pages

Monday, August 15, 2011

~ German Cookies Recipe...

Sheery Dream Cakes | 7:32 AM | 30 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Diana ni walaupun tuan rumahnya kejap ada kejap tak ada.. E'eeh!! Macam iklan biskut pula ya... Hehhehee... 

Semalam Diana sempat buat 3 jenis cookies... Salah satu cookies yang Diana buat semalam ialah German Cookies.. Cookies ni memang sedaaaap...

Terima kasih kepada Rima kerana sudi kongsikan resipi ni.. Izinkan juga Diana kongsikannya di sini ya.. 

:: Resipi oleh ~ Rima @ Bisous a Toi ( TQ )
:: Sumber ~ Akak Nor @ Secubit Garam  dan  Ika @ Arah ( TQ )



GERMAN COOKIES

Ingredients
  • 125g butter 
  • 40g icing sugar ( sieved )
  • 125g potato starch
  • 80g superfine flour ( I used Plain Flour ) _ Diana guna superfine flour
  • Caster sugar n lil bit colouring >> yg ni utk hiasan kita tambah _ Diana pun ikut ika.. tambah nie.. ;)

Method
  1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
  2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
  3. Roll into small balls ( about 7g each ) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
  4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
  5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.


Sebenarnya Diana tak larat dah nak ambil gambar cookies ni pun.. Sebab penat sesangat semalam.. Tapi tetiba pula maid yang beria² sangat suruh ambil gambar cookies nie.. Hahahaa... Siap maid kata nanti tak ada kenangan... Ok ler maid.. ambil jer juga walaupun masa tu memang dah penat sangat woor... 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, August 13, 2011

~ Resipi Rich Choc Pudding Bersama Kuah Kastard...

Sheery Dream Cakes | 1:54 PM | 24 Comments so far

Assalamualaikum dah Salam Sejahtera..

Pagi tadi Diana sempat buat Rich Choc Pudding... Resipi ni Diana nampak semasa singgah kat dapur Abang Ady.. Terus jatuh cinta kat puding ni...Buat la kan pagi tadi untuk berbuka nanti... Simpan dalam peti ais... Makan sejuk-sejuk...


Sebenarnya hari nie niat d hati nak buat biskut raya... Konon jer la kan... Tak buat² lagi sampai sekarang... Adeeeh!!!!  Ermm.. Tengok la petang sikit nanti... Kalau rajin tu boleh la buat sedikit kan... Kalau tak tunda esok lagi jawabnya... Huhuhuuuu... Daughter lagi la kan... Berangan nak buat Biskut Tembikai... Waaah!!!! Silap² nanti dengan mummy dia ni sekali teeer tidur menyiapkan biskut tu... Hahahaaaa.... Diana tengok bukan main susah lagi nak buatnya... Kena banyak kesabaran dan teliti gitu baru menjadi... Ermmm... Tengok la dulu... Kalau nak buat biar nanti dulu... Hehehhee.. Dahulukan yang senang² terlebih dahulu kan...


Baik la... Berbalik kita pada Rich Choc Pudding ni.. Resipi ni Diana memang tak sabar nak mencubanya semasa ternampak kat dapur Abang Ady semalam... Mengoda sungguh!!! :). Pepagi lagi dah masuk dapur buat puding ni tadi... 

Terima kasih buat tuan empunya resipi,  Abang Ady dan Akak Ita kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya Abang Ady dan Akak Ita.. Terima kasih ..

:: Sumber ~  Abang Ady @ Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes ( TQ ) 



RICH CHOC PUDDING BERSAMA KUAH KASTARD

Bahan-Bahan
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 sudu besar choc emulco
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 4 1/4 cawan air
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 4 sudu besar butter
  • 1 paket serbuk agar-agar ( 10-11gm )

Cara-Cara
  1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
  2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
  3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yang disukai. 



KUAH KASTARD

:: Resipi oleh ~ Akak Ita @ Masam Manis ( TQ )


Bahan-Bahan
  • 1 tin susu cair
  • 2 gelas air
  • 5 sudu besar gula pasir
  • secubit garam
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Fruit coktail - untuk hiasan


Cara-Cara

  1. Masak susu, air dan gula dgn api yg perlahan sampai didih. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuangkan dalam adunan kuah. 
  2. Tambahkan secubit garam dan esen vanila.
  3. Biarkan kuah mendidih.
  4. Biarkan sejuk masukkan dlm peti ais supaya sedap di makan bila sejuk.
  5. Untuk menghidang masukkan kuah dalam mangkuk besar. Letakkan ais dan fruit coktail dan letakkan puding kegemaran tadi dan siap untuk di hidangkan.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, August 8, 2011

~ Resipi Puding Tauhu...

Sheery Dream Cakes | 9:08 PM | 47 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang…

Alhamdulillah hari ni dah pun selesai kita menunaikan ibadah puasa pada hari ke 8... Bersyukur kepadaNya di atas segala nikmat yang telah dianugerahkan olehNya.. Pejam celik... Pejam celik dah 8 hari kita berpuasa... Memang tak rasa betapa masa itu berlalu dengan cepatnya kan… 


Seperti yang semua dah maklum.. sebulan berpuasa nie memang Diana tak memasak lauk pauk untuk berbuka.. Sekarang nie masih lagi bercuti.. Tapi dengan izin hubby.. Diana dapat juga membuat yang lain selain memasak lauk pauk.. Alhamdulillah.. Tak ler bosan sesangat kan dok termenung tiap petang.. Hehehhee... Jadi.. Hari ni Diana buat Puding Tauhu... Puding Tauhu ni sememangnya terbaiiikkk!!! Sedap!!  Terima kasih buat Akak Nor kerana sudi berkongsi resipi puding yang sedaaap ni ya akak... Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya... Terima kasih akak… 


:: Resipi oleh ~ Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )

Bahan-Bahan
  • 1/2 paket agar-agar strip ( direndam , pastu toskan ) ~ lebih kurang 18gm
  • 1 1/2 liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 1 tin susu cair
  • 4 sudu besar gula
  • 2 helai daun pandan - disimpulkan

Untuk kuahnya

  • 1 tin laici - laici tu di siat-siatkan ( boleh juga guna fruit koktel )
  • 2 tin air ( gunakan tin laici sebagai sukatan )
  • 8 sudu besar gula ( bagi penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya ) 
  • 3 sudu besar perasa laici ( seperti brand tamin ) - yang ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia
  • ** Diana saja jer bubuh sedikit pewarna perang.. :)

Cara-Cara
  1. Mula-mula buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk ( kecuali laici atau fruit koktel ) dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manisnya mengikut citarasa anda.
  2. Untuk membuat pudingnya, masakkan agar-agar dengan air hingga mendidih dan larut agar-agar tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
  3. Satukan santan dan kedua-dua susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
  4. Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar-agar dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jangan biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
  5. Biarkan hingga suam-suam kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil-kecil. Jangan sekali-sekali tuang ke dalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yang tak cantik ( dan tak sedap nak makan ) kat atasnya.
  6. Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas ( seperti taufo fah ) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
  7. Boleh juga kalau nak letak dalam bekas kecil dan hidangkan bersama laici atau fruit koktel. 


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>