Sunday, January 29, 2012

~ Steamed Boxing Chicken Curry...

Sheery Dream Cakes | 11:48 PM |

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua… 

Untuk resipi seterusnya, Diana nak kongsikan resipi Steamed Boxing Chicken Curry.. Resipi ni Diana ambil dari buku masakan Classic Asian Curry.. Tetapi Diana dah olah mengikut citarasa keluarga Diana... Walau bagaimana pun.. Resipi asal pun Diana ada kongsikan kat bawah tu ya...  Ayam ni sedap dimakan bersama nasi putih panas. Apa kata kita semak resipi olahan terlebih dahulu


Olahan Oleh ~ Melley Mey's Kitchen

Bahan-Bahan A
  • 8 keping peha ayam ( ambil bahagian bawahnya sahaja ) _ buangkan kulitnya
  • 1 inci halia _ dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • 4 biji cili padi _ dihiris
  • 3 tangkai daun kari
  • 2 ulas bawang merah _ dihiris
  • 175 ml air
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis 

Bahan-Bahan B ( Dicampurkan )
  • 1/4 tsp serbuk cili
  • 4 tbsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
  • 1 tsp serbuk kunyit
  • Sedikit air panas

Bahan-Bahan C ( Secukup rasa )
  • Garam
  • Gula
  • Gula melaka
  • Asam jawa + sedikit air _ buangkan bijinya

Bahan-Bahan Perap
  • 1 tsp garam
  • 1 tsp gula
  • 1 tsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
  • 1 tsp serbuk kunyit
  • 1/4 tsp serbuk cili
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 1 tbsp tepung beras
  • 1/2 tbsp tepung gandum
  • 1/2 tbsp tepung kastard
  • 1/2 tsp minyak bijan


Cara-Cara
  1. Kerat bahagian hujung peha ayam dan tarik isinya ke bawah ( buat boxing chicken stalks ).
  2. Perap ayam bersama bahan-bahan perap selama 30 minit ( Diana lebih suka memerap ayam tu 20 minit pada suhu bilik kemudian perap di dalam peti ais selama 3 jam ).
  3. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga 3/4 masak. Angkat dan toskan. 
  4. Susun ayam di atas pinggan yang sesuai. Ketepikan.
  5. Goreng bawang merah menjadi bawang goreng. Angkat dan ketepikan.
  6. Tinggalkan sedikit minyak dan masukkan halia, bawang putih dan 2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi.
  7. Kemudian masukkan bancuhan bahan-bahan B dan tumis sehingga pecah minyak.
  8. Tambahkan air dan bahan-bahan C. Biarkan ianya mendidih.
  9. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  10. Angkat dan tuang di atas ayam tadi.
  11. Taburkan hirisan cili padi dan 1 tangkai daun kari.
  12. Kukus ayam sehingga masak.
  13. Angkat dan taburkan bawang goreng semasa menghidang.
  14. Sesuai dimakan bersama nasi putih panas.

:: Sebelum dikukus ::  



~ Baik la.. Resipi asal anda boleh tengok seperti resipi di bawah ni ya.. 


:: Resipi Asal Dari ~ Buku Masakan Classic Asian Curry ( TQ )

Bahan-Bahan A
  • 8 keping kepak ayam ( ambil bahagian atasnya sahaja ) 
  • 15 gm halia _ dihiris halus
  • 3 biji cili padi _ diketuk sedikit
  • 2 tangkai daun kari
  • 80 gm bawang merah _ dihiris
  • 300 ml air

Bahan-Bahan B ( Dicampurkan )
  • 3 tbsp serbuk kari 
  • 1 tsp serbuk kunyit
  • 100 ml air

Bahan-Bahan C 
  • 1 tsp garam
  • 1 tsp gula kastor
  • 50 gm gula melaka

Bahan-Bahan Perap
  • 1/2 tsp garam
  • 1/2 tsp serbuk kari 
  • 1/2 tsp serbuk kunyit
  • 1 tsp tepung jagung
  • 2 tbsp air
  • 1 tbsp minyak bawang goreng


Cara-Cara
  1. Kerat bahagian hujung dan tarik isinya ke bawah ( buat boxing chicken stalks ).
  2. Perap ayam bersama bahan-bahan perap selama 20 minit.
  3. Panaskan 5 tbsp minyak dan goreng bawang merah menjadi bawang goreng. Angkat dan ketepikan.
  4. Tinggalkan 3 tbsp minyak dan masukkan halia, bahan-bahan B dan daun kari. Tumis sehingga wangi.
  5. Kemudian tambahkan air dan biarkan ianya mendidih.
  6. Masukkan cili padi dan bahan-bahan C. Renih selama 5 minit di atas api kecil.
  7. Susun ayam di atas pinggan dan tuang curry gravy di atasnya.
  8. Kukus ayam selama 25 minit atau hingga ayam masak.
  9. Angkat dan taburkan bawang goreng semasa menghidang.


Dengan kedua-dua resipi ( olahan atau asal ) di atas.. Anda juga boleh menggunakan ayam yang dipotong kepada ketulan kecil.. Hasilnya anda boleh tengok seperti gambar di bawah…



Gambar-gambar di bawah merupakan antara beberapa gambar di entri-entri yang lepas.. Diana letak di sini buat kenangan.. Hehehehee



    0 comments: