Monday, August 15, 2011

~ German Cookies Recipe...

Sheery Dream Cakes | 7:32 AM |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Diana ni walaupun tuan rumahnya kejap ada kejap tak ada.. E'eeh!! Macam iklan biskut pula ya... Hehhehee... 

Semalam Diana sempat buat 3 jenis cookies... Salah satu cookies yang Diana buat semalam ialah German Cookies.. Cookies ni memang sedaaaap...

Terima kasih kepada Rima kerana sudi kongsikan resipi ni.. Izinkan juga Diana kongsikannya di sini ya.. 

:: Resipi oleh ~ Rima @ Bisous a Toi ( TQ )
:: Sumber ~ Akak Nor @ Secubit Garam  dan  Ika @ Arah ( TQ )



GERMAN COOKIES

Ingredients
  • 125g butter 
  • 40g icing sugar ( sieved )
  • 125g potato starch
  • 80g superfine flour ( I used Plain Flour ) _ Diana guna superfine flour
  • Caster sugar n lil bit colouring >> yg ni utk hiasan kita tambah _ Diana pun ikut ika.. tambah nie.. ;)

Method
  1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
  2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
  3. Roll into small balls ( about 7g each ) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
  4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
  5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.


Sebenarnya Diana tak larat dah nak ambil gambar cookies ni pun.. Sebab penat sesangat semalam.. Tapi tetiba pula maid yang beria² sangat suruh ambil gambar cookies nie.. Hahahaa... Siap maid kata nanti tak ada kenangan... Ok ler maid.. ambil jer juga walaupun masa tu memang dah penat sangat woor... 



30 comments:

Yatie said... Reply

Assalamualaikum Diana,
uwaaa nah start mengookies ya..akak pun berangan nak wat cookies ni...mcm skrng je nak terus buat bila tngk Diana punyer cookies yg CUN tu...menariklah..

Diana @ Melley Mey said... Reply

yatie ~
wsalam akak yatie cayang..
a'aa akak... sebab takut x sempat nanti.. nxt wk dah nak buat kek.. :).. sedap cookies nie akak... memangs esuai tuk cookies raya...

ijayuji said... Reply

Salam kak diana cayang!!!! cantekkkkkkk!!!!! suke tgk kaler gula tuuu kalau buat warna warni mesti cantekkan balang biskut akak hihihi.... bykkkkkk tuuuuu kena buattt, penat gentel jer yer kak hihihi...

Lina said... Reply

Assalam Diana... nampak simple jer bahannya.. boleh buat la.. akak suka jenis biskut mcm ni..

Diana @ Melley Mey said... Reply

ijayuji ~
wsalam ika akak cayang... nie hasil tergodaaa kat dapur ika ler nie.. hehhehe.. cantik jer cookies yg ika buat ari tu.. tu yg buat gak tu... a'aa kan ika... cantik jer tgk kalu dah bubuh dlm balang kaca tu kan.. ermm.. penat gak akak buat sorg2 ika.. 4x adunan tu.. hehehee

lina ~
wsalam akak...
a'aa akak... mmg simple jer bhn2 dia n mudah nak buat.. sedap plak tu akak..

Nuridah said... Reply

Assalamualaikum Diana,

Hmmmm cantik tk terkata biskut Diana nie...secantik dan seindah gambarnya juga...tk berkelip2 mata kak nur melihatnya...sib baik cookies kalau pakwe habis pahala kena potong....hehehe.

Diana @ Melley Mey said... Reply

nuridah ~
wsalam akak...
hehehee.... nanti tinggal 1/2 jer pahala puasa kan akak.. hahaha ;)
terima kasih akak...:)

quinnie said... Reply

wah kakdiana pun dah buat biskut jugak..semangat nak raya dah mari ye kak..hehehe...saya mula2 macam2 biskut nak dibuat...tiba2 hilang semangat pulak lepas ada byk kerepek kat rumah ni...hehehe...

Gee® said... Reply

wah!! dh buat cookies yer Diana... irfan tak mengacau ke? comel cookies ni...

Diana @ Melley Mey said... Reply

quinnie ~
a'aa quinnie... kena buat dah.. nanti takut x sempat nak buat... wah ada byk kerepek ek quinnie... akak pun lom order kerepek lg ler... huhuu.. baru akak teriingat.. adeeh

gee ~
a'aa akak.. dah buat dah... :) irfan mmg x kacau kalu diana sibuk kat dapur akak.. dia akan buat kerja dia sndiri.. kalu x online .. main ps2.. hehehhee.. sekejap2 dtg dapur jenguk mummy dia kata mummy belum siap? Irfan sayang mummy.. hehehe.. tu jer ler d buat irfan kalu diana sibuk kat dapur akak..

Anawahid said... Reply

alahai diana, comelnya kukis tu.. cantik lak tu, bling2 lg.. ;) dh start projek mengkukis yer...

HALAMANKU said... Reply

Salam Kak Diana.. ni blh wat bisness ni canteq n kemas jek buatannyer.. kompom sedap lelagi ader yg suruh ++ wat lagi.. betullah kak badan penat tapi hati puas.. rajin akak...kasik tabik sping kat mummy he he he

Diana @ Melley Mey said... Reply

anawahid ~
a'aa.. dah mula dah buat.. takut x sempat nanti...

halamanku ~
wsalam erma...
hehehhe... kalu nak buat bzness mmg akak x larat dah rasanya.. hehehehe... a'aa erma mmg sedap cookies nie.. tu yg dayghter suruh tambah lg tu... :) terima kasih erma.. ;)

K.Nor said... Reply

cantiknyer dia buat warna warni cam ika buat tu kan..

Diana @ Melley Mey said... Reply

k.nor ~
a'aa akak... diana buat ikut ika.. bubuh warna kat gula tu... nnt bubuh dlm balang cantik jer tgk.. ehheheheh

izahdaut said... Reply

nak buat jugak sekut ni. haii bila la nak datang mood mengukis ni balik. tak larat bila nak buat menda kalau anak suke ngat panjat lutut. hehe

nonierahman said... Reply

kak diana cantikla cookies tue...amboi bila dah start buat 3 jenis yer...hehe..

ain (sweet thots) said... Reply

cun sgt la cookies diana. suka combination kaler tu, sweet! ingatkan dapur dia aak akan sunyi sepi, nasib baik ada gak tygn cookies ni ... terubat gak rindu.

fiza damia said... Reply

sedap kak diana sekut ni..nak try la.minta izin amik resepi ye..

Mieza said... Reply

kak diana ku cayang..cantiknya cookie akk ni..tang gula tu letak castor sugar yang ditambah dgn serbuk pewarna ke? mieza mesti cuba la cookie ni..

Ezadlieza said... Reply

assalammulaikum diana....wah dah buat cookies la diana ni...rajin betul.. bila la mood mengukis akak ni nak dtg.. hohoho.

Yana Shaiful said... Reply

Salam Kak Diana..yana br plan nk bt sekut nii..mkin berkobar2 nk bt bila tgk sekut akak yg kaler2 nii.suke2 :=)

che'iza said... Reply

Assalam Diana.....

Wahhhh... Cantiknyer biskut, tergoda terus..... nasib baiklah ada maid diana... kalau tak tak merasalah nak tengok german cookies yg cun ni....

Deliah's Deli said... Reply

cantik n sedap..x sabar nk tunggu waktu bbuka. :)

Ummi said... Reply

Salam Diana, amboiii lawanyaaa kukis dia...kretip! Nnt poskan tuk akak sikit eh..hehe, muaaahhh!

chikadakbiru said... Reply

salam Diana...biskut nih pun dh msk list biskut raya tahun ni...ramai yg cakap sedap..bahan2 pun mudah aje nak cari..hihi..hari rabu ni baru nak buat,,sbb cuti nuzul quran..

nuwairani ismail said... Reply

rajinnya kak diana tabur2 gula lagi di atas tu...cantek sgt! nani punya cookies seme bulat2 aje...hihih...versi org malas punya...

Juwita Jamaludin said... Reply

kak diana raminya dah buat cookies ni suka tgk,, ita je tak terbuat2.. lawa la ada gula2 atas tu

anymz said... Reply

kukis ni dah masuk dlm list dah..
insyaAllah hari ni akak kena mula pecut..masa sangat2 suntuk dah ni..minggu ni kena direct mengukis.mggu depan dah kena baking2 kek dsbnya..last sekali baru nak touch up rumah..huhu

Rtp Farra Arisha said... Reply

OMGOSH!! it's truly delicious right? buatkan untuk arisha jugak boleh? ;)