Monday, August 8, 2011

~ Resipi Puding Tauhu...

Sheery Dream Cakes | 9:08 PM |
Assalamualaikum dan Salam Sayang…

Alhamdulillah hari ni dah pun selesai kita menunaikan ibadah puasa pada hari ke 8... Bersyukur kepadaNya di atas segala nikmat yang telah dianugerahkan olehNya.. Pejam celik... Pejam celik dah 8 hari kita berpuasa... Memang tak rasa betapa masa itu berlalu dengan cepatnya kan… 


Seperti yang semua dah maklum.. sebulan berpuasa nie memang Diana tak memasak lauk pauk untuk berbuka.. Sekarang nie masih lagi bercuti.. Tapi dengan izin hubby.. Diana dapat juga membuat yang lain selain memasak lauk pauk.. Alhamdulillah.. Tak ler bosan sesangat kan dok termenung tiap petang.. Hehehhee... Jadi.. Hari ni Diana buat Puding Tauhu... Puding Tauhu ni sememangnya terbaiiikkk!!! Sedap!!  Terima kasih buat Akak Nor kerana sudi berkongsi resipi puding yang sedaaap ni ya akak... Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya... Terima kasih akak… 


:: Resipi oleh ~ Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )

Bahan-Bahan
  • 1/2 paket agar-agar strip ( direndam , pastu toskan ) ~ lebih kurang 18gm
  • 1 1/2 liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 1 tin susu cair
  • 4 sudu besar gula
  • 2 helai daun pandan - disimpulkan

Untuk kuahnya

  • 1 tin laici - laici tu di siat-siatkan ( boleh juga guna fruit koktel )
  • 2 tin air ( gunakan tin laici sebagai sukatan )
  • 8 sudu besar gula ( bagi penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya ) 
  • 3 sudu besar perasa laici ( seperti brand tamin ) - yang ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia
  • ** Diana saja jer bubuh sedikit pewarna perang.. :)

Cara-Cara
  1. Mula-mula buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk ( kecuali laici atau fruit koktel ) dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manisnya mengikut citarasa anda.
  2. Untuk membuat pudingnya, masakkan agar-agar dengan air hingga mendidih dan larut agar-agar tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
  3. Satukan santan dan kedua-dua susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
  4. Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar-agar dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jangan biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
  5. Biarkan hingga suam-suam kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil-kecil. Jangan sekali-sekali tuang ke dalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yang tak cantik ( dan tak sedap nak makan ) kat atasnya.
  6. Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas ( seperti taufo fah ) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
  7. Boleh juga kalau nak letak dalam bekas kecil dan hidangkan bersama laici atau fruit koktel. 


47 comments:

Anawahid said... Reply

alahai dianaaaaa.... cantiknya puding laici tu... cam tuannya jugak... ;)

oooo... makcik dok bp yek, kita pon dok bp gak... ehehe... saja promote... hahaha

Diana @ Melley Mey said... Reply

anawahid ~
hehehe... terima kasih ^_^

a'aa aunty diana dok BP.. kalau diana p sana.. boleh ler jumpa ana kan kan ;)

quinnie said... Reply

kakdiana..puding ni akak letak kuah gula merah ke? sedapnya..saya pun suka makan puding berasaskan laici nih....tambah2 yg ada kuah ni..lagi la.....sedapnya....

..::tarabozu::.. said... Reply

tengok gambar dah terliur.. ni tak buat lagi..memang megujakan..

Amie said... Reply

Dianaaa....
tak boleh selalu datang sini, nanti kakak termimpi lagi...hu hu huuuu...sudahlah cantik menggoda, rasanya pulak macam dah jatuh ke pert kita...

Liza said... Reply

mula2 tgk tajuk ingatkan puding ni buat dr tauhu, rupanya dr laici...mst sedapkan..blh try ni..

K.Nor said... Reply

wahhh diana, cantiknyer puding hasil tangan diana ni.. buat kuah gula melaka ke tu? mesti lg syok ya.. tak rugi cuba puding ni kan.. k.nor pun tumpang happy bila satu keluarga suka tu.. mekasih sudi cuba ya.. :)

Mama Hawa/Mama Nani said... Reply

Salam Diana...
kecur tgk tepung pelita blm habis da keluar pulak puding tauhu...huwaaa!!! tergolek2 mama tgk gmbr2 masakkan Diana

ijayuji said... Reply

Salam kakak cantek!! ada lagi puding tauhu akak :D kita nka yg dlm piring tuu lumayan sikit byk buah2 pastu besar hihihi... puding ni mmg the best! kita suke! :-) tinggalkan kita tau kak :D

Juwita Jamaludin said... Reply

cantik dan tentunya sedap.. ita pun buat hari ni sebenarnya .. tapi lum tayng buat makan berbuka ada adik2 junior hubby datang rumah..:)

Yatie said... Reply

waduh cantiknya puding tauhu yg Diana buat ni..secantik dan semanis tuannya....

Mamasya said... Reply

Cantik sekali puding Diana posing dg strawberry...betul2 menawan hati.puding mkn sejuk2 nyamannya...

nuwairani ismail said... Reply

nani ingatkan pudingg tauhu ni buat drp tauhu...hihih..kalau ini bahan2nye memang senang la...pasni nk jugak try buat...

HaSue said... Reply

Mak aii..bukan puding jer cantik..bekas puding tu pun cntik kemain lg...suke tengok!!
kite tak tercuba2 lg laa puding nih kak..wajib cuba gak ni..baru smlm beli laici lg.hehe..bila nak buatnya wallahualam.. ;)

Cheq Sue said... Reply

hai akak...dalam cuti2 tu sesekali kuar n3 bikin orang meleleh aje yo.... jeles.... jelessssss

Nurul said... Reply

Salam, K Diana...
Sedappp betul tgk puding tauhu akak tu... Dessert2 yang kuar kat cni sumernya buat orang terliur... ;D
Tapi K Diana guna kuah gula melaka ke tu???

Diana @ Melley Mey said... Reply

quinnie ~
oo yer kan.. lupa plak maklumkan kat atas tu.. huhuu.. bukan quinnie... akak saja jer bubuh pewarna perang.. hehehehe.. resipi nie mmg best sgt... sedaap

tarabozu ~
puding tauhu nie mmg best.. berbaloi untuk mencubanya..:)

amie ~
hehehehhe... ter bawak2 dlm mimpi yer akak.. comey jer akak nie tau.. ;) tapi kan akak.. resipi nie mmg sedap tau akak

liza ~
a'aa... tgk rupa n nama mmg mcm dari tauhu kan.. tp bukan sebenarnya tu... heheheh.. nnt boleh try resipi nie.. mmg sedap

k.nor ~
terima kasih akak .. bukan akak.. hehehehe.. saja jer bubuh pewarna perang ckit tuk bagi nampak kuahnya tu... hehehehe... sama2 n terima kasih gak kat akak sbb sudi berkongsi resipi yg sgt sedaaaap nie.. mmg terbaiiik!!

mama hawa/mama nani ~
wsalam mama..
alololoo... kalau ler kita dok berjiran.. pasti diana dah antar kat mama sikit kan... nie dok berjauhan.. huhuuu

ijayuji ~
wsalam ika akak cayang...
dah abis dah ika... tadi bagi kat mama gak.. x per nnt akak buatkan yg baru yer ika cayang.. ehheheeh.. sedapkan puding nie ika..

juwita jamaludin ~
oo yer ker ita.. sama plak yer selera kita hari nie ita... sedapkan puding tauhu nie ita..mmg seronok kalau berbuka ramai2 kan ita.. meriah

yatie ~
hehehehe... terima kasih akak.. ^_^

mamasya ~
a'aa mamasya... makan sejuk2 mmg sedaaap sgt... berkali2 nak lagi.. mmg sedap

nuwairani ismail ~
heheheh... bukn nani.. mula2 tu akak pun cam nani gak... tp tgk resipinya mmg x der tauhu.. hehehe... sbb rupanya kot tu yg pggil tauhu tu kan... cuba ler buat nani.. sedap tau..

hasue ~
hehehe... resipi akak nor nie mmg sedap sue.. barbaloi2 mencubanya tau... kena cpt mencuba tu sue.. ;)

cheq sue ~
hi cheq sue... hehehhee... kena bagi buat benda2 cam gini jer cheq sue.. nak memasak lauk pauk tu mmg masih cuti.. nasib baik kena izinkan gak kan.. Alhamdulillah.. ;)

nurul ~
wsalam nurul..
puding tauhu nie mmg sedap tau nurul.. mg berbaloi2 mencubanya... sedap sesgt...
ermm bukan... yer ker akak pun lupa letak kat atas tu.. akak saja jer bubuh sedikit pewarna perang.. :)

Lovely Kitchen said... Reply

adusss diana cantik sungguh gmbar2 tu! bekas puding pun cantik mewah gitu!! pandai la diana ambik gambar...mmg kelasssss!!!

Ida,Japan said... Reply

slm k'diana, apa khabar kak
waduh2....terguda betul tgk puding tauhu akak ni....bila2 mesti try ni....dh ramai kata the best, pic mmg cun sgt2, suka tgk

Yana Shaiful said... Reply

Salam Kak Diana..aduss tergodanya tgk kecantikan dan kelembutan puding tuu..dh rmai yg bt..mst best puding ni kan..:=)

AZLITA AZIZ said... Reply

Salam Diana...
tergodanya tengok puding tu.. bertambah2 tergoda dgn gambar yang cantik..!!

Puding ni mmg sedap akak pun suka sebab lembut sangat..

Mas said... Reply

mas suka sangat puding ni..
memang terbaikk.....

Diana @ Melley Mey said... Reply

lovely kitchen ~
terima kasih... main hentam jer nie ambik...

ida,japan ~
wsalam ida... Alhamdulillah sihat... a'aa puding nie mesti try.. mmg best sgt tau ida...

yana shaiful ~
wsalam yana..
a'aa yana.. puding nie mmg best... lembut n sedap..

azlita aziz ~
wsalam akak...
memang sedap kan akak... lembut n bila masuk kat tekak nie... Ya Allah sedaaapnya...

mas ~
yer mas... akak setuju tu.. puding nie mmg terbaik.. sedap sesgt ..

Gee® said... Reply

aaarrggghhhhh diana... kurus pahala posa hrni... asik terlioq tgk menu sedap2...

Ummi said... Reply

Salam Diana cayang...waaah akak terlewat...gobok keteapi dah penuh, x muat nak naik..hehe...Cantiiikknyaaa presentation puding nih...dengan air gula melaka eh...waaah menarik gabungan warna tuh...xpa lenkali akak try dgn gula melaka..mmg best la kan...pandai kak Nor tu eh! hehee

Sofea said... Reply

salam diana..tgk gambar pun dh tergoda, mmg sedap puding tu, akak dh bk kali buat..:)

kzai said... Reply

salam diana..puding yg sgh cantik presentation nya dan memikat selera dan mata memandang

Rabiatun Adawyah said... Reply

assalamualaikum ..wahh..meriahnyer puding laici..mesti sedap jer sejuk2 dinikmati..

izahdaut said... Reply

assalamualaikum kak dianaaa..
alahaiii cantik nyerrr dah dihias gitu pudingnya.. lawa lawaa lawaa.. memang terbaik puding ni. insyaAllah raya nanti nak buat dikampung. memang terima kasih banyakkk kat kak norr.. memang sanat sangat bestt

Sue @ Nenie said... Reply

Salam Kak D..Wahhhhhh..tengok puding ni terus terasa nyamannnn je kat anak tekak ni....

LinRosly said... Reply

Assalamualaikum Diana


Sedapnya...Puding Tahu Ni...Rasa Macam Nak Cuba Juga. Kalau Makan Waktu Berbuka Ni Tak Cukup Semangkuk!

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Reply

salam diana..
terpegun kejap akak tgk gambar puding dengan presentationnya yg sangat menarik ni.. waahhhh.. dah mcm gambar dlm majalah jelah diana.. cantik! gambar semua semakin cantik! tahniah dik..

InaAchik said... Reply

humag aihhhhhhhhhhhhh... terkesima jap tgk food presentation!

Kak Rosaliza said... Reply

assalam diana, bukan saje nmpk sedap, pic pun cantik bangat

dZana said... Reply

aduhai... segarnya tekak...

Rtp Farra Arisha said... Reply

puding tauhu???
wowww, mesti sedap.
arisha belum pernah makan lagi niii -,-

Wani said... Reply

salam ,, terima kasih kerana sudi jengah2 kat blog. hehe.. sedap nya nampak puding tauhu ni ... tak makan lagi dah kata sedap .. nanti boleh la nak cuba :))

Mieza said... Reply

kak diana..semalam mieza pun buat puding tauhu..tp belum sempat nak upload gambar..mieza buat dengan sirap caramel :)

anymz said... Reply

akak belum buat2 lagi puding ni diana.entah bila nak mula.asyik sibuk je dari 1 posa tu hari..kena buatlah juga nampaknya.
bila nampak puding kat dapur diana boleh buat jiwa jadi kacau.hehe

Ucu Faridah said... Reply

rajin nye diana....kena buat jugak puding ni..kalau tidak mau teringat2..

Ayu said... Reply

masyaallah ya rabii cantiknya gambar2 puding tauhu diana ni dear!!!!!..akak betul2 terpegun giler ni..!!! tabik kat diana rajin betul menyiapkan posp dan setting yg sanat cantik ni!!!

IXORAROXI said... Reply

MasyaAllah..gambar memang superb Diana!
puding tu so tempting!nak kena cuba..thank you

Lovely Kitchen said... Reply

ohayou!!

Juwita Jamaludin said... Reply

kak diana yang cute boleh la kak..:) takpe nak tukar dengan apa2 buah pun..:) kita share resepi ikut kreativiti kita ye..:) no worries selamat mencuba

Deliah's Deli said... Reply

cantik..sedapppp..nmpaknya kena bt la klu dah berkenan. :)

makcikmanggis said... Reply

masyallah..puding tauhu ni bila berada didapur Sky Blue ni nampak sungguh "mahal' sekali..ala ala kat hotel gitu..suka sangat lihat gambar gambar yang cantik ni..dah siap bersahur?....jom solat subuh pulak ya hehe:)

Suri Songab said... Reply

Cantiknya settings plus makanan yg di ketengahkan! Terpegun tengok! Power & very classy!!:))