Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Entri kali ni... Sardin Dengan Timun.... Pernah makan kan? Kalau kat Labuan ni memang ramai yang suka makan Sardin Dengan Timun ni.. Cuma cara memasaknya mungkin berbeza-beza.. Baiklah.. Apa kata kita tengok pula cara Diana memasak Sardin Dengan Timun ni pula...
SARDIN DENGAN TIMUN
Bahan-Bahan
- 2 tin besar Ayam Brand Sardin _ buangkan tulangnya
- 2 biji timun jepun _ dikupas kulitnya dan dihiris ( jangan ambil bahagian tengahnya tu )
- 2 biji cili hijau _ buang bijinya dan dipotong kasar
- 1 biji cili merah _ buang bijinya dan dipotong kasar
- 6 ulas bawang merah _ dihiris
- 2 ulas bawang putih _ dihiris
- 1 tsp serbuk cili
- 1 tsp perencah pati ikan bilis Tumix
- Garam secukup rasa
- Sedikit gula
- Minyak untuk menumis
Cara-Cara
- Panaskan sedikit minyak, masukkan bawang merah dan bawang putih dan tumis sehingga sedikit garing.
- Masukkan serbuk cili, cili merah dan cili hijau. Gaul rata dan masak seketika.
- Kemudian masukkan sardin, perencah pati ikan bilis, gula dan garam. Sesuaikan rasa.
- Setelah sardin sedikit garing, bolehlah dimasukkan hirisan timun. Gaul rata dan tutupkan api.
- Angkat dan hidang.
- Makan ketika ianya masih panas bersama nasi putih.
0 comments:
Post a Comment