Showing posts with label Kek. Show all posts
Showing posts with label Kek. Show all posts

Sunday, May 21, 2017

~ Resipi Kek Onde-Onde...

Sheery Dream Cakes | 1:19 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sekali lagi Diana ingin kongsikan resipi ini. Di entri yang lepas ( Klik DI SINI ) Diana kongsikan versi cupcakes, hari ini Diana buat pula versi kek. Kek Onde-Onde memang kegemaran Diana dan keluarga. Begitu juga versi kuih tradisional, ianya kegemaran kami sepanjang masa. Kuih yang sentiasa ada terhidang untuk menu berbuka puasa, Onde-Onde Gula Melaka. Diana pasti ramai yang suka makan kuih tu kan.

Baiklah, apa kata kita semak resipi untuk kali ini. Jom semak resipinya di bawah.

:: Resipi Oleh ~ For The Love of Food  ( TQ )


ONDE-ONDE CUPCAKES
Makes 12 cupcakes

Real Pandan Extract
  • 1 huge bunch of pandan leaves, cut into smaller pieces
  • 1/2 cup water
Method
  1. Blend the pandan leaves and water together in a blender.
  2. Strain the pandan juice through a fine sieve, or a cheesecloth if you prefer.
  3. Squeeze out as much juice as you possibly can.


Pandan Cupcake
( Buat 2 kali adunan di bawah untuk versi kek | guna loyang 8 1/2 inci dan bakar pada suhu 180°C selama 25 minit atau sehingga kek masak )
  • 1 1/2 cups plain flour _ ( Diana bubuh 1 cawan tepung gandum + 1/2 cawan tepung kek )
  • 1 1/4 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3/4 cups caster sugar
  • 125g unsalted butter at room temperature
  • 2 tablespoons real pandan extract
  • 2 eggs
  • 1/2 cup milk

    Method

    1. Preheat oven to 180 deg.
    2. Sieve flour, baking powder and salt through a fine sieve. Set aside.
    3. Beat butter and sugar together until white and fluffy.
    4. Add in eggs, one at a time.
    5. Add flour mixture, alternating with milk and the pandan extract.
    6. Scrape down the sides of your mixing bowl and beat for another minute or two until the batter is well incorporated.
    7. Divide the batter equally into a muffin tin that has been lined with cupcake liners.
    8. Bake in the oven for 15 to 17 minutes, or until a skewer inserted comes out clean.
    9. Ensure that the cupcakes are cooled down to room temperature before you core and fill them.

    Sirap Gula Melaka
    :: Resipi Oleh ~ Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction  ( TQ )

    Bahan-Bahan
    • 200 gm gula melaka
    • 2 cawan air

    Cara-Cara
    1. Masak bahan-bahan di dalam periuk hingga pekat dan springy. 
    2. Masak hingga air gula menjadi dalam 1 cawan. Matikan api dan ketepikan.
    :: NOTE ~
    Adunan akan cepat mengeras setelah ianya sejuk. Dinasihatkan supaya sentiasa memanaskan sirap gula melaka ini di atas api kecil.


    Untuk versi kek onde-onde ini Diana gabungkan dengan Cream Cheese Frosting. Resipinya rujuk di bawah ya.

    Bahan-Bahan Frosting & Hiasan
    • 500 gm cream cheese _ pada suhu bilik
    • 227 gm unsalted butter _ pada suhu bilik
    • 1 cawan - 1 1/2 cawan gula aising _ di ayak  ( jika anda tidak suka manis, boleh bubuh 1 cawan. Jika yang suka manis tu bolehlah bubuh 1 1/2 cawan ya ) 
    • 1 tbsp sirap gula melaka _ rujuk resipinya di atas 
    • Hawaiian coconut flakes secukup kegunaan untuk hiasan

    Cara-Cara
    • Pukul cream cheese seketika. Kemudian masukkan unsalted butter dan pukul sebati.
    • Kemudian masukkan gula aising dan pukul sehingga kembang.
    • Masukkan sirap gula melaka dan pukul rata.
    • Ambil sekeping kek dan lapis kek dengan krim dan drizzle sirap gula melaka di atasnya. Lapiskan lagi dengan sekeping kek dan ulang proses ini hingga kek habis digunakan.
    • Sapukan keseluruh kek dengan krim dan hias mengikut kreativiti masing-masing. 



    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Wednesday, February 22, 2017

    ~ Soft & Moist Banana Cake Recipe...

    Sheery Dream Cakes | 8:25 AM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Tiga hari yang lepas, suami Diana beli sesisir pisang berangan. Pagi kelmarin Diana tengok hanya beberapa biji pisang sahaja dimakan. Terasa sayang pula dibiarkan begitu sahaja. Dah masak ranum dah pisang tu. Lebih baik dibuat kek pisang untuk dimakan petang kelmarin.

    Resipi kek pisang ini Diana ikut dari blog Bakericious. Texture kek yang lembut dan sesuai dengan selera kami. Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan Bakericious. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.


    :: Resipi Oleh ~Welcome to jthorge's Kitchen  ( TQ ) 
    :: Sumber ~ Bakericious  ( TQ )

    SOFT & MOIST BANANA CAKE
    ( for one 8" x 3.5" x 3" & one 9" x 4" x 3")
    Diana guna 2 loyang bersaiz 9" x 3" x 3" 

    Ingredients 
    • 250 gm salted butter
    • 1 1/2 cups castor sugar ( I will reduce the sugar depending on what type of banana that I used and how ripe the bananas are, normally 180g to 200g )
    • 4 eggs
    • 1 tsp vanilla essence
    • 4 tbsp milk
    • 1 1/2 cups mashed banana 
    • 2 cups plain flour _ Diana campur tepung kek ( sift together with 1 tsp bicarbonate of soda and 1 tsp baking powder )

    Method

    1. Cream butter and sugar in a mixing bowl.
    2. Add in eggs, vanilla essence and milk and mix well.
    3. Add mashed banana into the mixture and mix well.
    4. Finally add in sifted flour and mix well and pour into a cake tin.
    5. Bake in preheated oven at 160 deg C for 1 hour or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean. If the top layer turns brown after 15 minutes, cover it with a piece of aluminium foil.
    6. Cool cakes in the pan then remove. Use a sharp knife to slice and serve.







    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Friday, May 13, 2016

    ~ Blackpool Pleasure Cake Recipe...

    Sheery Dream Cakes | 3:36 PM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Jumaat yang mulia...

    Bertemu kembali di entri hari ini.. Sebenarnya gambar-gambar kek ini merupakan entri pada tahun lepas di blog ini.. Tetapi resipinya Diana belum pernah kongsikannya di sini.. hari ini Diana kongsikan resipinya untuk rujukan ya..

    The Fabulous Baker Brothers, sememangnya rancangan kegemaran Diana.. Jika ada resipi yang berkenan di hati pasti Diana akan rakam rancangannya.. Inilah salah satu resipi milik mereka yang pernah Diana cuba.. Resipi milik The Fabulous Baker Brothers ini memang menepati selera kami sekeluarga... Entah berapa kali sudah Diana membuat kek ini.. Ada sahaja permintaan ahli keluarga untuk kek ini.. Cuma untuk aisingnya tu memang agak manis di tekak kami.. Jadi, pandai-pandailah kurangkan gulanya mengikut citarasa masing-masing ya.. Diana kurangkan sukatan gula untuk aisingnya dan deko mengikut citarasa keluarga...


    Blackpool Pleasure Cake  

    Apa yang Diana tulis di bawah mengikut terjemahan Diana sendiri dan apa yang Diana telah buat ya... Jika ingin menyaksikan sendiri cara mereka membuat kek ini, bolehlah klik link di bawah  :)

    :: Resipi Oleh ~ The Fabulous Baker Brothers  ( TQ ) 

    Bahan-Bahan
    • 225 gm mentega pada suhu bilik
    • 300 gm gula kastor
    • 5 biji telur
    • 350 gm tepung naik sendiri
    • 300 ml susu segar

    Cara-Cara
    1. Panaskan oven pada suhu 175°C. 
    2. Sapukan loyang dengan sedikit mentega dan taburkan dengan sedikit tepung gandum. Ketepikan.
    3. Campurkan mentega dan gula. Pukul hingga kembang.
    4. Kemudian pecahkan telur ke dalam mangkuk dan masukkan satu persatu ke dalam adunan. Pukul lagi hingga sebati.
    5. Masukkan tepung naik sendiri dan pukul perlahan hingga adunan sebati.
    6. Akhir sekali masukkan susu segar dan pukul hingga rata.
    7. Ambil 1/4 adunan dan warnakan dengan pewarna merah jambu atau warna kegemaran.
    8. Kaup balik adunan untuk mendapatkan marble effect dan masukkan adunan ke loyang.
    9. Bakar di dalam oven selama 45 minit atau sehingga kek masak ( bergantung kepada suhu oven masing-masing ).

    ** NOTE ~
    Untuk aisingnya tu pandai-pandailah kurangkan gulanya mengikut citarasa masing-masing ya.. Diana kurangkan sukatan gula untuk aisingnya dan deko mengikut citarasa keluarga.

    Bahan-Bahan Untuk Aising
    • 550 gm gula aising _ ( Diana kurangkan sukatannya ) 
    • 100 gm gula perang muda
    • 250 gm mentega pada suhu bilik
    • Esen vanilla / vanilla extract
    • 1 - 3 sudu besar air panas ( + /-  bergantung kepada citarasa masing-masing )
    • Gula-gula / candy pilihan yang dihancurkan _ ( Diana tidak bubuh ) 

    Cara-Cara
    1. Masukkan gula aising, gula perang, mentega dan esen vanilla ke dalam mixer. 
    2. Putar sehingga rata dan kembang.
    3. Tambahkan air panas dan putar lagi.
    4. Sedia untuk digunakan.

    Cara Melapis Kek
    1. Potong kek kepada 2 atau 3 bahagian.
    2. Sapukan aising di atas sekeping kek dan lapiskan dengan sekeping lagi kek di atasnya. Jika anda menggunakan candy, bolehlah ditabur diatas aising tersebut sebelum melapis dengan sekeping kek.
    3. Buat begini sehingga kek dan aising habis digunakan.
    4. Hias mengikut kreativiti sendiri.



    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Saturday, February 6, 2016

    ~ Segalanya Tentang Kek Kukus Lapis...

    Sheery Dream Cakes | 8:27 AM | | | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Kek Kukus Lapis merupakan salah satu kek yang menjadi kegemaran setiap kali tibanya sesuatu perayaan terutamanya perayaan menyambut Hari Raya Aidilfitri dan Tahun Baru Cina di sini... Kek kukus lapis boleh didapati di dalam pelbagai rasa, warna dan corak.. Memang rambang mata hendak merasa yang mana dahulu pada musim perayaan tu... kalau boleh semua hendak dirasa.. 

    Bagi yang membuatnya sendiri pula, memang ingin buat semua resipi kek kukus lapis yang pernah dicuba.. namun untuk membuatnya memang memerlukan pengorbanan dari segi masa dan kesabaran yang tinggi.. Kadang-kadang masa mengukus 1 biji kek tu ada yang memerlukan 4-5 jam dan ada juga kek yang sampai 6 jam masa mengukus yang diperlukan..  


    Kek kukus lapis yang anda dapat saksikan di dalam gambar ini ialah Kek Kukus Lapis Keju Pelangi / Rainbow Colours Cheese Layered Cake... Resipi dari Buku Y3K, Vol.8, Cheese Layered Cakes.. Terdapat 61 resipi disertakan bersama langkah demi langkah pada setiap resipi yang ada di dalam buku ini..  Memang tak rugi mendapatkan buku ini...

    Sampai di sini dulu buat kali ini.. Sampai kita bertemu kembali di lain entri.. In Sha Allah..





    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Friday, February 5, 2016

    ~ Resipi Kek Batik Horlicks...

    Sheery Dream Cakes | 3:28 PM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Alhamdulillah... Masih diberi kesempatan untuk bersiaran di hari Jumaat yang mulia ini.. Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Kek Batik Horlicks versi terbaru SBK.. Jika sudi.. bolehlah semak resipinya di bawah ya..



    KEK BATIK HORLICKS

    Bahan-Bahan
    • 250 gm mentega
    • 100 gm gula kastor
    • 6 biji telur
    • 180 gm tepung gandum
    • 200 gm susu pekat manis
    • 1 1/2 cawan horlicks
    • 2/3 cawan Nestle nestum original 
    • Biskut Marie Munchy's secukup kegunaan
    • Choc Rice secukupnya
      ** NOTE ~ Kurangkan sukatan gula dan susu pekat manis sekiranya tidak suka manis.


      Cara-Cara
      1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
      2. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
      3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
      4. Tambahkan tepung gandum, horlicks dan nestum. Pukul adunan hingga sebati.
      5. Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga adunan pekat ( rujuk SINI cara memasaknya ).
      6. Tutupkan api. Kemudian masukkan biskut marie dan gaul perlahan.
      7. Masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan tekan kek sehingga rata dan padat.
      8. Taburkan choc rice di atas kek.
      9. Simpan di dalam peti ais sebelum di potong. Lebih elok jika dibiarkan semalaman di dalam peti sejuk.
      10. ** Cara lain untuk melapis kek ~ Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
      11. Kemudian susun biskut marie di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
      12. Taburkan atasnya dengan choc rice. Simpan di dalam peti ais sebelum di potong. 






      BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

      Thursday, December 24, 2015

      ~ CHOCOLATE CAKE WITH CREAM CHEESE FROSTING RECIPE...

      Sheery Dream Cakes | 10:21 AM | Be the first to comment!

      Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

      Alhamdulillah hari ni diberi kesempatan bersiaran bersama kek coklat ni. Seperti biasa, Diana akan menggunakan resipi yang menjadi kegemaran keluarga Diana.. Resipinya pernah Diana kongsikannya di sini sebelum ni. Tetapi Diana kongsikannya sekali lagi di sini ya..


      :: Resipi Oleh ~  Sweetapolita  ( TQ ) 

      SUPER MOIST DARK CHOCOLATE CAKE


      Ingredients
      • 2 1/4 cups ( 285 grams ) all-purpose flour
      • 2 1/3 cups ( 470 grams ) superfine sugar
      • 3/4 cup ( 90 grams ) dark Dutch-process cocoa powder ( I use Cacao Barry Extra Brute )
      • 2 1/2 teaspoons ( 12 grams ) baking soda _ ( Diana bubuh 2 tsp )
      • 2 teaspoons ( 10 grams ) baking powder
      • 1 teaspoon ( 8 grams ) salt
      • 1 1/4 cups ( 300 ml ) buttermilk
      • 3/4 cup ( 180 ml ) brewed coffee or espresso
      • 2/3 cup ( 160 ml ) vegetable oil
      • 3 eggs, room temperature
      • 1 tablespoon ( 15 ml ) pure vanilla extract


      Instructions
      1. Preheat oven to 350°F. Prepare three 7-inch round cake pans with nonstick spray and parchment rounds.
      2. In bowl of electric mixer fitted with the whisk attachment, sift all dry ingredients, including sugar. Combine eggs, buttermilk, coffee, oil and vanilla in a measuring cup and beat lightly with a fork.
      3. Add milk mixture to the dry ingredients mix for 1 minute on medium speed ( you may need the plastic splash-guard that comes with mixer ). Divide batter evenly among prepared pans--each pan should contain about 600 grams of batter.
      4. Bake the first 2 layers for 20 minutes and rotate pans in oven. Continue to bake until toothpick or skewer comes almost clean ( a few crumbs ), about 5 more minutes. Cool on wire racks for 20 minutes. Repeat with remaining layer, and then gently invert onto racks until completely cool.



      CREAM CHEESE FROSTING

      :: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )


      Ingredients

      • 8 ounces cream cheese, room temperature
      • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( kadang-kadang Diana guna Salted butter )
      • 1 cup confectioners' sugar 
      • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

      • Directions

      1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
      2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
      3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
      4. Add vanilla and stir to combine. 




      CHOCOLATE GANACHE

      :: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
      ( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )


      For the ganache
      • 125 ml coconut milk
      • 125 gm dark chocolate ( 70% )

      Method
      1. Pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
      2. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
      3. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
      4. Leave for one minute then whisk until smooth. 
      5. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake.


      :: NOTE ~
      Lapis kek coklat ini dan saluti keseluruhan kek dengan cream cheese frosting. Kemudian curahkan chocolate ganache di atasnya. Hias mengikut kreativiti masing-masing.





      BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

      Friday, May 22, 2015

      ~ Mechanic Birthday Cake...

      Sheery Dream Cakes | 9:12 PM | Be the first to comment!
      Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

      Mechanic birthday cake ni pun anak perempuan Diana yang buat. Dia buat untuk sepupu suami Diana. Diana tolong ambil gambar je.. Hehhehe... Didalamnya red velvet cake. Jom tengok gambar kek ni lagi..


        
      BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

      Monday, May 18, 2015

      ~ Winnie The Pooh Cake...

      Sheery Dream Cakes | 7:16 AM | Be the first to comment!
      Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

      Hari ni Diana nak kongsikan gambar birthday cake anak sepupu suami Diana yang anak perempuan Diana buat tempoh hari. Winnie The Pooh Cake ni merupakan red velvet cake bersama cream cheese frosting. Jom cuci mata dengan gambar-gambar kek di bawah ni.






      BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>