Thursday, February 7, 2013

~ Chocolate Peanut Butter Cake...

Diana @ Melley Mey | 10:49 PM | |


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... Siang tadi Diana sempat buat kek coklat di atas permintaan anak bujang Diana.. Dia memang suka makan kek coklat yang ada coklat meleleh tu.. Hehhehee.. Sebenarnya dah beberapa hari dia minta tapi belum ada kesempatan hendak membuatnya.. Jadi hari ini walaupun sedikit sibuk.. Namun bila teringat permintaan anak-anak memang risau tak sudah... Ambil jugalah sedikit masa untuk membuatnya kan..



Walaupun rupa kek ini tidak cantik... Nampak comot gitu ... Namun.. Kek coklat ini memang sangat lembut dan semestinyalah sedap di tekak kami sekeluarga.. Untuk resipi kek coklat.. Diana buat ikut dari resipi blog Sweetapolita... Cuma untuk fillingnya tu Diana tukar mengikut bahan yang ada di rumah ini... Buat Sweetapolita.. Terima kasih kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ini dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.. TQ.. Muahsss ❤ 



~ Chocolate Peanut Butter Cake... ( Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen )

:: Resipi Oleh ~ Sweetapolita  ( TQ )

Yield: One 6-layer, 5-inch round cake

( Diana buat 2 kali ganda resipi di bawah ini / 3 lapisan )

Ingredients

For the Cake
1 stick ( 115 g ) unsalted butter, softened

1 1/3 cups ( 300 g ) packed dark brown sugar

2 teaspoons ( 10 ml ) pure vanilla extract _ Diana tidak bubuh sebab esen vanilla tidak tahu letak di mana.. Hehehe

2 eggs, at room temperature

1 cup + 2 tablespoons ( 145 g ) all-purpose flour

1/2 cup ( 60 g ) Dutch-process dark cocoa powder

3/4 teaspoon ( 4 g ) baking powder

3/4 teaspoon ( 6 g ) kosher salt

3/4 cup ( 180 ml ) buttermilk, shaken and warm

1/4 cup ( 60 ml ) coffee or espresso

3 tablespoons ( 45 ml ) mayonnaise
1/3 cup premium dark or extra dark chocolate chips _ Diana gantikan dengan dark chocolate
3/4 teaspoon baking soda
2 teaspoons ( 10 ml ) white vinegar


Instructions
  1. Preheat oven to 350°F. Butter three 5-inch round cake pans, line with parchment rounds, and dust with flour, tapping out the excess.
  2. In a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat the butter, brown sugar and vanilla on medium-high speed until lighter in color and slightly increased in volume, about 5 minutes. Lower the speed to medium and add the eggs, one at a time, mixing until each is fully incorporated before adding the next.
  3. Sift the flour, cocoa powder and baking powder into a medium bowl. Add the salt to the dry ingredients after sifting, and whisk dry ingredients.
  4. In a small bowl or measuring cup, combine the coffee and buttermilk. Alternate dry ingredients and buttermilk mixture into creamed mixture, beginning and ending with dry ingredients. Mix until just incorporated, then fold mayonnaise into batter with a whisk, until just blended. Fold in chocolate chips. In a small bowl, combine the vinegar and baking soda ( it will foam ) and quickly add to batter, mixing until just combined.
  5. Divide the batter evenly between the prepared pans. If possible, weigh the batter in each cake pan for 275 g each ( excluding the pans--you will want to tare the scale each time.) This ensures even layers. Smooth with small offset palette knife, and bake for about 25 minutes, rotating once after 20 minutes. Cake is done when toothpick or skewer comes out clean. Try not to over-bake.
  6. Let pans cool on wire rack for 20 minutes, then invert cakes onto racks, gently, peeling away parchment rounds. Let cool completely.



For the Chocolate Glaze
6 oz ( 180 g ) premium dark or extra dark chocolate, chopped
1 stick ( 115 g ) unsalted butter
1 tablespoon ( 15 ml ) light corn syrup _ Diana gantikan dengan Golden syrup
Splash of liqueur of choice, optional ( grand marnier, spiced rum, kahlua, etc. ) _ Diana tidak bubuh
Pinch of sea salt ( regular salt, if necessary )

Instructions

  1. Place the chocolate, butter and corn syrup in a medium heatproof bowl over a pot of simmering ( not boiling ) water. 
  2. Stir the mixture using a rubber spatula until melted and smooth. 
  3. Remove from heat and stir in liqueur and salt.


Untuk Peanut Butter Cream... Resipi Oleh ~ Sky Blue's Kitchen

Bahan²
375 gm fresh cream / Non-Dairy whipping cream _ dipukul hingga kental
6 tbsp peanut butter with chocolate stripes _ boleh dikurangkan kepada 4 tbsp / ikut citarasa masing-masing

Cara²
  1. Campurkan keduanya dan gaul menggunakan spatula hingga rata.
  2. Sedia untuk di gunakan.


Cara melapis kek 
  1. Ambil sekeping kek coklat dan sapukan peanut butter cream di atasnya. 
  2. Tuangkan sedikit Chocolate Glaze di atasnya dan lapis dengan sekeping kek coklat lagi.
  3. Ulang langkah di atas sehingga kek dan peanut butter cream habis digunakan.
  4. Letakkan hirisan buah plum / strawberry di atasnya dan tuangkan sedikit Chocolate Glaze.
  5. Tuangkan juga sedikit Chocolate Glaze ketika menghidang.



14 comments:

Elly Tania said... Reply

wahhh sdpnyer...tergoda sgt tgk lelehen coklat tu..nnt nk kna try la..suke tgk kek2 diana..sume menggoda nafsu selera i...huhu

sabar dubai said... Reply

Nk jilat coklat tuh boleyyyyy adoiii terliur tgkkkk

CaySera said... Reply

That cake looks so delicious I am drooling just looking at it. What beautiful pictures!!

I am giving away a lovely CookBook. Dont miss a chance to win it. Enter here.
http://bit.ly/XE2xNp

Asyifa Mustaffa said... Reply

lelehan coklat tu....adehhhh...memikat sungguh nie.....cam nak jilat2 gitu....bole...?? hihihi.....

Shiela said... Reply

Marvellito!!.. :b

Sha Shamsudin said... Reply

salam Diana...bila nampak lelehan coklat tu..mak aaiiii memang terliur ..keknya nampak mengancam dan terancam dengan berat badan ku itewwww..muahsss

sury@25february said... Reply

Meriah nya kek..rajin nya buat topping bebagai..mesti ank2 suka kn kek mcm ni...kalau kite buat ni mesti cpat licin...:-)

Suzana Ibrahim said... Reply

Mabeless la Diana terus saya follow blog u.sudi kiranya jadi kawan kat dapur saya pula-suzanazamri.blogspot

Rohah said... Reply

kak...tak kelip mataku memandang...compheeemmmm enak,lazat..
scara peribadi,kita suka kek yg dideko santai begini, sbb ada keunikan tersendiri...tak comot kak...sebaliknya anggun dan kreatif

Juju said... Reply

Sedapnya tengok..harus dicuba ni

Ayu said... Reply

Assalam diana, sedappnya kek mu itu..lelehan coklat tu yang tak boleh tahan..fb diana deactivekan ya..

pia said... Reply

Be grateful for superb recipes. I merely got and yes it tasted great: -)
I have a site having birthday cake formulas by myself when you are attracted. You can find it at http://recipes-for-food.com/

Sidratul Muntaha said... Reply

salam singgah
ya rabb!
masya Allah
cantiknya cake.
hadoi..
meleleh air liur nih

Nour Aien said... Reply

kak dina. sedapp nye nampak :) dah la sweetapolita tu febret blog saya hihi.tapi kak diana punya lagi nampak best sampai nak meleleh2 ni haa.