Tuesday, January 31, 2012

~ Coconut Milk Chocolate Cake..

Sheery Dream Cakes | 11:00 PM |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Alhamdulillah kita masih dIberi peluang bertemu kembali dI alam maya ni walaupun Diana kurang sihat sebenarnya... Kesibukan dalam beberapa hari ni membuatkan SBK sepi dari entri terbaru... Minta ampun dan maaf kerana tak berkesempatan lagi membalas semua komen yang ada dan BW pun hanya mana yang sempat saja buat maasa ini.. Terima kasih yang tak terhingga kerana masih setia lagi berkunjung ke dapur Diana ni... Terima kasih juga kepada yang sudi mencuba resipi-resipi di sini. Sayang anda semua...



Tadi sempat juga Diana buat Kek Coklat nie demi memenuhi permintaan yang nak makan kek coklat selepas dia balik dari sekolah... Ermm.. Faham-faham saja la kan kalau ikut selera anak kecil Diana ni .. Semuanya nak coklat.. :). Resipi kek ni Diana ambil dari blog Poires au Chocolat.. Dalam resipi ni.. santan salah satu bahannya.. Bila tengok kek ni kat blog dia hari tu.. Diana terus jatuh cinta kat kek ni... Ianya tak la susah nak sediakannya.. Mudah dan cepat.. Rasanya pun sedap..



Terima kasih kepada Poires au Chocolat kerana sudi berkongsi resipi ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini... TQ... Jom kita semak resipi Coconut Milk Chocolate Cake ni.. :) Ooo ya.. 



:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )
COCONUT MILK CHOCOLATE CAKE

For the cake
  • 55g dark chocolate ( 70% )
  • 85g quality cocoa powder
  • 200ml boiling water
  • 145g plain flour
  • 1 tsp bicarbonate of soda
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/4 tsp salt
  • 90g unsalted butter
  • 230g caster sugar
  • 50g dark muscovado sugar / brown sugar _ Diana guna gula perang yang berwarna gelap tu
  • 2 eggs
  • 275ml coconut milk 

For the ganache

  • 125ml coconut milk
  • 125g dark chocolate ( 70% )


  1. Line a square pan with greaseproof paper. Preheat the oven to 180°C/350°F. 
  2. Chop the chocolate up and place in a small bowl with the cocoa powder. Pour over the boiling water. Whisk until the chocolate has melted and the mixture is smooth. Set aside to cool. 
  3. Sift the flour, bicarbonate, baking power and salt into a bowl. 
  4. Melt the butter in a small saucepan. 
  5. Place the sugars in the bowl of a stand mix and whisk quickly to combine. 
  6. Add the melted butter and whisk until combined. 
  7. Add one egg and whisk to combine. Add the other egg and then whisk for 3 minutes until pale and thick. 
  8. Slowly add the coconut milk and then the chocolate mix, whisking as you go. 
  9. Finally add the content of the flour bowl and whisk to combine. Pour into the prepared pan. 
  10. Place in the oven and cook for 30 - 40 minutes, or until a toothpick comes out from the centre with a few damp crumbs instead of liquid mixture. Sit on a wire rack until cool. 
  11. When you're ready to ice the cake, pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
  12. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
  13. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
  14. Leave for one minute then whisk until smooth. 
  15. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake. 

Makes 16 small but super-rich squares )






21 comments:

Jay said... Reply

wow...looks amazingly tasty
happy following you..;)
check out mine sometime
Tasty Appetite

SiTi AiSya mzm-fc said... Reply

auwwww sedapnye ! meleleh coklat tu..hehe

ibh said... Reply

Asmkm Kak. Dah mlm ni. . Posing kek coklat pulak. Buat teringin ja tau. . Heeeee. Apa pun kek tu sgt menyelerakan dgn limpahan coklatnya tu. . . So, . Yummmmmy. . :-)

Puspha said... Reply

so ooey gooey & chocolatey. Meleleh air liur!!

izahdaut said... Reply

kak diana.. semoga lekas sembuh ye. sedap nyaaa kek coklat.. yg leleh leleh tu tak tahan tu. rasa nak jilat2 je. anank2 ngan coklat mmg tak dpt dipisahkan..

Yat Maria said... Reply

Diana

rasa dia lemak manis..sure sedap kan..tgk la ganache dia yg meleleh@ tu :) Sweet!

Naz / Nadz COSK said... Reply

Hi Diana..
"muscovado sugar" tu apa?? Baru pertama kali Naz dengar ni..hahaha..jakun.. Tapi mmg kek ni nampak sungguh penuh dengan rasa coklatnya..Moist lak tu nampaknya..

Harap cepat sihat ye Diana..

IZA AKMA said... Reply

Assalam Diana,
Aduuhh, sedaapnya kek coklat siap bermandi ngan coklat lagi...ish3X meleleh jer iza tengok..

Moga Diana cepat sembuh..jgn lupa makan ubat tau..

Errah said... Reply

sedapnye tengok kak..

rahel said... Reply

Salam Diana,memang menggoda jiwa...meleleh sudah air liur tengok coklat yg meleleh tu..

ady said... Reply

as-salam Diana
Perghh ..mengoda sungguh Coconut Milk Chocolate Cake...npk sangat2 sedap

anymz said... Reply

salam diana,selalu tak sehat ya..makan vitamin dan ubat banyak2 ya diana.

kek tu mmg sedap betul di pandang mata..mesti rasa dia pun sedap kan?

tun_telani said... Reply

wah.. guna santan ye. sure sedap berlemak dia tu..
moga cepat sembuh ye kak.. take care. jgn lupa mkn ubat n rest byk2.

Qasey Honey said... Reply

emmm...sedapnya..xtahan tgk coklat tu meleleh...slurppp..

Zaliedana said... Reply

Assalam kak diana,jgn lupa mkn ubt n rehat secukupnya kak..MKN VIT N SUPLEMENT YA KAK..Nmpk sedap n xtahan bila tgk ganache yg leleh2 tuh,mesti sedap n lemak berkrim ngan santan..

ummiaisyah said... Reply

salam kenal diana...
telan air lior tgk kek wak...cantik n sedap tentunya!
smg sihat selalu ya!

Gee® said... Reply

Salam rindu Diana, sedapnya kek... terguda i...

CaySera said... Reply

that looks like to die for....yummy.....first time here....lovely blog!

Anonymous said... Reply

nice idea..thanks for sharing...

NOOR ELLINA said... Reply

kak, saye suke buat resipi dari blog akk... sedap dan cantik... :)

Anonymous said... Reply

You are so awesome! I do not think I have read anything like this before.
So great to discover another person with a few genuine thoughts
on this topic. Really.. thank you for starting this up.
This site is one thing that's needed on the internet, someone with a little originality! payday loans
My web-site : payday loans