Thursday, December 15, 2011

~ Stew Daging...

Sheery Dream Cakes | 8:05 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Stew daging resipi dari Resepi Raidah ini memang sedap.. Sudah banyak kali Diana memasaknya... Diana ternampak resipi ini ketika singgah di blog  Hana tempoh hari. Memang mengoda sangat.. 

Diana memasak stew daging ini menggunakan kaedah Amway Thermal Cooker.. Dengan adanya Thermal Cooker tu kerja memasak semudah ABC.. Hanya perlu lebih kurang 30 minit sahaja kita berada di dapur.. Selebihnya tu biar la Thermel Cooker tu yang menjalankan tugasnya.. Kita yang sibuk ni boleh la buat kerja yang perlu kan... Tak perlu risau sebab Thermel Cooker ni memasak tanpa kuasa.. Kita nak keluar rumah pun boleh.. Nanti balik dari jejalan boleh la makan terus...  

Terima kasih kepada empunya resipi dan Hana kerana berkongsi resipi yang sedap ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini ya.. Terima Kasih..


~ STEW DAGING...

:: Resipi Oleh ~ Resepi Raidah  ( TQ )
:: Sumber ~ c&p dari Hana @ HaNa's FamiLy  ( TQ )

Bahan-Bahan
  • 500gm daging lembu / kambing ~ bersihkan dan potong kiub
  • 2 biji bawang besar ~ potong dadu
  • 5 ulas bawang putih ( jgn hiris / potong, sebiji-sebiji )
  • 2 sudu pes bawang _ ** resepi di bawah
  • 1 batang lobak merah ~ potong dalam 1 inci
  • 2 biji kentang ~ belah 4
  • 2 helai daun bay
  • 2 sudu tepung gandum - hana letak 1 sudu makan je
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • Garam dan gula
  • Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ untuk hiasan
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukupnya


Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam periuk tekanan ( pressure cooker ) atau periuk yg sesuai. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.
  2. Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
  3. Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1 1/2 hingga 2 jam ( kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama 20 minit ).
  4. Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20 minit atau sehingga sayuran empuk / lembut.
  5. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
:: Nota Kak Raidah~
*** Saya tidak menggunakan sebarang perasa ( MSG/stok ayam ) dalam masakan saya. Saya menggantikan dengan gula serta menggunakan bawang yang banyak dalam setiap masakan.



~RESIPI PES BAWANG...


:: Resipi Oleh ~ Resepi Raidah ( TQ )

Bahan-Cara

  • 1 kg bawang besar ~ belah 2 dan hiris
  • 300 gm bawang putih ~ belah dua
  • 1/2 liter minyak atau secukupnya

Cara-Cara

  1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sehingga kekuningan dan angkat.
  2. Kemudian tumiskan pula bawang besar sehingga bawang masak tak perlu sehingga garing. Angkat.
  3. Kisar bawang putih dan merah sehingga hancur. Guna pengisar kering atau boleh juga masukkan dalam pengisar dan kisar bersama minyak gorengan tadi.
  4. Masak semula bawang tersebut sehingga bawang betul-betul masak.
  5. Pes bawang ini boleh disimpan... taruh dalam botol dan simpan dalam peti ais.
:: Nota Hana ~
*** Untuk pes bawang, Hana cuma goreng bawang besar + bawang putih dalam setengah cawan sehingga jadi bawang goreng then blend.. kemudian tumis dengan bahan-bahan lain seperti arahan resepi. 



:: Cara Diana pula dengan menggunakan kaedah Thermal Cooker ~

  1. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau hingga daging keperangan.. Kemudian angkat dan ketepikan.
  2. Letakkan periuk dalaman Thermal Cooker di atas dapur biasa dan panaskan sedikit minyak ( Diana guna minyak zaitun ) dan tumis bawang besar, bawang putih dan daun bay sehingga terbit aromanya.
  3. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum. Kacau rata.
  4. Masukkan daging dan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.. ( jika menggunakan thermal cooker .. tambahkan 1 1/4 cawan air sahaja.. Kalau nak bubuh lebih pun boleh.. terpulang pada selera masing-masing ).
  5. Sesuaikan rasa kemudian tutup penutup periuk dalam dan renih selama 10 minit d atas api sederhana.
  6. Kuatkan api dan renih lagi selama 5 minit.. Matikan api dan pindahkan periuk dalam ke dalam periuk luaran dengan keadaan periuk masih bertutup ( PENTING ** jangan buka penutup periuk dalaman ).
  7. Setelah itu tutup penutup periuk luaran dan biarkan ia memasak termal tanpa kuasa selama 3 - 4 jam.
  8. Setelah 3 atau 4 jam bolehlah d buka penutup periuk dan gaul rata.
  9. Sedia untuk dihidang. 


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, December 6, 2011

~ Telur Kukus Cendawan & Ayam...

Sheery Dream Cakes | 8:11 PM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Baik la.. entri kali ni Diana nak kongsikan resipi Telur Kukus Cendawan & Ayam.. Resipi yang simple sebenarnya ni... Jom tengok resipinya..


Bahan-Bahan

A
  • 3 biji telur _ d pukul ringan dengan garpu
  • 50 gm daging ayam kisar
  • 2 keping cendawan shitake kering _ d rendam dalam air panas dan d hiris nipis
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 100 ml air suam
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Garam secukup rasa

B
  • 2 tbsp udang kering _ d rendam dalam air panas dan d tumbuk kasar
  • 1/4 tsp serbuk cili
  • Sedikit minyak zaitun

C
  • 4 ulas bawang putih _ d cincang
  • 2 tsp kicap cair Loon Kee
  • 1 1/2 - 2 tsp gula

Hiasan
  • Daun bawang
  • Cili merah cincang



Cara-Cara
  1. Didihkan air kukusan terlebih dahulu.
  2. Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam kuali. Tumis bahan B ( udang kering bersama serbuk cili ) sehingga garing. Angkatdan ketepikan.
  3. Di dalam kuali dan minyak yang sama, masukkan bawang putih dan tumis sehingga garing. Kemudian masukkan gula dan kicap cair. Setelah sebati tutupkan api dan angkat. Ketepikan.
  4. Masukkan kesemua bahan A dan udang kering yang ditumis tadi ke dalam mangkuk. Gaul rata.
  5. Tuang ke dalam bekas yang sesuai dan kukus selama 15- 20 minit atau sehingga telur masak di atas api sederhana. Untuk mendapatkan permukaan telur kukus yang cantik, jangan menggunakan api besar.
  6. Angkat dan tuangkan bahan C yang telah ditumis tadi di atas telur kukus.
  7. Hias dengan daun bawang dan cili merah.
  8. Hidang ketika ianya masih panas.


::  Untuk Perencah Pati Ayam... Diana gunakan Tumix Brand  ::



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>