Thursday, June 30, 2011

~ Congo Bars Lagi...


Bersua kembali... Petang tadi i sempat buat Congo Bars nie untuk d bawa ke Masjid d kampung i nie.. Hari nie giliran rumah Diana dan jiran² berdekatan untuk membawa juadah untuk jamuan selepas sembahyang Isyak d Masjid.. Alhamdulillah sempat juga buat tadi walaupun dah lewat... Semuanya d sebabkan blackout dari pagi tadi.. Huhuuu.. Buat 2 adunan tadi... 1 adunan untuk d makan sendiri.. :). Kali nie pun Diana ada olah sedikit sebab malas nak keluar rumah hari nie nak membeli bahan yang d perlukan... dah ler blackout.. hujan lebat pula tu... Nasib baik ada choc kat rumah nie.. Boleh juga gantikan choc chip kan... Ampun Akak Nor... boleh yer akak Diana olah sedikit mengikut bahan yang ada... Terima kasih akak...  

::  Nie ler bahan² yang Diana gunakan kali nie bagi menggantikan choc chip... Hehehe  ::



Kalau nak tengok entri lepas boleh Klik kat SINI yer... Tapi tak per Diana c&p lagi kat sini yer..



:: Sumber ~ Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )
:: Salin dari Majalah Jelita Keluaran April 2011
:: Olahan d dalam tulisan merah

Bhn²
220 gm gula perang ( kali nie Diana guna gula perang yang warnanya gelap sedikit tu )
150 gm mentega
3 biji telur
1 camca teh esen vanila
315 gm tepung serba guna
2 1/2 camca teh serbuk penaik
1/2 camca teh garam
300 gm serpihan coklat ( Diana guna white choc + milk choc )
Pistachios _ d cincang
Kepingan badam secukupnya

Cara²
  1. Ayak tepung bersama serbuk penaik dan garam.. Ketepikan.
  2. Campurkan gula perang bersama mentega d dalam mangkuk besar dan kacau rata ( menggunakan whisk ).
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati.
  4. Kemudian bubuh esen vanila dan gaul.
  5. Masukkan tepung, serbuk penaik dan garam yang telah d ayak tadi dan kacau lagi.
  6. Bubuh serpihan coklat (  white choc + milk choc ) serta pistachios dan gaul rata menggunakan spatula.
  7. Tuang adunan ke dalam loyang yang beralas kertas minyak dan berlengser mentega serta d taburkan sedikit tepung.
  8. Ratakan adunan dan taburkan kepingan badam d atasnya.
  9. Bakar d dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 170°C selama 25 - 30 minit atau sehingga masak.




Baca Selanjutnya / Read More...

~ Kek Kukus Coklat Sunkist...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Hari nie memang apa pun tak boleh... Apa pun tak boleh ( bak kata Jambu kan kan kan.. Heehee ).. Yer ler.. hari nie nak online pun tak boleh... nak buat congo bar pun tak boleh ( lewat petang tadi baru boleh buat )... blackout kat sini.. Streamyx pun x der ler jawabnya kan.. Huhuuu... Cuma online dari BB jer tapi kejap jer pun... Tak puas ler online guna BB... Uwaaaa... Apa pun tak boleh.. Apa pun tak boleh... :D.. Nak guna Broadband? Memang cam kura² ler nanti.. Huhuuuu... Baik dok rumah diam².. Uruskan mana yang patut.. 


Baik ler... Nie entri tertangguh lagi... Dah licin dah pun kek nie.. Semalam tak sempat nak update pun.. Resipi nie Diana tengok kat dapur Akak Ayu hari tu... Tergoda tu yang buat tu.. Terima kasih kat Akak Ayu dan Zana kerana sudi berkongsi resipi mudah dan sedap nie yer...❤.. Diana tengok Zaliedana pun dah buat yer... ^_^.. Izinkan Diana pula kongsikan resipinya kat sini yer Zana... TQ!


::  Diana pun ikut Akak Ayu.. Milo d ayak berasingan  ::

::  Parutan kulit oren dan jusnya  ::

:: Resipi asal oleh ~ Zana's Villa ( TQ )

Bhn²
2 cawan tepug gandum*
1/2 st baking powder*
1 st baking soda*
1/2 cawan serbuk koko + 1/2 cwn milo* } bhn² * d ayak - ( Ayu ayak milo berasingan )
2 biji telur gred A
1 cawan air
3/4 cawan minyak canola
3/4 cawan gula pasir
1 biji limau sunkist ( d parut kulit dan d ambil jusnya ) - ( Ayu gunakan dalam anggaran  6 sudu besar )
Secubit garam - ( Ayu tambah ) 

Cara²
  1. Masukkan telur, air, gula dan minyak dalam mangkuk adunan dan mix selama 5 minit dengan kelajuan yang max atau sehingga gula hancur. 
  2. Masukkan garam, tepung, koko dan milo yang telah d ayak tadi sedikit demi sedikit dengan menggunakan spatula.. d kaub balikkan sehingga rata.
  3. Kemudian masukkan parutan kulit limau dan jusnya ~ digaul rata.
  4. Alaskan loyang 8" yg telah lenserkan dengan sedikit margerin dengan kertas kuih dan tuangkan adunan ~ kukus selama 1 jam atau sehingga masak.
  5. Setelah sejuk ~ jika suka bolehlah dibubuh topping. Moist sekali rasanya cubalah!


Baca Selanjutnya / Read More...

Wednesday, June 29, 2011

~ Coffee Pancake...


Assalamualaikum dan bertemu kembali kita d malam nie... Hari nie ingatkan dapat online awal.. Rupanya lewat juga baru boleh online.. Alahai!! Terima kasih kerana sudi singgah kat dapur Diana nie walaupun tuan rumahnya tak der kan... Sayang anda semua... :). Baik ler.. Tak nak banyak membebel buat masa nie.. Terus jer kita ke tajuk entri nie yer... Hari nie i ada buat Coffee Pancake atas permintaan Irfan.. Yer ler kan.. Sesibuk mana pun kita.. Jika ada permintaan ahli keluarga kita tu pasti akan d tunaikan juga... Kalau permintaan tu susah kena ler lewat sikit baru d buat kan kan.. Tapi pagi tadi Irfan minta Pancake.. Buat ler pancake yang simple nie.. Pancake biasa² gitu jer pun.. Resipi pancake nie berasal dari resipi Egg Pancake ( buku Dim Sum. Cakes. Cookies ).. Tapi i dah olah mengikut keadaan ( masa i yang ada ).. Heeheee.. Jadi ler Coffee Pancake yang tak seberapa nie.. :D

::  Antara bahan² yang d perlukan  ::



Bhn²
300 gm tepung kek
2 tsp baking powder
5 biji telur
220 ml air
1 tsp esen vanilla
80 gm gula kaster

Bhn² A
Gula
Mentega

Untuk perisa coffee tu Diana guna ( KLIK UNTUK RESIPINYA )   Topping untuk Mexican Coffee Buns

Cara²
::  Gambar i  ::
  1. Ayak tepung kek bersama baking powder.. Ketepikan.
  2. Pukul telur sehingga kembang dan gebu.
  3. Kemudian masukkan tepung yang d ayak bersama baking powder tadi, air, esen vanilla dan gula. Pukul sehingga betul² sebati.. Rehatkan selama 20 minit.
  4. Panaskan frying pan.. sapukan sedikit minyak dan bubuh sesenduk adunan. 
  5. Picitkan adunan coffee ( topping untuk Mexican Coffee Buns tu ) d permukaan adunan ( rujuk gambar i ) dan masak d atas api kecil sehingga permukaan pancake itu sedikit kering seperti gambar i.
  6. Taburkan sedikit gula dan sapukan sedikit mentega d permukaannya. Lipat pancake dan setelah ianya masak bolehlah d angkat.
  7. Hidang.
Cara kedua memasak pancake nie ~ Setelah d picit adunan coffee dan biarkan permukaannya kering dan terbalikan pancake.. masak seketika lagi.. Angkat dan hidang dengan jem dan lain².

::  Nie yang d bubuh mentega dan gula kemudian d lipat seperti gambar d atas nie  ::



Baca Selanjutnya / Read More...

Tuesday, June 28, 2011

~ Maaf Sesangat.. Besua Lagi Esok...


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Diana minta maaf sesangat sebab hari nie Diana tak boleh nak online lama sangat... Hanya sekadar untuk update 1 entri jer.. Huhuuu... Esok kita akan bersua lagi yer.. Insyaallah... Esok juga ler Diana akan balas komen² dan BW yer.. Hari nie Diana memang sibuk seharian.. Dan sampai ler ke malam pun masih lagi dalam keadaan sibuk gitu.. Alahai!! Maaf sesangat kerana tak sempat nak BW tau hari nie... Baik ler.. hari nie Diana nak kongsikan resipi Ayam Masak Kicap ( Versi 2 ).. Jom tengok apakah bahan yang d perlukan...

::  Daun bawang d potong panjang  ::


::  Lobak merah d potong menyerong  ::


::  Cendawan shitake kering d rendam dan d potong 4  ::




~ Ayam Masak Kicap ( Versi 2 )...

Bhn²
4 ketul peha ayam _ d buang kulitnya dan d potong kecil
1 batang lobak merah _ kupas kulitnya dan d potong menyerong
4 keping cendawan kering _ d rendam dan d potong 4
1 biji tomato bersaiz besar _ d potong 8
2 biji ubi kentang _ kupas kulitnya dan d potong 12
2 tangkai daun bawang _ d potong panjang
1 inci halia _ d tumbuk
3 ulas bawang merah _ d tumbuk
2 ulas bawang putih _ d hiris
2 biji cili merah _ buang bijinya dan d belah 2 tapi jangan putus
1 biji bawang besar _ d hiris kasar
1 tbsp kicap pekat Yot
1 tsp serbuk rempah lima ( Five spice powder)
1/2 tbsp serbuk lada hitam
1 tsp serbuk lada putih 
Garam secukup rasa
Minyak 

Bhn² A
3 tbsp sos cili Maggi
1 1/2 tbsp sos tomato Maggi
1 1/2 tbsp kicap pekat manis Cap Ayam
Gula

Cara²
  1. Gaulkan ayam bersama kicap pekat Yot, serbuk rempah lima dan garam secukup rasa.. Perap 15 minit.. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak.. Tumis bawang putih hingga wangi. 
  3. Masukkan halia dan bawang merah.. Tumis lagi sehingga naik baunya.
  4. Kemudian masukkan ayam dan masak selama 3 minit.
  5. Masukkan serbuk lada hitam dan serbuk lada putih.. Masak lagi selama 5 minit.
  6. Setelah itu masukkan ubi kentang, cendawan kering dan sedikit air. Biarkan sehingga mendidih.
  7. Masukkan lobak merah serta bhn² A dan gaul rata.
  8. Setelah ayam empuk dan bahan² lain lembut.. bolehlah d masukkan bawang besar dan cili merah. Gaul rata.
  9. Masukkan pula daun bawang dan tomato.. Gaul rata dan tutupkan api.
  10. Hidang dengan nasi putih panas.




Baca Selanjutnya / Read More...

~ Tenggiri Asam Daun Kari...


Nie pun salah satu menu makan malam kami tadi.. Kena update terus malam nie.. Kalau tak pasti esok lusa pun tak update lagi... Kekadang tu bila dah lama sangat terperam.. Hmmmm... Terus ler ianya tak d kongsikan... Huhuuuu... Menu kat atas tu mesti ramai dah tau kan.. dan ramai juga dah mencubanya.. Resipi nie dari dapur Akak Asma.. Ianya simple namun tetap sedap... Sangat mudah d sediakan... Terima kasih kat Akak Asma kerana sudi berkongsi resipi nie ... Izinkan Diana pula kongsi resipi nie kat sini yer akak... Terima kasih.. 

::  Diana tak ada stock cili hijau kat rumah.. Jadi Diana gantikan dengan capsicum hijau  ::

:: Resipi asal oleh ~ Akak Asma @ dari rumah Teres KakAsma ( TQ )
:: Sumber ~ Izah @ Izah Muffin Lover, Mas @ DuniakuAkak Nor @ Secubit GaramAkak Madihaa @ Dari Dapur MadihaaMama Hawa @ Sometimes things doesnt happen the way we want dan mungkin ramai lagi kan.. Maaf kalau Diana terlupa yer ( TQ )


Bhn²
4 keping ikan tengiri
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 biji lada merah dan hijau* ( *bahan bertanda dihiris )
1 batang serai ( ketuk )
Sedikit daun kari
Garam

Perasa
Air asam jawa


Cara²

  1. Bersihkan ikan, lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak.. goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dari kuali.. tinggalkan sedikit, masukkan bahan yang telah dihiriskan tadi, tumis hingga layu.
  3. Masukkan lada, serai, daun kari, garam, perasa dan air asam.
  4. Biarkan sebentar, baru masukkan ikan tadi.
  5. Kalau suka berkuah agak² hampir pekat matikan api.

Baca Selanjutnya / Read More...

Monday, June 27, 2011

~ Labu Air Tumis Udang Kering...


Lega sedikit... baru boleh online semula... Tadi baru jer sempat letak 1 entri dah kena tegur oleh Bos Kecil.. Siapa lagi kan.. Irfan cayang ler.. Hehehee.. Irfan tak nak bagi mummy dia online ^_^.. Kena tunggu Irfan tidur baru boleh sambung balik.. Baik ler nie salah satu menu makan malam kami tadi.. Labu Air Tumis Udang Kering.. Nie pun ulang tayang sebenarnya nie.. Hehhee.. Kalau nak tengok entri lepas Klik kat → SINI..

::  Bawang merah dan bawang putih yang d cincang  ::

::  Labu Air  ::



::  Buangkan bijinya yang keras tu yer  ::

Bhn²
1 biji labu air _ d kupas kulitnya dan d potong seperti d atas
3 ulas bawang merah _ d cincang
2 ulas bawang putih _ d cincang
1 biji cili merah _ d tumbuk
Segenggam udang kering _ d rendam dalam air panas, toskan dan d tumbuk
1 tsp perencah pati ikan bilis Tumix
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara²
  1. Panaskan sedikit minyak d dalam kuali.. Masukkan bawang merah dan bawang putih.. Tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan udang kering dan cili merah.. Tumis sehingga sedikit garing ( ambil sedikit untuk d tabur semasa menghidang nanti ).
  3. Kemudian masukkan labu air dan gaul rata.
  4. Setelah ianya layu.. bolehlah d bubuh perencah pati ikan bilis dan garam secukup rasa.
  5. Angkat dan taburkan bahan yang d tumis tadi d atasnya ketika menghidang.


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Bubur Kacang Merah Dan Jagung...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Hari nie i buat Bubur Jagung Dan Kacang Merah untuk menu minum petang kami sekeluarga.. Bubur nie kegemaran hubby dan Irfan... Dah lama tak buat... Jadi hari nie ada sedikit masa.. tu yang buat tu... Caranya sama jer macam Bubur Kacang Hijau Dan Jagung.. Tukar jer kacang hijau tu ke kacang merah... Yang lain tu sama jer pun.. 

::  Kali nie Diana guna Jagung Manis...  ::

::  Jagung manis tu haruslah d hiris terlebih dahulu ::


Bhn²
300 gm kacang merah _ d bersihkan, cuci dan rendam selama 2 jam
1 1/2 tongkol jagung manis _ ambil isinya sahaja
1 liter santan kotak ( Diana guna Ayam Brand  )
2 helai daun pandan _ d simpul
Gula merah
Gula pasir
Susu pekat
Garam
Air secukup kegunaan

Cara²
  1. Rebus kacang merah bersama air. Setelah kacang kelihatan sedikit mengembang.. buangkan air rebusan.
  2. Selepas tu.. tambahkan lagi air dan rebus sehingga kacang merah lembut dan kembang.. Masukkan jagung manis dan masak lagi sehingga jagung lembut.. Jangan lupa d kacau sekali sekala.
  3. Kemudian.. Masukkan santan dan jika nak airnya banyak boleh d tambah sedikit air mengikut keperluan ( kalau hubby Diana memang nak bubur nie banyak airnya ) .. Gaul rata.
  4. Tambahkan pula garam, gula merah, gula pasir, susu pekat dan daun pandan. 
  5. Setelah mendidih seketika.. bolehlah d angkat.
  6. Hidang ketika ianya masih panas atau pun sejuk.



Baca Selanjutnya / Read More...

Sunday, June 26, 2011

~ Mee Udang Goreng Simple ( Versi Daughter )...




Assalamualaikum dan Selamat Petang semua... Tak pergi jejalan ker petang² nie? Diana pun tak keluar sebab hubby kerja hari nie.. Dok rumah jer ler kan.. Lagi pun cuaca kat sini pun tak menentu.. Hari nie panas + mendung + kekadang tu berguruh... Baik lagi dok kat rumah kan.. Hari nie i memang sibuk sterika baju² yang boleh d katakan banyak juga ler.. Entah ler macam mana maid buat kerja sekarang nie.. Bayangkan baju daughter yang d pakainya pada bulan Januari lepas pun belum d sterika oleh maid lagi.. Terkejut i tengok pagi tadi.. Tu yang i sterika tu... Rupanya dah berpuluh² helai baju dah dia perap tak bersterika selama nie.. Alahai!! I pun tak perasan sebab... Heeheee... Kekadang tak ingat baju² tu lagi... :D. Kasihan baju² tu kan.. Huhuuuuu...


Sarapan pagi tadi daughter yang sediakan... Daughter masak Mee Udang Goreng yang simple gitu jer... Yer ler kan.. Selera bebudak gitu... Tak nak campur sayur²an... Hehehhee... Tapi bagi i sedaaaap... terima kasih kat daughter kerana tolong mummy dia nie sediakan sarapan hari nie.. Sayang anak mummy nie... Muahssss...  ❤. 


Bhn²
2 bungkus mi Ken Chong Cap Udang ( 230 gm setiap bungkusan ) _ d rendam sehingga lembut dan toskan ( jangan guna air panas yer )
4 ulas bawang merah _ d hiris
4 ulas bawang putih _ d hiris
Segenggam udang kering _ d rendam dalam air panas, toskan dan d tumbuk kasar
4 batang sausage _ d hiris nipis
4 biji telur
3 tbsp sos cili Maggi
3 tbsp sos tomato Maggi
3 tbsp sos cili thai Kimball
Kicap pekat manis Cap Ayam
Gula
Garam secukup rasa
Minyak

Cara²
  1. Gaulkan mee yang telah d rendam dan d toskan bersama sedikit kicap.. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak d dalam kuali.. Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga terbit aromanya.
  3. Kemudian masukkan udang kering dan goreng lagi sehingga garing.
  4. Masukkan sausage dan goreng seketika lagi.
  5. Ketepikan sedikit bahan yang d tumis tadi dan pecahkan sebiji telur dan biarkan ianya separuh masak barulah d gaul dengan bahan yang d tumis tadi.. Buat begini sehingga telur habis.
  6. Masukkan sos cili, sos tomato, sos cili thai, gula dan garam secukup rasa. Gaul.
  7. Akhir sekali masukkan mee dan gaul rata.. Goreng sehingga mee garing.. Sesuaikan rasa.
  8. Angkat dan hidang. 



Baca Selanjutnya / Read More...

Saturday, June 25, 2011

~ Kacang Panjang Goreng Telur...


Bersiaran kembali.. Kali nie dengan resipi Kacang Panjang Goreng Telur... Resipi nie sebenarnya kegemaran i dan anak².. Kalau i yang makan nie tak perlu nak makan dengan nasi dah.. Makan macam tu jer pun i boleh habiskan.. Hehehhee... Jom terus tengok resipinya.. ( yer ler kat sini dah mula berguruh dah.. takut nanti tak sempat nak habiskan entri nie.. huhuu )..

::  Masa tu i bawa makanan nie kat luar.. Makan kat mini taman rumah i sambil berbual ngan hubby.. ::



Bhn²
6 tangkai kacang panjang _ d hiris
1 biji bawang besar _ d hiris
1 biji cili merah _ d hiris / parut
3 inci lobak merah _ d parut
Minyak

Bhn² A
4 biji telur  _ d pukul ringan
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
1/4 tsp serbuk lada putih
1 tsp gula
1 tbsp taucu pedas
Garam secukup rasa

Cara²
  1. Campurkan kesemua bhn² A d dalam mangkuk dan gaul sebati.. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak d dalam kuali.. Masukkan bawang besar dan goreng sehingga naik aromanya.
  3. Masukkan kacang panjang dan biarkan sehingga kacang panjang layu.
  4. Kemudian masukkan cili merah dan lobak merah dan gaul rata.
  5. Tuangkan bancuhan telur dan setelah telur separuh masak bolehlah d gaul.
  6. Sesuaikan rasa dan angkat.
  7. Hidang.

Ketika menikmati Kacang Panjang Goreng Telur nie sambil berbual dengan hubby.. terpandang pula kata pokok kaktus yang dah bertahun² dok kat depan rumah kami tu.. Dulu sikit lagi nak sampai dah kat atas atap tu.. Tertanya² juga apa akan jadi lepas tu kan.. Ermmm... rupa²nya begini ler kejadiannya yer... Pokok tu membengkok sedikit.. Jadi tak ler sampai ke atap rumah kami tu... Cuma lepas nie apa akan jadi ek? Hmmmmm... Jangan pokok tu membengkok terus dan patah dah ler yer.. Sayang pula kat pokok tu kalau ianya patah ker apa.. Nak d pindah memang tak berani sebab takut nak usik.. Patah kang.. siapa nak jawab kan kan kan.. hehehehe.. tu ler tajuk perbualan kami petang tu... ^_^




::  Bunga nie tak berbunga.. Kalau musim ianya berbunga memang tak kan putus bunganya.. hmm..  ::

Baca Selanjutnya / Read More...