sudah berapa kali Diana membuatnya.. Ianya juga kek kegemaran Diana sendiri… Hari ini Diana kongsikannya sekali lagi di sini.. Cuma ada sedikit olahan Diana buat untuk kali ini.. Nak tau apa olahan yang dibuat untuk kek kali ini? Apa kata kita semak resipinya di bawah...


KEK BATIK COKLAT CHEESE PESONA 

:: Olahan Oleh ~ Izah @ Izah Muffin Lover ( TQ )
:: Resipi Asal ~ Mylla @ My Resipi  ( TQ )
:: Idea Oleh ~ Noorsha @ 1001 Cerita 1001 Rasa  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ HaSue @ I Love My Life  ( TQ )


Lapisan Coklat ( Kek Batik Coklat Beragar - Agar )


Bahan-Bahan
  • 2/3 cawan air
  • 1 sk serbuk agar-agar
  • 250 gm butter
  • 125 gm milo
  • 3 sb serbuk koko
  • 1/2 sk serbuk nescafe
  • 1/2 tin susu pekat ( tin 505gm ) _hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing-masing
  • 1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit

Cara-Cara
  1. Sediakan Loyang yang dialas plastik bersih ( tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dari loyang tanpa mencacatkannya ).
  2. Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar-agar. Kacau sehingga cair ( *kacau hingga serbuk agar-agar  larut dan air mendidih ).
  3. Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali.
  4. Apabila sudah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit dan gaul sehingga milonya sebati.
  5. Seterusnya masukkan serbuk koko. Gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi. ( *boleh rasa cicip kemanisan yang disukai ).
  6. Setelah pekat ( adunan yang mengandungi agar-agar ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal ). 
  7. Boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
  8. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  9. Ulangi langkah No. 7 dan 8 sehingga adunan habis ( Tinggalkan sedikit adunan coklat untuk lapisan terakhir selepas lapisan cheese ).
  10. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
  11. Potong dan siap untuk dihidangkan.
  12. *Untuk kek batik coklat beragar-agar ini tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti ais, sudah boleh dinikmati dan dipotong.

Lapisan Cheese ( Kek Lapis Cheese Persona ) _ *izah buat half Diana buat 1 adunan di bawah )

:: Resipi Asal Oleh ~  Ryo @ Ryoazhar ( TQ )

Bahan²-Bahan~ ( Saiz 9x9 )

A

2 bungkus biskut marie perisa coklat - lebih kurang 600 g ( ryo guna jenama LEE ) 
500 ml susu segar, dipanaskan

B

500 g cheese cream ( Philadelpia / Tartura )
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Cara-Cara

  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik / kertas minyak / baking paper.
  5. Panaskan susu segar, padamkan api.
  6. Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu ( suam-suam panas ). Terus susun dalam bekas. ( Celup 1 saat je tau ).
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan.
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese. ( Kalau pakai jenama LEE, boleh ramas-ramaskan je dalam penapis tu. Jadi serbuk lah ia.. )
  11. Tekan-tekan sikit permukaan tu dan masukan dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

:: Ini pula cara yang Diana buat untuk mengabungkan 2 resipi di atas ~ 
  1. Keluarkan lapisan coklat ( kek batik coklat beragar-agar ) dari peti ais dan susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan coklat.
  2. Ratakan adunan cheese di atasnya, kemudian ambil sedikit adunan ( KLIK UNTUK RESIPI )   SALTED CARAMEL dan ratakan di atas adunan cheese tadi. Taburkan bahan-bahan crumble ( rujuk resipinya di dawah ) di atasnya.
  3. Lapis lagi di atasnya dengan sedikit adunan cheese dan celup biskut marie ke dalam susu dan susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan cheese. Ulang langkah No.2 dan 3 sehingga adunan cheese habis digunakan.
  4. Ratakan lapisan coklat ( adunan kek batik coklat beragar-agar ) di atasnya .
  5. Akhir sekali, taburkan bahan crumble di atas kek.
  6. Masukkan ke dalam peti ais semalaman sebelum dipotong.

Bahan-Bahan Crumble ~ by SheeryDreamCakes
  • 10 keping biskut marie Munchy's 
  • 50 gm Honey Cornflakes  atau  Koko Krunch
  • 50 gm / secukupnya mentega cair 

Kisar biskut marie bersama honey cornflakes dengan menggunakan food processor. Kemudian campurkan bersama mentega cair dan digaul rata. Sedia untuk digunakan.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Chocolate Peanut Butter Cake...

Sheery Dream Cakes | 7:46 AM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bagi penggemar kek coklat dan peanut butter, sememangnya kek ini sesuai untuk anda. Masih menggunakan resipi Super Moist Dark Chocolate Cake dari   Sweetapolita, kali ini Diana gabungkan dengan Peanut Butter Cream. Dulu Diana juga pernah kongsikannya di SINI tetapi menggunakan resipi kek coklat yang berbeza.

Jom semak resipi kek untuk kali ini.


:: Resipi Oleh ~  Sweetapolita  ( TQ ) 

SUPER MOIST DARK CHOCOLATE CAKE

Ingredients
  • 2 1/4 cups ( 285 grams ) all-purpose flour
  • 2 1/3 cups ( 470 grams ) superfine sugar
  • 3/4 cup ( 90 grams ) dark Dutch-process cocoa powder ( I use Cacao Barry Extra Brute )
  • 2 1/2 teaspoons ( 12 grams ) baking soda
  • 2 teaspoons ( 10 grams ) baking powder
  • 1 teaspoon ( 8 grams ) salt
  • 1 1/4 cups ( 300 ml ) buttermilk
  • 3/4 cup ( 180 ml ) brewed coffee or espresso
  • 2/3 cup ( 160 ml ) vegetable oil
  • 3 eggs, room temperature
  • 1 tablespoon ( 15 ml ) pure vanilla extract


Instructions
  1. Preheat oven to 350°F. Prepare three 7-inch round cake pans with nonstick spray and parchment rounds.
  2. In bowl of electric mixer fitted with the whisk attachment, sift all dry ingredients, including sugar. Combine eggs, buttermilk, coffee, oil and vanilla in a measuring cup and beat lightly with a fork.
  3. Add milk mixture to the dry ingredients mix for 1 minute on medium speed ( you may need the plastic splash-guard that comes with mixer ). Divide batter evenly among prepared pans--each pan should contain about 600 grams of batter.
  4. Bake the first 2 layers for 20 minutes and rotate pans in oven. Continue to bake until toothpick or skewer comes almost clean ( a few crumbs ), about 5 more minutes. Cool on wire racks for 20 minutes. Repeat with remaining layer, and then gently invert onto racks until completely cool.



PEANUT BUTTER CREAM
Oleh ~ skybluemelleymey

Bahan-Bahan
  • 375 gm fresh cream / Non-Dairy whipping cream _ dipukul hingga kental
  • 6 tbsp peanut butter with chocolate stripes _ boleh dikurangkan kepada 4 tbsp / ikut citarasa masing-masing

Cara-Cara
  1. Campurkan keduanya dan gaul menggunakan spatula hingga rata.
  2. Sedia untuk di gunakan.


CHOCOLATE GANACHE

:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )


For the ganache
  • 125 ml coconut milk
  • 125 gm dark chocolate ( 70% )

Method
  1. Pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
  2. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
  3. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
  4. Leave for one minute then whisk until smooth. 
  5. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake.

Cara melapis kek 
  1. Ambil sekeping kek coklat dan sapukan peanut butter cream di atasnya. 
  2. Tuangkan sedikit Chocolate Glaze di atasnya dan lapis dengan sekeping kek coklat lagi.
  3. Ulang langkah di atas sehingga kek habis digunakan.
  4. Sapukan keseluruhan kek dengan peanut butter cream dan hias mengikut kreativiti masing-masing.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, December 13, 2014

~ Resipi Lasagna Daging...

Sheery Dream Cakes | 9:51 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Lasagna daging memang kegemaran kami sekeluarga.. Resipi yang Diana ambil dari blog Che Mat Gebu ini memang sedap... Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan juga Che mat Gebu kerana mengetengahkan resipi ini.. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya..


:: Resipi Oleh ~ Joayee My Resepi  ( TQ )
:: Sumber ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan  ( TQ ) 



LASAGNA DAGING

Bahan Utama 
  • Kepingan Lasagne secukupnya ( mat guna jenis kecil, 10 keping )
  • White sauce ( resipi dibawah )
  • Inti daging ( resipi dibawah )
  • Parutan keju mozarella secukupnya
  • parutan keju cheddar secukupnya

Bahan Inti 

  • 450 g daging kisar
  • 2 biji bawang besar, didadu
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 cm halia**ditumbuk halus )
  • 1 camca besar cili kisar
  • 2 helai bay leaf
  • 1 camca teh serbuk lada hitam
  • 1 tin tomato "plum" diramas
  • 1 camca besar rempah kari daging
  • 2 camca besar tomato puri
  • 1 tin cendawan butang, tos, cuci dan hiris nipis
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan Untuk White Sauce 

  • 600 ml susu segar
  • 3 camca besar tepung gandum
  • 1/2 camca teh serbuk lada hitam
  • Secubit garam


Cara membuatnya 
  1. UNTUK INTI :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan tumbuk, tomato puri dan cili kisar hingga wangi, masukkan rempah kari, bawang besar, bay leaf dan gaul rata. Masukkan daging cincang dan masak hingga daging berubah warna. Tuang tomato plum yang telah diramas tadi bersama lada hitam. Masak hingga mendidih. Tambah garam dan gula secukup rasa, masak hingga kering tetapi masih lembap. Angkat dan sejukkan.
  2. UNTUK WHITE SAUCE :- Panaskan susu bersama tepung, kacau dengan whisk hingga sebati. Masukkan secubit garam dan juga lada hitam, masak sambil terus mengacau hingga bancuhan pekat. Gunakan api perlahan. Angkat dan sejukkan.
  3. PENYEDIAAN LASAGNA :- Panaskan air hingga mendidih, campur 1 camca teh minyak makan dan celur kepingan lasagna sehingga lembut, angkat dan letak atas dulang yang disapu sedikit minyak masak. Buat hingga siap. 
  4. Sapukan bekas lasagne dengan sedikit mentega, alas dasarnya dengan sekeping lasagne ( mat guna 2 keping sebab kecil ), sudu dan ratakan inti daging, tabur sedikit parutan keju cheddar dan alas dengan kepingan lasagna, kemudian sapu dengan white sauce, lapis lagi dengan kepingan lasagne dan ratakan lagi inti daging. Buat hingga siap dan lapisan terakhir diakhiri dengan baki inti daging dan tabur dengan keju mozarella.
  5. Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Boleh dihidang panas atau pun suam.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, December 6, 2014

~ Chocolate Strawberry Cake

Sheery Dream Cakes | 9:30 AM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Kek coklat digandingkan bersama buah strawberry sememangnya serasi berasama.. Dicurah chocolate ganache lagi… Berganda sedapnya.. Untuk kek coklat ini Diana gandingkan juga cream cheese frosting bersama.. Rasa coklat ditambah rasa masam manis buah strawberry, keenakan cream cheese frosting bersama chocolate ganache sememangnya mencetuskan rasa yang amat sedap.. 

Jom cuci mata dengan beberapa gambar kek ni lagi..




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>