Tuesday, November 27, 2012

~ Satay Ayam Goreng...


Assalamualaikum dan bertemu kembali di entri kali ini... Untuk entri ini Diana nak kongsikan resipi Satay Ayam Goreng... Tiada celoteh panjang yang hendak dikongsikan.. Kiranya entri ini hanya nak kongsikan resipi sahaja lah nampak gayanya kan.. :). Ok lah.. Terus sahaja kita tengok resipinya ya.. 






Bahan² 
4 keping peha ayam _ dibuang kulit dan tulangnya. Hiris nipis dan besar
3 tangkai daun kari _ dicincang
Lidi secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Bahan² A 
1/2 tsp serbuk cili
1/2 tsp serbuk kunyit
1 tbsp rempah kari _ ( Diana guna serbuk kari Ayam Brand )
1/2 tbsp serbuk ketumbar
1/2 tsp serbuk jintan manis
1/2 tsp serbuk jintan putih
1/2 tsp serbuk rempah 5
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tbsp gula atau secukup rasa
1 tsp garam
2 tbsp tepung jagung
2 tbsp tepung kastard
2 tbsp tepung gandum
2 tbsp tepung ubi kayu
1 biji telur

Bahan² B ( Kisar Menggunakan Food Processor ) 
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang serai _ ambil bahagian yang putih sahaja
1/2 inci halia
1/4 inci lengkuas






Cara² 
  1. Campurkan ayam bersama bahan² A dan B. Gaul rata.
  2. Cucuk sekeping isi ayam dengan lidi. Ketepikan.
  3. Buat langkah No. 2 sehingga isi ayam habis.
  4. Kemudian perap selama 2 - 3 jam atau lebih.
  5. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng satay ayam hingga masak.
  6. Angkat dan sedia untuk dihidang.
  7. Nikmati bersama Thai Hot & Sour Sauce atau sos kegemaran anda.


Untuk resipi Thai Hot & Sour Sauce anda boleh klik kat SINI.. Tapi untuk memudahkan lagi Diana C&P lagi resipinya kat entri ini ya...

Thai Hot & Sour Sauce...

:: Resipi Dari Buku ~ Yummy Sauces Made Easy  ( TQ )
:: Olahan dalam tulisan merah oleh Sky Blue's Kitchen

Bahan²
3 ulas bawang putih _ dicincang
5 ulas bawang merah _ dihiris
5 biji cili padi _ dihiris / dicincang
2 tbsp sos ikan
5 tbsp sos plum
3 tbsp sos cili _ ( Diana guna Sos Cili Thai Kimball )
1 tbsp gula _ ( Diana tidak bubuh )
3 tbsp jus limau nipis _ ( Diana guna jus limau kasturi  secukup rasa )
Daun sup / daun ketumbar yang dihiris _ ( Diana tambah )

Cara²
  1. Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata.
  2. Sedia untuk digunakan.

**  :: Sos ini sesuai untuk ~ 
  • Cicah semua jenis makanan yang bergoreng dan berkukus.
  • Dibuat salad untuk makanan laut seperti salad sotong mangga muda.





12 comments:

Nina Mirza said... Reply

Aduhhh .....
Menyelerakan sungguh, terliur nengoknyer~~

Tina Othman said... Reply

salam kak diana

terliur2 tina tgk sate tu, nak nya tgk kan kuah dia tu, alahai sedapnya

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... Reply

Salam diana..

Sedap tengok satay itu..boleh cuba ni..

p/s Akak berkenan betul dengan pinggan ayan tu... mana beli.. mengingatkan memori akak bersama arwah nenek akak... makan guna pinggan tu :)

Leeza dayasari [santai leeza] said... Reply

mak ai sedap...... yg dh siap ada?? haaaaa

faa.rosli said... Reply

haaaaa senang....xyah bakar2..hihihi

Anonymous said... Reply

salam diana

akak ada soalan, adakah ayam digoreng bersama sekali dengan lidi...tak ke hangus lidi nanti

Diana @ Melley Mey said... Reply

@Nina Mirza

;)

Diana @ Melley Mey said... Reply

@Tina Othman

salam tina...

hehe.. makan cicah ngan kuahnya mmg best tu kan.. tp ada juga yg suka ratah gitu jer

Diana @ Melley Mey said... Reply

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)

salam akak..
terima kasih.. ermm.. diana beli kat kedai cina di bandar labuan

Diana @ Melley Mey said... Reply

@Leeza dayasari [santai leeza]

alamak.. dah abis dah.. hehehee.. nnt buat lg kita makan sama2 yer.. ;)

Diana @ Melley Mey said... Reply

@faa.rosli

a'aa... goreng jer.. hehehee

Diana @ Melley Mey said... Reply

@Anonymous

salam...

a'aa.. ayam digoreng bersama lidinya sekali.. lidinya tak hangus..