Hari ini kita semak resipi ayam pula ya... Resipi ini pasti ramai yang sudah mencubanya.. Kali ini giliran SBK pula kongsikannya... Terima kasih buat tuan punya resipi dan juga kepada yang mengetengahkan resipi ini.. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini.. TQ
STICKY CARAMEL CHICKEN
:: Sumber ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan & Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )
Bahan-Bahan
- 12 keping kepak ayam ( kalau besar kerat dua ), cuci bersih dan toskan
- 2 camca besar minyak masak
- 3 ulas bawang putih, dititik dengan kulit2nya, tak payah kupas
- 1 camca besar cincangan halia
- 1 camca besar sos ikan
- 1 camca besar kicap
- 1 camca besar sos cili
- 7 - 8 camca besar madu
Cara-Cara
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan kepak ayam, gaul rata dan masak dengan api sederhana selama 5 - 6 minit.
- Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga kepak ayam kelihatan bersalut, masak kurang lebih 15 minit.
- Biar hingga pekat dan warnanya bertukar perang keemasan.
- Angkat dan hidangkan.
5 comments:
Senangnya Diana update blog lagi. Beberapa hari lalu ingin BW ke sini ternyata diprivate. Alhamdulillah sekarang sudah dibuka kembali. Selalu rindu intai pic yang cantik....
Mengancamnya ayam madu ni kak diana
hii,singgah follow awak :)
mmg menu fav anak asz nie sis, nk try buat gn resepi nie pula :)
thank kak kongsi resepi ayam macam ni...
Post a Comment