Thursday, October 5, 2017

~ Churro Cheesecake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 7:50 PM |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Agak lama tidak bersiaran di sini. Dah lama dapur alam maya ni bercuti nampaknya. Agak sibuk kebelakangan ni. Masa yang terhad membataskan Diana untuk mengambil gambar dan update blog. Ada juga gambar makanan yang telah diambil sebenarnya, tetapi entah bila hendak dikongsikan di sini. 

Terima kasih kepada yang masih sudi berkunjung ke blog ini walaupun tiada entri terbaru akhir-akhir ni. Alhamdulillah, hari ini berkesempatan juga untuk buat satu entri. Resipi Diana ikut dari blog The Recipe Critic. Churro Cheesecake ni memang sedap di tekak kami sekeluarga. Bahan-bahannya pun tidak banyak dan mudah untuk disediakan. Di dalam resipi ini ada menggunakan Pillsbury Crescent Dinner Rolls. Di tempat Diana agak sukar hendak dapatkannya. Jadi jika rajin bolehlah buat doh tu sendiri atau mungkin jika suka boleh gantikannya dengan Kawan Puff Pastry Square. Mungkin rasanya sedikit berbeza ya. 

Baiklah... Jom kita semak resipi dan cara menyediakannya.

 :: Sumber ~ The Recipe Critic  ( TQ ) 

CHURRO CHEESECAKE

INGREDIENTS
  • 2 cans ( oz. each ) Pillsbury Crescent Dinner Rolls ( I used the butter flake kind )
  • 2 pkg. ( 8 oz. each ) Cream Cheese, softened
  • 1 tsp vanilla
  • 1 egg, slightly beaten
  • 1 cup sugar, divided
  • 2 Tbsp ground cinnamon

INSTRUCTIONS
  1. Preheat the oven to 350 degrees. Using a hand mixer or a kitchenaid, beat together the cream cheese, vanilla, partially beaten egg, and 1/2 cup sugar until smooth.
    1. Mix together the rest of the sugar ( 1/2 cup ) and 2 tablespoons cinnamon. Set aside.
    2. Spray a 9x13 baking dish with cooking spray and sprinkle 1/4 cup ( or half ) of your cinnamon sugar mixture evenly into the bottom of the 9x13.
    3. On a piece of parchment paper, roll out your crescent dinner roll dough into a big 9x13 square and press the seams together so the dough is completely sealed. Set the dough in the bottom of your 9x13 baking dish on top of the cinnamon sugar.
    4. Spread the cheesecake evenly on top of your dough and unroll the other can of crescent dough and place on top also making sure that the seams are completely sealed.
    5. Sprinkle the top with the remaining 1/4 cup of cinnamon sugar mixture and bake for 30-35 minutes or until golden brown.

    NOTES
    Recipe Adapted From Oh Bite It

0 comments: