Friday, November 30, 2012

~ Cara SBK Mengambil Gambar 2...

Diana @ Melley Mey | 9:46 AM |

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Begitu cepat masa berlalu.. Sedar tak sedar kita  sudah pun berada di hujung bulan November kan... Tak lama lagi tiba pula tahun baru.. Ada 2 bulan lagi sebelum SBK menyambut ulangtahun ke 2... Blog yang masih baru lagi di alam maya ini... Baru nak menjangkau usia 2 tahun.. Itu pun kalau sempat kan.. Ermmm... InsyaAllah jika diizinkan Allah.. Sempat lah SBK menyambut ulang tahun ke 2 tu kan kan kan.. Heeheee.. Atau mungkin akan berhenti semasa menyambut ulang tahun ke 2 tu? Apa² pun biarlah masa sahaja yang menentukannya nanti kan..



Baik lah.. Untuk kali ini Diana hendak kongsikan bagaimana cara Diana mengambil gambar untuk mendapatkan kesan cerah di belakang.. Sama ada hendak mendapatkan kesan putih ataupun warm effect.. Caranya sama sahaja ( itu bagi pendapat Diana ya.. orang lain mungkin ada cara / pendapat yang berbeza ).. Sebab bagi Diana, ianya boleh di edit menggunakan LR dan Adobe Photoshop.. Jadi setting kamera semasa menggambil gambar amat penting dalam soal ini.. Itu sebabnya kenapa dulu pernah Diana beritahu bahawa jangan takut untuk Set White Balance kepada manual & Titik beratkan penggunaan warna dalam props yang kita gunakan.. Ianya sangat mempengaruhi mood gambar yang hendak kita ambil.. Nak tau bagaimana Diana mengambil gambar yang dimaksudkan? Caranya seperti gambar di bawah ini ya..




Atau anda mungkin boleh menggunakan 1 keping sahaja white foam board seperti gambar di bawah ini... Diana lebih banyak menggunakan 2 keping foam boards sebab cahaya yang kita perolehi lebih terang berbanding hanya menggunakan 1 keping foam board sahaja.. Ianya bergantung juga mood gambar yang hendak anda ambil..






Untuk mendapatkan gambar seperti di atas ini pula... Diana buat cara yang sama dengan menggunakan 2 keping foam boards dan tutup pintu dengan kain putih yang sangat nipis ( yang boleh menembusi cahaya )..

Jadi sampai di sini sahaja untuk kali ini... Diana mohon ampun dan maaf sebab lambat untuk kongsikannya cara ke 2 ini.. Walaupun lambat.. namun Diana dah tepati janji Diana nak buat entri ini kan.. Hehehe.. Moga ianya dapat membantu anda yang memerlukannya.. Dan sekiranya ada yang terkurang atau terlebih dalam tips yang Diana kongsikan.. Diana mohon tolonglah berikan tunjuk ajar ya.. Maklumlah Diana ini masih baru dalam dunia fotografi.. Jika ada salah dan silap tolong maafkan... Salam sayang dari SBK..



9 comments:

zila norazila said... Reply

thnks kongsi idea diana:)

Gee® said... Reply

mekacih Diana...

Diana @ Melley Mey said... Reply

@zila norazila

sama2.. :)

Diana @ Melley Mey said... Reply

@Gee®

sama2.. :)

Seri Kandi Tanah Jauhar said... Reply

perkongsian yg bermanafaat, terima kasih, D

@YUNID@TI said... Reply

wahh.... macam tu ke... baru tau....

Azie said... Reply

Dear, terima kasih. Saya mmg mencari entri spt ini utk terus belajar

Anonymous said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
nazlin said... Reply

tq so much,,,bnyak ilmu bermanfaat...saya mint dalm bidg photography,, it's unique field =D sambil2 blajar fotografi bleh try2 resepi yg ada,,, tq kak