Thursday, October 30, 2014

~ Chocolate Cake...

Sheery Dream Cakes | 11:59 AM | | 1 Comment so far


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari ini Diana hanya ingin sajikan anda semua dengan beberapa gambar kek coklat.. Kek ini untuk anak saudara Diana yang menyambut hari kelahirannya kelmarin... Sekali lagi mama long doakan moga Intan membesar menjadi anak yang solehah dan sentiasa berjaya di dunia dan di akhirat serta sentiasa di bawah lindungan dan rahmat Allah S.W.T... Amin…

Untuk resipinya anda boleh KLIK DI SINI





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, October 27, 2014

~ Moist Red Velvet Cake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 3:13 PM | Be the first to comment!
 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hari ni Diana hendak kongsikan resipi Moist Red Velvet Cake. Kek ni sangat moist dan sedap. Serasi digabungkan dengan cream cheese frosting. Apa kata kita semak resipinya di bawah.


:: Resipi Oleh ~ Divas Can Cook  ( TQ )

MOIST RED VELVET CAKE

Ingredients
  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon salt
  • 2 Tablespoons unsweetened, cocoa powder
  • 2 cups sugar
  • 1 cup vegetable oil or canola
  • 2 eggs
  • 1 cup buttermilk
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1-2 oz. red food coloring, depends how deep you want the color
  • 1 teaspoon white distilled vinegar
  • ½ cup plain hot coffee, prepared (don't skip this ingredient)
Instructions
  1. Preheat oven to 325 F.
  2. Generously grease and flour (2) 9-inch round cake pans. Set aside.
  3. In a medium bowl, whisk together flour, baking soda, baking powder, cocoa powder and salt. Set aside.
  4. In a large bowl, combine the sugar and vegetable oil.
  5. Mix in the eggs, buttermilk, vanilla and red food coloring until combined.
  6. Stir in the coffee and white vinegar.
  7. Combine the wet ingredients with the dry ingredients a little at time, mixing after each addition, just until combined. (Batter will be thin)
  8. Pour the batter evenly into each pan.
  9. Bake in the middle rack for 30-40 minutes or until a toothpick inserted in center comes out with moist crumbs clinging to it. Do not over bake as cake will continue to cook as it cools.
  10. Let pans cool on a cooling rack until the pans are warm to the touch.
  11. Slide a knife or offset spatula around the inside of the pans to loosen the cake from the pan.
  12. Gently remove the cakes from the pan and let them finish cooling. (The warm cake will be very delicate)
  13. Frost the cake with cream cheese frosting when the cakes have cooled completely.

Notes
~TIPS~
Be sure to not overbake! Check the cake at 30 minutes as some ovens run really hot.
Cakes are really moist and you may need to refrigerate them to firm them up before stacking and frosting.
To bake cupcakes, bake for 18-20 minutes, checking at the 18 minute mark.


CREAM CHEESE FROSTING

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )


Ingredients

  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( kadang-kadang Diana guna Salted butter )
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Chocolate Cake & Red Velvet Cake....

Sheery Dream Cakes | 11:46 AM | | 5 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ni nak tayang gambar kek sahaja. Resipinya sudah pernah Diana kongsikannya di sini dulu ya. Jom cuci mata dengan gambar-gambar kek coklat dan red velvet cake ni.. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Mini Cake...

Sheery Dream Cakes | 11:30 AM | | 1 Comment so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini kita bercerita tentang mini cake... Resipinya sudah pernah dikongsikan di sini dulu ya...

Baiklah tidak mahu membebel panjang di entri ini.. Sebab ada kerja menunggu lagi... Teruslah kita tengok beberapa gambar mini cake ini ya..

MINI MOIST CHOCOLATE CAKE WITH CREAM CHEESE FROSTING, NUTELLA & MINI OREO...







MINI MOIST RED VELVET WITH CREAM CHEESE FROSTING...





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, October 23, 2014

~ Red Velvet Cake Lagi...

Sheery Dream Cakes | 12:18 PM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini tiada resipi hendak dikongsikan bersama... hanya bersiaran dengan beberapa keping gambar kek yang Diana kira ianya suatu yang mencabar juga buat anak perempuan Diana masa membuatnya... Sebab kek kali ini merupakan red velvet cake + cream cheese frosting + jem strawberry... dapat anda bayangkan betapa sukarnya hendak mendeco kek ini kan? Jem strawberry itu sendiri agak licin bila digabungkan dengan cream cheese frosting... 

Akhirnya ini lah hasil yang dapat dia buat... Alhamdulillah..






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, October 22, 2014

~ Kek Puding Keju Buah-Buahan...

Sheery Dream Cakes | 12:43 PM | | | 2 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Fruit Cheese Pudding Cake ini hasil gabungan kek span dengan puding keju buah-buahan.. Kek span coklat sememangnya gabungan yang sedap.. Tetapi jika hendak gabungkannya dengan kek span perisa vanila pun boleh juga.. Ianya bergantung pada citarasa masing-masing... Gunalah apa-apa jenis kek kegemaran anda .. jika itu yang menepati selera.. :) 
Untuk kek span coklat ni Diana ikut resipi dari buku masakan Chef Kevin Chai _  My Birthday Cake dan untuk puding buah-buahan pula Diana ikut resipi dari Dragon Fruit Cheese Agar-Agar Pudding _ Y3K Vol.8.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, October 19, 2014

~ Red Velvet Cake.. Lagi dan Lagi...

Sheery Dream Cakes | 12:56 PM | | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Red Velvet cake sememangnya menjadi kegemaran ramai orang... Begitu juga dengan kami sekeluarga.. Memang tidak akan jemu makan Red Velvet cake ini.. Anda bagaimana pula? Adakah anda juga salah seorang penggemar Red Velvet cake? Ermm.. Kepada anda khususnya penggemar Red Velvet cake yang mungkin terlepas pandang akan resipinya yang pernah Diana kongsikannya di sini dulu.. Bolehlah semak resipinya di SINI ya... hendak tengok mini red velvet boleh klik SINI..







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, October 18, 2014

~ Indonesian Dessert...

Sheery Dream Cakes | 2:29 PM | | | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Hari ini kita pergi ke Indonesia pula ya... Beberapa hari lepas Diana buat salah satu desserts yang pernah Diana makan di Indonesia suatu ketika dulu... Ianya diperbuat dari tepung pulut, tepung jagung atau tepung ubi kayu.. Disaluti dengan kelapa parut kukus dan di makan bersama sirap gula melaka.. Rasanya seperti kuih onde-onde sebenarnya.. cuma onde-onde berinti gula melaka.. Kuih ini pula dicurahkan sirap gula melaka ketika mengidang… 



Kuih ini diberi nama RICE FLOUR CAKES WITH GRATED COCONUT AND PALM SUGAR SYRUP .. Tetapi Diana buat juga bentuk bulat.. Anda boleh dapatkan resipinya dari buku masakan Indonesian cakes & desserts ya.. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, October 17, 2014

~ Fried Chicken In Garlic Tomato / Chilli Sauce...

Sheery Dream Cakes | 8:30 AM | | | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Apa khabar semua? Moga semuanya sihat sejahtera hendaknya selalu.. Terima kasih kerana masih sudi berkunjung di sini.. Alhamdulillah walaupun hari ni bersiaran tanpa resipi, diberi kesempatan juga Diana untuk kongsikan beberapa gambar menu fried chicken in garlic tomato / chilli sauce untuk pengunjung blog ini.. Kepada yaang sudi, bolehlah tengok gambar-gambar di bawah ya. 









BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, October 16, 2014

~ Fried Garlic Tomato Chicken...

Sheery Dream Cakes | 7:44 PM | | | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Bertemu kembali kita di entri tanpa resipi ini. Hari ni Diana hanya kongsikan gambar fried garlic tomato chicken ni ya.. Diana ikut resipi dari Buku Masakan Yummy Sauces Made Easy .. Memang berbaloi memilikinya.. Sesiapa yang belum memilikinya, bolehlah dapatkannya di kedai buku berhampiran ya…

Dengan resipi Spicy garlic & tomato sauce ini kita boleh pelbagaikannya kepada banyak resipi.. Sos ini sesuai untuk memerap ayam ( goreng atau panggang ) dan untuk sos menu ayam atau ikan dan juga spaghetti.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, October 14, 2014

~ Resipi Bingka Roti Kukus Pandan...

Sheery Dream Cakes | 8:52 PM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini bersiaran dengan Bingka Roti Kukus Pandan yang sangat sedap di tekak kami sekeluarga... Resipi yang sangat mudah dan sedap ini memang sesuai dinikmati pada waktu sarapan atau pun minum petang.. Sedap dinikmati ketika ianya telah sejuk ( pada suhu bilik ) atau pun setelah ianya disejukkan di dalam peti sejuk.. Sedap dimakan sejuk-sejuk tau... 

Terima kasih buat Akak Ummi @ Home Sweet Home kerana mengetengahkan resipi yang sedap dan mudah untuk disediakan ini ya akak... Terima kasih juga buat tuan empunya resipi kerana sudi berkongsi resipi ini dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula...


:: Resipi Asal Oleh ~  Notabilia  ( TQ ) 
:: Sumber  ~  Akak Ummi @ Home Sweet Home  ( TQ )

BINGKA ROTI KUKUS PANDAN

Bahan-bahan
  • 8 - 10 keping roti putih ( akak guna 9 keping roti Gardenia _ tak perlu disiat kecil )
  • 200 ml santan _ ( akak guna santan kotak Kara je )
  • 200 ml air
  • 1 cawan gula _ ( akak letak 3/4 cawan je gula kastor )
  • 4 biji telur _ ( akak buang tali pusatnya )
  • 1 sudu teh garam halus
  • 1/2 sudu teh pes pandan
  • 2 helai daun pandan _ disimpul

Cara-Cara
  1. Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telur, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja.
  2. Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit.
  3. Pindahkan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam loyang bulat 8 inci (akak sapu dulu loyang dengan sedikit mentega ). Tuangkan lebihan adunan juga ke dalam loyang.
  4. Letakkan daun pandan yang telah disimpulkan di atas permukaan roti tadi.
  5. Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 - 20 minit ( akak balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka ).
  6. Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan. ( Letak dalam fridge dan di makan sejuk pun sedap pada tekak akak...hehe )


Yang Diana buat seperti di bawah ini ya...

Bahan-bahan
  • 9 keping roti Gardenia ( dipotong kecil )
  • 200 ml santan _ ( Diana guna santan kotak Ayam brand )
  • 200 ml air
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 4 biji telur 
  • 1 sudu teh garam halus
  • 1/2 sudu teh pes pandan
  • Sedikit perwarna hijau
  • 2 helai daun pandan _ digunting kecil
  • Sedikit biji bijan panggang

Cara-Cara
  1. Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telur, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja.
  2. Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit.
  3. Sudukan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam acuan kecil dan sudukan juga sedikit adunan ke dalam loyang.
  4. Taburkan biji bijan panggang dan letakkan daun pandan yang telah digunting di atas permukaan roti tadi.
  5. Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 minit atau hingga ianya masak ( balut penutup kukusan dengan kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka ).
  6. Keluarkan bingka dari kukusan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 5 minit.
  7. Keluarkan dari oven dan sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, October 11, 2014

~ Kek Coklat Moist...

Sheery Dream Cakes | 5:30 PM | | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 


Super Moist Dark Chocolate Cake ini bukan Diana yang buatnya ya... Anak perempuan Diana yang buat ni... Diana? Tolong tengok-tengok dan beri tunjuk ajar sedikit sahaja.. Hehehe... Jom cuci mata dengan beberapa gambar kek ini lagi...






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, October 9, 2014

~ Ridiculous Chocolate Cake...

Sheery Dream Cakes | 10:07 PM | | | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Kek coklat! Oh! Kek coklat….. Sekali lagi bersiaran dengan entri Kek Coklat…. Salted caramel sebagai peneman setianya… Tidak lengkap tanpa Chocolate ganache di sampingnya….  
Ridiculous Chocolate Cake, resipi dari " Cake Book by Cupcake Jemma ".. Sebenarnya kek ini hanya perlu dilapis seperti biasa.. Tetapi Diana jadikan ianya seperti kek di dalam gambar di bawah.. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>