pages

Showing posts with label Kek. Show all posts
Showing posts with label Kek. Show all posts

Wednesday, February 22, 2017

~ Soft & Moist Banana Cake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 8:25 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Tiga hari yang lepas, suami Diana beli sesisir pisang berangan. Pagi kelmarin Diana tengok hanya beberapa biji pisang sahaja dimakan. Terasa sayang pula dibiarkan begitu sahaja. Dah masak ranum dah pisang tu. Lebih baik dibuat kek pisang untuk dimakan petang kelmarin.

Resipi kek pisang ini Diana ikut dari blog Bakericious. Texture kek yang lembut dan sesuai dengan selera kami. Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan Bakericious. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.


:: Resipi Oleh ~Welcome to jthorge's Kitchen  ( TQ ) 
:: Sumber ~ Bakericious  ( TQ )

SOFT & MOIST BANANA CAKE
( for one 8" x 3.5" x 3" & one 9" x 4" x 3")
Diana guna 2 loyang bersaiz 9" x 3" x 3" 

Ingredients 
  • 250 gm salted butter
  • 1 1/2 cups castor sugar ( I will reduce the sugar depending on what type of banana that I used and how ripe the bananas are, normally 180g to 200g )
  • 4 eggs
  • 1 tsp vanilla essence
  • 4 tbsp milk
  • 1 1/2 cups mashed banana 
  • 2 cups plain flour _ Diana campur tepung kek ( sift together with 1 tsp bicarbonate of soda and 1 tsp baking powder )

Method

  1. Cream butter and sugar in a mixing bowl.
  2. Add in eggs, vanilla essence and milk and mix well.
  3. Add mashed banana into the mixture and mix well.
  4. Finally add in sifted flour and mix well and pour into a cake tin.
  5. Bake in preheated oven at 160 deg C for 1 hour or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean. If the top layer turns brown after 15 minutes, cover it with a piece of aluminium foil.
  6. Cool cakes in the pan then remove. Use a sharp knife to slice and serve.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, May 13, 2016

~ Blackpool Pleasure Cake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 3:36 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Jumaat yang mulia...

Bertemu kembali di entri hari ini.. Sebenarnya gambar-gambar kek ini merupakan entri pada tahun lepas di blog ini.. Tetapi resipinya Diana belum pernah kongsikannya di sini.. hari ini Diana kongsikan resipinya untuk rujukan ya..

The Fabulous Baker Brothers, sememangnya rancangan kegemaran Diana.. Jika ada resipi yang berkenan di hati pasti Diana akan rakam rancangannya.. Inilah salah satu resipi milik mereka yang pernah Diana cuba.. Resipi milik The Fabulous Baker Brothers ini memang menepati selera kami sekeluarga... Entah berapa kali sudah Diana membuat kek ini.. Ada sahaja permintaan ahli keluarga untuk kek ini.. Cuma untuk aisingnya tu memang agak manis di tekak kami.. Jadi, pandai-pandailah kurangkan gulanya mengikut citarasa masing-masing ya.. Diana kurangkan sukatan gula untuk aisingnya dan deko mengikut citarasa keluarga...


Blackpool Pleasure Cake  

Apa yang Diana tulis di bawah mengikut terjemahan Diana sendiri dan apa yang Diana telah buat ya... Jika ingin menyaksikan sendiri cara mereka membuat kek ini, bolehlah klik link di bawah  :)

:: Resipi Oleh ~ The Fabulous Baker Brothers  ( TQ ) 

Bahan-Bahan
  • 225 gm mentega pada suhu bilik
  • 300 gm gula kastor
  • 5 biji telur
  • 350 gm tepung naik sendiri
  • 300 ml susu segar

Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 175°C. 
  2. Sapukan loyang dengan sedikit mentega dan taburkan dengan sedikit tepung gandum. Ketepikan.
  3. Campurkan mentega dan gula. Pukul hingga kembang.
  4. Kemudian pecahkan telur ke dalam mangkuk dan masukkan satu persatu ke dalam adunan. Pukul lagi hingga sebati.
  5. Masukkan tepung naik sendiri dan pukul perlahan hingga adunan sebati.
  6. Akhir sekali masukkan susu segar dan pukul hingga rata.
  7. Ambil 1/4 adunan dan warnakan dengan pewarna merah jambu atau warna kegemaran.
  8. Kaup balik adunan untuk mendapatkan marble effect dan masukkan adunan ke loyang.
  9. Bakar di dalam oven selama 45 minit atau sehingga kek masak ( bergantung kepada suhu oven masing-masing ).

** NOTE ~
Untuk aisingnya tu pandai-pandailah kurangkan gulanya mengikut citarasa masing-masing ya.. Diana kurangkan sukatan gula untuk aisingnya dan deko mengikut citarasa keluarga.

Bahan-Bahan Untuk Aising
  • 550 gm gula aising _ ( Diana kurangkan sukatannya ) 
  • 100 gm gula perang muda
  • 250 gm mentega pada suhu bilik
  • Esen vanilla / vanilla extract
  • 1 - 3 sudu besar air panas ( + /-  bergantung kepada citarasa masing-masing )
  • Gula-gula / candy pilihan yang dihancurkan _ ( Diana tidak bubuh ) 

Cara-Cara
  1. Masukkan gula aising, gula perang, mentega dan esen vanilla ke dalam mixer. 
  2. Putar sehingga rata dan kembang.
  3. Tambahkan air panas dan putar lagi.
  4. Sedia untuk digunakan.

Cara Melapis Kek
  1. Potong kek kepada 2 atau 3 bahagian.
  2. Sapukan aising di atas sekeping kek dan lapiskan dengan sekeping lagi kek di atasnya. Jika anda menggunakan candy, bolehlah ditabur diatas aising tersebut sebelum melapis dengan sekeping kek.
  3. Buat begini sehingga kek dan aising habis digunakan.
  4. Hias mengikut kreativiti sendiri.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, February 6, 2016

~ Segalanya Tentang Kek Kukus Lapis...

Sheery Dream Cakes | 8:27 AM | | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kek Kukus Lapis merupakan salah satu kek yang menjadi kegemaran setiap kali tibanya sesuatu perayaan terutamanya perayaan menyambut Hari Raya Aidilfitri dan Tahun Baru Cina di sini... Kek kukus lapis boleh didapati di dalam pelbagai rasa, warna dan corak.. Memang rambang mata hendak merasa yang mana dahulu pada musim perayaan tu... kalau boleh semua hendak dirasa.. 

Bagi yang membuatnya sendiri pula, memang ingin buat semua resipi kek kukus lapis yang pernah dicuba.. namun untuk membuatnya memang memerlukan pengorbanan dari segi masa dan kesabaran yang tinggi.. Kadang-kadang masa mengukus 1 biji kek tu ada yang memerlukan 4-5 jam dan ada juga kek yang sampai 6 jam masa mengukus yang diperlukan..  


Kek kukus lapis yang anda dapat saksikan di dalam gambar ini ialah Kek Kukus Lapis Keju Pelangi / Rainbow Colours Cheese Layered Cake... Resipi dari Buku Y3K, Vol.8, Cheese Layered Cakes.. Terdapat 61 resipi disertakan bersama langkah demi langkah pada setiap resipi yang ada di dalam buku ini..  Memang tak rugi mendapatkan buku ini...

Sampai di sini dulu buat kali ini.. Sampai kita bertemu kembali di lain entri.. In Sha Allah..





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, February 5, 2016

~ Resipi Kek Batik Horlicks...

Sheery Dream Cakes | 3:28 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah... Masih diberi kesempatan untuk bersiaran di hari Jumaat yang mulia ini.. Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Kek Batik Horlicks versi terbaru SBK.. Jika sudi.. bolehlah semak resipinya di bawah ya..



KEK BATIK HORLICKS

Bahan-Bahan
  • 250 gm mentega
  • 100 gm gula kastor
  • 6 biji telur
  • 180 gm tepung gandum
  • 200 gm susu pekat manis
  • 1 1/2 cawan horlicks
  • 2/3 cawan Nestle nestum original 
  • Biskut Marie Munchy's secukup kegunaan
  • Choc Rice secukupnya
    ** NOTE ~ Kurangkan sukatan gula dan susu pekat manis sekiranya tidak suka manis.


    Cara-Cara
    1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
    2. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
    3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
    4. Tambahkan tepung gandum, horlicks dan nestum. Pukul adunan hingga sebati.
    5. Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga adunan pekat ( rujuk SINI cara memasaknya ).
    6. Tutupkan api. Kemudian masukkan biskut marie dan gaul perlahan.
    7. Masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan tekan kek sehingga rata dan padat.
    8. Taburkan choc rice di atas kek.
    9. Simpan di dalam peti ais sebelum di potong. Lebih elok jika dibiarkan semalaman di dalam peti sejuk.
    10. ** Cara lain untuk melapis kek ~ Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
    11. Kemudian susun biskut marie di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
    12. Taburkan atasnya dengan choc rice. Simpan di dalam peti ais sebelum di potong. 






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Thursday, December 24, 2015

    ~ CHOCOLATE CAKE WITH CREAM CHEESE FROSTING RECIPE...

    Sheery Dream Cakes | 10:21 AM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

    Alhamdulillah hari ni diberi kesempatan bersiaran bersama kek coklat ni. Seperti biasa, Diana akan menggunakan resipi yang menjadi kegemaran keluarga Diana.. Resipinya pernah Diana kongsikannya di sini sebelum ni. Tetapi Diana kongsikannya sekali lagi di sini ya..


    :: Resipi Oleh ~  Sweetapolita  ( TQ ) 

    SUPER MOIST DARK CHOCOLATE CAKE


    Ingredients
    • 2 1/4 cups ( 285 grams ) all-purpose flour
    • 2 1/3 cups ( 470 grams ) superfine sugar
    • 3/4 cup ( 90 grams ) dark Dutch-process cocoa powder ( I use Cacao Barry Extra Brute )
    • 2 1/2 teaspoons ( 12 grams ) baking soda _ ( Diana bubuh 2 tsp )
    • 2 teaspoons ( 10 grams ) baking powder
    • 1 teaspoon ( 8 grams ) salt
    • 1 1/4 cups ( 300 ml ) buttermilk
    • 3/4 cup ( 180 ml ) brewed coffee or espresso
    • 2/3 cup ( 160 ml ) vegetable oil
    • 3 eggs, room temperature
    • 1 tablespoon ( 15 ml ) pure vanilla extract


    Instructions
    1. Preheat oven to 350°F. Prepare three 7-inch round cake pans with nonstick spray and parchment rounds.
    2. In bowl of electric mixer fitted with the whisk attachment, sift all dry ingredients, including sugar. Combine eggs, buttermilk, coffee, oil and vanilla in a measuring cup and beat lightly with a fork.
    3. Add milk mixture to the dry ingredients mix for 1 minute on medium speed ( you may need the plastic splash-guard that comes with mixer ). Divide batter evenly among prepared pans--each pan should contain about 600 grams of batter.
    4. Bake the first 2 layers for 20 minutes and rotate pans in oven. Continue to bake until toothpick or skewer comes almost clean ( a few crumbs ), about 5 more minutes. Cool on wire racks for 20 minutes. Repeat with remaining layer, and then gently invert onto racks until completely cool.



    CREAM CHEESE FROSTING

    :: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )


    Ingredients

    • 8 ounces cream cheese, room temperature
    • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( kadang-kadang Diana guna Salted butter )
    • 1 cup confectioners' sugar 
    • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

    • Directions

    1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
    2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
    3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
    4. Add vanilla and stir to combine. 




    CHOCOLATE GANACHE

    :: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
    ( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )


    For the ganache
    • 125 ml coconut milk
    • 125 gm dark chocolate ( 70% )

    Method
    1. Pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
    2. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
    3. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
    4. Leave for one minute then whisk until smooth. 
    5. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake.


    :: NOTE ~
    Lapis kek coklat ini dan saluti keseluruhan kek dengan cream cheese frosting. Kemudian curahkan chocolate ganache di atasnya. Hias mengikut kreativiti masing-masing.





    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Saturday, December 27, 2014

    ~ Resipi Kek Batik Coklat Cheese...

    Sheery Dream Cakes | 7:56 AM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Kek Batik Coklat Cheese Pesona ni memang sedap… Entah sudah berapa kali Diana membuatnya.. Ianya juga kek kegemaran Diana sendiri… Hari ini Diana kongsikannya sekali lagi di sini.. Cuma ada sedikit olahan Diana buat untuk kali ini.. Nak tau apa olahan yang dibuat untuk kek kali ini? Apa kata kita semak resipinya di bawah...


    KEK BATIK COKLAT CHEESE PESONA 

    :: Olahan Oleh ~ Izah @ Izah Muffin Lover ( TQ )
    :: Resipi Asal ~ Mylla @ My Resipi  ( TQ )
    :: Idea Oleh ~ Noorsha @ 1001 Cerita 1001 Rasa  ( TQ )
    :: Sumber Dari ~ HaSue @ I Love My Life  ( TQ )


    Lapisan Coklat ( Kek Batik Coklat Beragar - Agar )


    Bahan-Bahan
    • 2/3 cawan air
    • 1 sk serbuk agar-agar
    • 250 gm butter
    • 125 gm milo
    • 3 sb serbuk koko
    • 1/2 sk serbuk nescafe
    • 1/2 tin susu pekat ( tin 505gm ) _hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing-masing
    • 1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit

    Cara-Cara
    1. Sediakan Loyang yang dialas plastik bersih ( tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dari loyang tanpa mencacatkannya ).
    2. Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar-agar. Kacau sehingga cair ( *kacau hingga serbuk agar-agar  larut dan air mendidih ).
    3. Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali.
    4. Apabila sudah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit dan gaul sehingga milonya sebati.
    5. Seterusnya masukkan serbuk koko. Gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi. ( *boleh rasa cicip kemanisan yang disukai ).
    6. Setelah pekat ( adunan yang mengandungi agar-agar ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal ). 
    7. Boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
    8. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
    9. Ulangi langkah No. 7 dan 8 sehingga adunan habis ( Tinggalkan sedikit adunan coklat untuk lapisan terakhir selepas lapisan cheese ).
    10. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
    11. Potong dan siap untuk dihidangkan.
    12. *Untuk kek batik coklat beragar-agar ini tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti ais, sudah boleh dinikmati dan dipotong.

    Lapisan Cheese ( Kek Lapis Cheese Persona ) _ *izah buat half Diana buat 1 adunan di bawah )

    :: Resipi Asal Oleh ~  Ryo @ Ryoazhar ( TQ )

    Bahan²-Bahan~ ( Saiz 9x9 )

    A

    2 bungkus biskut marie perisa coklat - lebih kurang 600 g ( ryo guna jenama LEE ) 
    500 ml susu segar, dipanaskan

    B

    500 g cheese cream ( Philadelpia / Tartura )
    10 ml susu segar
    1/2 cawan gula halus

    Cara-Cara

    1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
    2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
    3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
    4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik / kertas minyak / baking paper.
    5. Panaskan susu segar, padamkan api.
    6. Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu ( suam-suam panas ). Terus susun dalam bekas. ( Celup 1 saat je tau ).
    7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan.
    8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
    9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
    10. Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese. ( Kalau pakai jenama LEE, boleh ramas-ramaskan je dalam penapis tu. Jadi serbuk lah ia.. )
    11. Tekan-tekan sikit permukaan tu dan masukan dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

    :: Ini pula cara yang Diana buat untuk mengabungkan 2 resipi di atas ~ 
    1. Keluarkan lapisan coklat ( kek batik coklat beragar-agar ) dari peti ais dan susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan coklat.
    2. Ratakan adunan cheese di atasnya, kemudian ambil sedikit adunan ( KLIK UNTUK RESIPI )   SALTED CARAMEL dan ratakan di atas adunan cheese tadi. Taburkan bahan-bahan crumble ( rujuk resipinya di dawah ) di atasnya.
    3. Lapis lagi di atasnya dengan sedikit adunan cheese dan celup biskut marie ke dalam susu dan susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan cheese. Ulang langkah No.2 dan 3 sehingga adunan cheese habis digunakan.
    4. Ratakan lapisan coklat ( adunan kek batik coklat beragar-agar ) di atasnya .
    5. Akhir sekali, taburkan bahan crumble di atas kek.
    6. Masukkan ke dalam peti ais semalaman sebelum dipotong.

    Bahan-Bahan Crumble ~ by SheeryDreamCakes
    • 10 keping biskut marie Munchy's 
    • 50 gm Honey Cornflakes  atau  Koko Krunch
    • 50 gm / secukupnya mentega cair 

    Kisar biskut marie bersama honey cornflakes dengan menggunakan food processor. Kemudian campurkan bersama mentega cair dan digaul rata. Sedia untuk digunakan.





    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Saturday, December 6, 2014

    ~ Chocolate Strawberry Cake

    Sheery Dream Cakes | 9:30 AM | | Be the first to comment!
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

    Kek coklat digandingkan bersama buah strawberry sememangnya serasi berasama.. Dicurah chocolate ganache lagi… Berganda sedapnya.. Untuk kek coklat ini Diana gandingkan juga cream cheese frosting bersama.. Rasa coklat ditambah rasa masam manis buah strawberry, keenakan cream cheese frosting bersama chocolate ganache sememangnya mencetuskan rasa yang amat sedap.. 

    Jom cuci mata dengan beberapa gambar kek ni lagi..




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Monday, November 10, 2014

    ~ Kek Lobak Merah...

    Sheery Dream Cakes | 8:35 AM | | 1 Comment so far

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Selamat pagi dan apa khabar anda semua? Moga semuanya sihat sejahtera hendaknya... Tiada resipi hendak dikongsikan bersama pada entri kali ini. Hanya beberapa gambar kek lobak merah sahaja untuk kali ni ya. Jom cuci mata dengan gambar kek lobak merah ni.






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>