Friday, November 9, 2012

~ Opor Ayam...

Sheery Dream Cakes | 9:10 AM |


Assalamualaikum dan bertemu kita kembali di hari Jumaat yang mulia ini..  

Alhamdulillah hari ini diberi peluang untuk Diana kongsikan 1 resipi di sini.. Resipi yang Diana hendak kongsikan bersama hari ini merupakan resipi dari Chef Hanieliza ( Buku Resipi : 50 Hidangan Penambat Selera ).. Resipi asal menggunakan daging.. Tapi Diana tukar kepada ayam.. Resipi ini memang sedap.. Terima kasih kepada Chef Hanieliza di atas resipi yang sedap ini.. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya akak... TQ.. 





:: Resipi Oleh ~ Chef Hanieliza @ Hanieliza's Cooking ( Buku Resipi 50 Hidangan Penambat Selera )  TQ
:: Nama Resipi Asal ~  Opor Daging 

Bahan-Bahan
  • 500 gm daging _ dihiris kecil ( Diana gantikan dengan ayam ) 
  • 1/2 biji kelapa ( 2 cawan santan )
  • 2 sudu makan kerisik
  • 1 sudu makan gula merah ( Diana bubuh secukup rasa ) 
  • 3 keping asam gelugur
  • 3 sudu makan minyak masak
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan A ( Digaul rata ) 
  • 3 sudu makan rempah kari daging
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih

Bahan-Bahan B ( Tumisan )
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pala
  • 5 kuntum bunga cengkih

Bahan-Bahan C ( Dikisar )
  • 20 tangkai cili kering
  • 10 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih 
  • 2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 3 batang serai  


Cara-Cara
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan B sehingga wangi.
  2. Masukkan bahan C dan bahan A. Kacau rata.
  3. Masukkan daging / ayam dan kacau rata sehingga nampak pecah minyak.
  4. Masukkan santan dan biarkan reneh dengan api sederhana kecil sehingga mendidih dan daging / ayam  lembut.
  5. Masukkan gula merah, garam, asam gelugur dan kerisik. Kacau dan biarkan pecah minyak dan pekat.
  6. Sedia untuk dihidang.  





0 comments: