Monday, October 29, 2012

~ Coconut Butter Cake...


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua.. Bersua kembali kita di entri kali ini.. Memang tak Diana duga yang hari ini ada lagi entri terbaru.. Walaupun belum sihat sepenuhnya.. Hati ini bagai digaru bila ada sesuatu yang hendak diambil gambar tu tidak dilaksanakan.. Ermm... Photography dan diri ini memang sukar untuk dipisahkan.. :). namun gambar yang diambil kali ini memang kurang memuaskan sebab faktor tersilap setting semasa mengambil gambar ini.. Sebenarnya kamera tu telah di set kepada setting untuk daughter.. Lupa pula nak ubahkannya.. Adeeh.. Terus sahaja ambil gambar tanpa segan.. Hahaaa ( ketawa dalam hati menandakan orang yang baru nak sembuh dari sakit ).. Hihiii..


Oleh kerana hari ini ada sedikit kelapang waktu sebab Diana cuti memasak.. Jadi Diana ambil peluang ini untuk edit gambar untuk dikongsi bersama walaupun bagi Diana ianya tak cukup memuaskan sebab kalau dah tersilap setting semasa mengambil gambar.. Nak mengedit gambar tu pun mood ke laut jadinya.. Haih!! Apa² pun kita layan sahaja lah ya.. Heheee.. Sementara tu kita layan juga lah resipinya sekali.. Cuma Diana guna kelapa parut kering tu sahaja.. Resipi asal menggunakan hawaii desiccated coconut.. Namun rasanya tetap sedap ( bagi selera kami sekeluarga ya.. lain orang lain pula selera mereka kan  ).. Jom semak resipinya.. 


~ Hawaii Butter Cake...

:: Resipi Oleh ~ Kevin Chai ( BUTTER CAKE _ I Love Butter Cake Too 2 ) _ TQ

Ingredients
250 gm butter
200 gm caster sugar
4 eggs
250 gm plain flour
5 gm baking powder _ ( Diana bubuh 1 1/2 tsp )
100 ml coconut milk
50 gm hawaii desiccated coconut _ ( Diana guna kelapa parut kering )

Method
  1. Preheat oven to 160°C, grease and line a 18 cm ( 7-in ) baking pan.
  2. Beat butter and sugar until creamy. Add in eggs, one at a time, beating well after each addition.
  3. Fold in sifted flour and baking powder, alternately add in coconut milk and desiccated coconut, mix to forms batter.
  4. Spread batter into prepared pan.
  5. Bake in oven for 50 - 60 minutes or untill cooked.







Baca Selanjutnya / Read More...

Sunday, October 28, 2012

~ Nasi Kurma & Daging Masak Manis Sebagai Pengubat Rindu...


Assalamualaikum dan Salam penuh kerinduan kepada semua pengunjung SBK yang dikasihi lagi disayangi.. Di entri yang lepas Diana ada maklumkan bahawa entri lepas tu mungkin entri terakhir... Ermmm... Tapi ada pula lagi entri seterusnya hari ini kan... Macam mana tu? Sebenarnya memang nak berhenti buat sementara waktu sebab keadaan kesihatan yang tak mengizinkan.. Namun walaupun begitu.. Jika ada kesempatan waktu pasti Diana akan kongsikan sesuatu kat SBK ini.. Sebab tak sampai hati pula nak tinggalkan SBK ini buat selamanya... Memandangkan kesihatan Diana tak elok dalam beberapa bulan yang lepas.. Maka terpaksalah entri di SBK diperlahankan.. Terutamanya beberapa minggu yang lepas memang tak dapat nak tumpukan perhatian sepenuhnya pada SBK.. Harap ampun dan maaf ya di atas kesulitan itu..


Ya lah... Rasanya ramai juga yang tak setuju Diana stop blogging kan? Nak Diana teruskan tak? Kalau ya.. InsyaAllah pasti Diana akan usahakan sebab kesihatan Diana sekarang pun dah semakin beransur baik walaupun masih dalam fasa berubat.. Diana buat mana yang termampu ya.. Walaupun pun mungkin tak sekerap dulu namun jika ada resipi yang hendak dikongsi bersama pasti ada entri baru.. InsyaAllah.. ;). Baik lah.. Untuk pengubat rindu.. Diana kongsikan 2 resipi untuk hari ini... Kita tengok dulu resipi Nasi Kurma ya.. 


~ Nasi Kurma...

Bahan²
3 cawan beras basmati _ cuci dan toskan
100 gm minyak sapi
1 sudu makan minyak zaitun / minyak masak
2 sudu makan rempah Briyani Power Adabi
4 cawan air
1 cawan susu cair
4 ulas bawang putih _ ditumbuk
1 inci halia _ ditumbuk
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
11 biji buah kurma _ buang bijinya dan dicarik²
1 kiub pati ayam Maggi
Garam secukup rasa
Kismis secukupnya

Cara²
  1. Panaskan minyak sapi bersama minyak zaitun / minyak masak di dalam periuk dan tumis bawang putih dan halia hingga sedikit garing.
  2. Kemudian masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang ( jika nak bubuh daun pandan pun boleh ).
  3. Tutupkan api dan tuang ke dalam periuk nasi elektrik yang berisi beras tadi ( tinggalkan 1/2 sudu makan bahan yang ditumis tadi untuk menumis buah kurma ).
  4. Sementara itu, tumiskan buah kurma sekejap sahaja dan masukkan ke dalam periuk nasi elektri. Gaul rata.
  5. Masukkan juga air, susu cair, kiub pati ayam dan garam secukup rasa. Gaul rata.
  6. Masak nasi seperti biasa.
  7. Setelah periuk nasi menunjukkan 2 minit lagi nasi hendak masak, bolehlah ditaburkan kismis di atas nasi dan tutup semula penutup periuk nasi elektrik. Biarkan nasi masak sepenuhnya.
  8. Biarkan seketika sebelum digemburkan dengan chopstick.
  9. Hidang bersama Daging Masak Manis atau lauk kegemaran.


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



~ Daging Masak Manis...

Bahan²
900 gm daging _ dihiris nipis
2 biji bawang besar _ dihiris 
3 biji cili merah _ dibuang bijinya dan dihiris 
1 inci halia _ dihiris halus
Air secukup kegunaan
Minyak untuk menumis

Bahan² A ( Dikisar bersama sedikit air )
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
2 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
Kunyit hidup sebesar ibu jari

Bahan² B
1/2 cawan sos cili Maggi
1/4 cawan Sos tomato Maggi
2/3 cawan sos cili Thai Kimball
1/4 cawan sos plum
3 tbsp kicap ABC sos manis
25 gm honey rock sugar / boleh guna gula secukup rasa
Garam secukup rasa

Cara² 
  1. Campurkan daging bersama 2/3 daripada bahan² kisar dan gaul rata. Perap selama 2 jam ( lebih lama lebih baik ).
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk. Tumis halia yang dihiris halus hingga wangi.
  3. Masukkan baki bahan² kisar ( 1/3 ) dan tumis hingga sedikit kering.
  4. Kemudian masukkan bahan² B dan tumis hingga pecah minyak.
  5. Masukkan daging dan air secukupnya. Masak hingga daging empuk dan kuahnya pekat ( terpulang pada selera masing² hendak berkuah atau pekat ).
  6. Setelah itu bolehlah masukkan hirisan bawang besar dan cili merah. Gaul rata dan tutupkan api.
  7. Angkat dan hidang bersama Nasi Kurma atau nasi kegemaran anda.






Baca Selanjutnya / Read More...

Tuesday, October 16, 2012

~ 2 Menu Di Entri Terakhir Di SBK...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung SBK... Terlebih dahulu Diana nak mohon ampun dan maaf kerana dah lama tak bersiaran... Dan... Ini mungkin entri terakhir buat SBK... Andai kata ada yang terkasar atau Diana pernah menyinggung perasaan sesiapa di alam maya mahupun di dunia nie.. Sama ada sengaja mahupun tak disengajakan... Diana mohon ampun dan maaf yer.. InsyaAllah jika ada rezeki.. kita boleh bersua kembali... 


Di kesempatan ini juga Diana ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang telah memberi sokongan selama Diana berblogging nie... Kepada yang sudi berkunjung kat SBK nie Diana ucapkan ribuan terima kasih yer.. Tanpa sokongan anda semua.. SBK tak mampu pergi sejauh nie.. Cuma sekarang ada sedikit masalah yang perlu di selesaikan... Akhir kata.. Jika terserempak Diana kat mana² tu .. tegur² ler yer... Halalkan setiap resipi yang Diana telah cuba dan olah selama nie yer... Di sini ada 2 menu terakhir kalinya Diana kongsikan khas buat anda semua.. Sampai jumpa lagi... Salam Penuh Kasih Sayang dari SBK.. Muahssss...

~ Ayam Masak Sos Cili Thai...
~ Olahan dari entri Diana yang lepas.. Klik kat SINI DAN KAT SINI.. 


Bahan² A
6 ketul peha ayam
3 ulas bawang merah _ dihiris
4 ulas bawang putih _ dihiris
2 inci halia _ dihiris
1 tsp garam
2 tbsp gula
4 tbsp sos plum
1 tsp perencah pati ayam Tumix

Bahan² B
4 tbsp ABC saus manis ( ABC sos manis )
2 tbsp gula

Bahan² C ( Dicincang )
1 inci halia 
6 ulas bawang merah 
4 ulas bawang putih

Bahan² D
1 cawan sos cili Life
2 tbsp sos tiram
1/2 cawan Kimball sos cili Thai 
2 tbsp sos plum
3 tbsp sos pedas berkicap Agromas
3 cawan ( atau mengikut citarasa masing² ) air rebusan ayam

Bahan² E
Daun sup atau daun ketumbar _ dihiris
Cili merah _ dicincang
Air secukupnya untuk merebus
Minyak untuk menggoreng


Cara²

  1. :: Penyediaan Ayam  ~ Campurkan kesemua bahan² A dan perap selama 30 minit - 1 jam. 
  2. Masukkan ayam dan air secukupnya ke dalam periuk. Rebus hingga ayam masak.
  3. Ambil air rebusan untuk kegunaan nanti. Ketepikan.
  4. Keluarkan ayam dan toskan. Lumurkan ayam bersama bahan² B dan goreng sehingga kekuningan. 
  5. Angkat dan toskan. Potong ayam mengikut citarasa masing² dan susun di atas piring.
  6. :: Penyediaan sos  ~ Panaskan sedikit minyak di dalam kuali atau periuk. Masukkan bahan² C dan tumis hingga sedikit garing.
  7. Kemudian masukkan bahan² D dan gaul. Biarkan ianya mendidih seketika.
  8. Sesuaikan rasa dan curah di atas ayam tadi. 
  9. Taburkan dengan hirisan daun sup dan cili merah cincang.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<



~ Nasi Goreng Simple...

Bahan²
700 gm nasi putih
4 batang sausage _ dipotong bulat nipis
8 batang bersaiz kecil jejari ketam _ disiat²
1 tin Rex kerang panggang
1 ulas bawang merah _ dicincang
2 ulas bawang putih _ dicincang
1/2 biji bawang besar _ dicincang
1 tbsp sos ikan
2 tsp perencah pati ayam Tumix
1/2 - 1 tsp serbuk cili
2 biji telur
Gula secukup rasa
Garam jika perlu
Minyak untuk menumis
Cili padi
Daun sup atau daun ketumbar

Cara²

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
  2. Masukkan serbuk cili dan tumis seketika.
  3. Pecahkan telur dan biarkan hingga telur separuh masak. Kemudian gaul rata.
  4. Setelah itu masukkan kerang, sausage dan jejari ketam. Gaul rata.
  5. Masukkan sos ikan, perencah pati ayam, gula secukup rasa dan garam jika perlu.
  6. Masukkan nasi putih dan gaul rata.
  7. Angkat dan hidang.




Baca Selanjutnya / Read More...