Saturday, December 8, 2012

~ Bubur Durian Dengan Nasi...

Sheery Dream Cakes | 3:03 PM | 10 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Selamat berhujung minggu kepada anda semua... Pasti ada yang merancang bersiar² bersama keluarga kan.. Pasti seronok ya.. Baiklah entri kali ini Diana ingin kongsikan resipi Bubur Durian Dengan Nasi... Kalau sebelah sini, memang dah menjadi kebiasaan campur bubur durian atau jagung dengan nasi.. Memang sedap.. Tapi lain orang lain citarasanya kan... ;)

Resipinya senang sahaja... Pasti ramai yang sudah tahu memasak bubur durian kan.. Tapi Diana kongsikan juga di SBK untuk rujukan di masa akan datang.. Jom semak resipinya..



BUBUR DURIAN DENGAN NASI


Bahan-Bahan 
  • 16 ulas isi durian _ ( Jangan asingkan isi dari bijinya )
  • 500 ml santan pekat _ ( Diana guna santan segera dalam kotak Ayam Brand ) 
  • 2 3/4 cawan air
  • 2 tsp garam
  • Gula pasir secukup rasa
  • Daun pandan jika suka _ Dicarik dan disimpul ( Diana tidak bubuh )

Bahan-Bahan A
  • 1/2 cawan beras wangi _ ( Cuci dan toskan )
  • Air secukup kegunaan

Cara-Cara
  1. Masukkan beras ke dalam periuk yang sesuai. Tambahkan air secukupnya dan masak hingga beras kembang dan pecah ( seperti memasak bubur nasi ).
  2. Kemudian masukkan 2 3/4 cawan air, daun pandan, isi durian, santan, garam dan gula secukup rasa.
  3. Gaul hingga gula larut dan biarkan ianya mendidih.
  4. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.
  5. Boleh dihidang ketika ianya masih panas atau disejukkan terlebih dahulu di dalam peti sejuk. 
  6. Boleh juga disimpan di dalam tempat beku. Biarkan ianya separuh beku kemudian barulah dinikmati.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, December 6, 2012

~ Ayam Panggang...

Sheery Dream Cakes | 11:15 AM | | 16 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Ok lah tiada cerita yang hendak dikongsi hari ini... Hanya hendak kongsikan resipi Ayam Panggang ini sahaja... Apa kata terus sahaja kita bercerita tentang resipi hari ini ya.. :)


Diana panggang ayam ini menggunakan Happy Grill Pan dari Amway.. Seperti biasa.. Sekali lagi pastinya Happy Grill Pan ini merupakan pemberian dari Father In Law.. Terima kasih Father In Law.. Kesemua barangan Amway yang ada di rumah Diana semuanya pemberian Father In Law.. Hehhee... Sayang Father In Law..^___^



AYAM PANGGANG

Bahan-Bahan 
  • 4 keping paha ayam _ ( dicucuk dengan garfu atau dikelar sedikit )

Bahan-Bahan Kisar Halus
  • 10 ulas bawang merah
  • 1 bulb bawang putih
  • 2 inci halia
  • 3 batang serai
  • 7 biji cili padi _ ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing )
  • Kunyit hidup sebesar ibu jari
  • Sedikit gula melaka 

Bahan-Bahan A
  • 1 tbsp madu
  • 1 1/2 tbsp serbuk kari ayam dan daging Baba's
  • 1/2 tbsp serbuk cili
  • 1 tbsp serbuk ketumbar
  • 1 tsp serbuk jintan manis
  • 1 tsp serbuk jintan putih
  • 1 tsp serbuk rempah 5
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Garam secukup rasa
  • Gula jika perlu
  • Sedikit minyak zaitun jika suka

Cara-Cara
  1. Ayam digaul bersama bahan yang dikisar halus dan bahan-bahan A. Saluti seluruh ayam dan sumbatkan juga bahan perapan di bawah kulit ayam.
  2. Perap sekurang-kurangnya 3 jam atau lebih elok diperap semalaman.
  3. Panggang ayam menggunakan Grill Pan hingga masak.
  4. Angkat dan potong kecil-kecil sebelum dihidang.
  5. Sementara itu jangan buang lebihan bahan perapan tadi. Tumis bahan perapan tadi hingga pecah minyak dan sedikit garing. 
  6. Hidang bersama ayam panggang, sos kicap dan nasi putih panas.

~ Sos Kicap...

Bahan-Bahan Sos
  • Sos cili thai kimball
  • Jus limau kasturi
  • Kicap pekat manis Cap Ayam
  • Cili merah _ dicincang
  • Daun sup _ dicincang

Cara-Cara

  1. Campurkan kesemua bahan-bahan sos dan gaul hingga sebati.
  2. Sedia untuk dihidang bersama ayam panggang.


::  Jika tidak ada Grill Pan, boleh juga bakar ayam ini di dalam oven  ::




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, December 5, 2012

~ Kek Durian...

Sheery Dream Cakes | 8:24 AM | 23 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Kelmarin pagi sempat juga buat Kek Durian.. Kek Durian ini memang menjadi kegemaran kami sekeluarga.. Bubuh isi durian banyak-banyak.. Sedapnya tu...Hehehhee.. Untuk isi duriannya pula Diana guna durian yang isinya berwarna putih.. Yang itu terpulanglah kepada selera masing-masing ya..


    KEK DURIAN

    Bahan-Bahan
    • 3 keping kek span
    • 250 gm fresh cream Non-Dairy Whipping Cream / Krim Putar Bukan Tenusu ) _ dipukul hingga kembang dan gebu 
    • 600 gm isi durian yang telah diasingkan dari bijinya_ ( dikisar menggunakan food processor )

    Cara-Cara
    1. Satukan fresh cream dan isi durian dan gaul rata menggunakan spatula. Ketepikan.
    2. Ambil sekeping kek span dan sapu di atasnya dengan krim durian dan ratakan.
    3. Kemudian lapis lagi di atasnya dengan sekeping kek span.
    4. Buat langkah No. 2 hingga kesemua kek habis digunakan.
    5. Setelah itu sapukan nipis krim durian di sekeliling kek.
    6. Akhir sekali sapukan di sekeliling kek dengan fresh cream. Hias mengikut citarasa masing-masing.





    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Monday, December 3, 2012

    ~ Apam Balik Rangup...

    Sheery Dream Cakes | 8:58 PM | 10 Comments so far

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

    Malam ini Diana nak kongsikan resipi Apam Balik Rangup yang Diana buat petang tadi... Alhamdulillah menjadi walaupun tak secantik mana pun Apam Balik yang Diana buat ini... Hehehee.. Mulanya risau juga sebab inilah pertama kalinya Diana buat Apam Balik.. Biasanya kalau nak makan pergi beli sahaja... Nasib baik menjadikan... ;). Cuma terlebih tebal pula Apam Balik yang Diana buat tu.. Tapi tidak apa lah kan.. Lain kali cuba lagi buat nipis-nipis...

    Resipinya Diana ambil dari dapur Mamasya.. Terima kasih buat Mamasya dan tuan punya resipi kerana sudi berkongsi resipi ini... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.. Terima kasih...

    :: Sumber Dari ~ Mamasya @ Dapur Mamasya  ( TQ )


    APAM BALIK RANGUP

    Ingredients
    • 170 gm all purpose flour 
    • 100 gm rice flour 
    • 30 gm cornstarch 
    • 2 tsp double action baking powder
    • 1/2 tsp baking soda 
    • 1/2 tsp salt 
    • 2 large eggs 
    • 1 tsp vanilla essence 
    • 6 - 7 ozs water 
    • 150 gm fine granulated sugar 


    Filling
    • 120 g melted butter- letak sikit setiap keping, tak letak pun tak apa 
    • 150 gm fine granulated sugar - letak sikit je sebab adunan dah manis 
    • 1 cup chopped roasted peanuts 


    Diana pula bubuh mentega, gula, biji gajus panggang cincang, kacang pistachio cincang dan  sweet corn cream style.

    Method
    1. Mix all the ingredients together, strain and leave in the fridge for at least 3 hours (  I left it overnight ).
    2. Heat a crepe pan or a small nonstick pan slightly ( just hot enough for batter to stick to pan ).
    3. Pour in a 4 oz ladle of batter and swirl pan so that batter is coating the edge. Remove the excess batter and sprinkle in some sugar on the pancake. 
    4. Cook till the bottom of pancake is golden brown. 
    5. Sprinkle with melted butter and then chopped roasted peanuts. 
    6. Fold the pancake into a half and leave to cool ( it will be crispy as soon as it gets cold ). 


    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Saturday, December 1, 2012

    ~ Biskut Makmur...

    Sheery Dream Cakes | 10:34 PM | 4 Comments so far
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ... 

    Wah!! Apa kes malam-malam pula tayang Biskut Makmur eh? Heeheee... Sebenarnya teringin sangat nak makan kuih makmur.. Itu yang buat tu.. Raya hari tu memang tak buat cookies sebab kesihatan Diana yang tak mengizinkan.. Beli semua cookies untuk raya tahun ini.. Jadi ini kiranya keinginan yang terpendam telah sekian lama lah ya.. Huhuuu... Baru berkesempatan buat kuih makmur.. Alhamdulillah diberi kesempatan juga buat kan.. 


    Ok lah.. Tak nak banyak celoteh malam-malam begini.. Terus sahaja kita tengok resipi Biskut Makmur  dari SBK ya.. Oh ya.. Untuk kacangnya Diana guna walnuts.. Jadi boleh tukar kepada kacang tanah atau gajus ya.. Terpulang kepada citarasa masing-masing... Jom semak resipinya..



    BISKUT MAKMUR 


    Bahan-Bahan
    • 2 cawan tepung gandum
    • 1/2 cawan mentega ( anggaran )
    • 3 tbsp minyak sapi
    • 3/4 cawan walnuts panggang
    • Gula aising secukupnya

    Cara-Cara
    1. Goreng tepung gandum tanpa minyak di atas api sederhana sehingga sedikit kekuningan. Sentiasa menggaul bagi mengelakkan tepung hangus.
    2. Angkat dan masukkan tepung ke dalam food processor bersama walnuts panggang. Kisar hingga walnuts hancur.
    3. Kemudian campurkan minyak sapi dan mentega ( bubuh mentega sedikit demi sedikit ) ke dalam adunan tepung dan walnuts tadi.
    4. Ramas dengan menggunakan tangan dan uli sehingga adunan dapat dibentukan.
    5. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan. Buat sehingga adunan habis.
    6. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 15 - 20 minit atau sehingga ianya masak ( bergantung kepada saiz kuih makmur tersebut ).
    7. Angkat dan terus guling-gulingkan kuih makmur ke dalam gula aising.
    8. Sejukkan sebelum disimpan di dalam balang kedap udara.





    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>