Wednesday, January 12, 2011

~Ayam Masak Sos Chilli Thai...

Diana @ Melley Mey | 11:48 AM |

:: Boleh d mkn tanpa sos nya....::

:: Sumber ~ Makcik Lamah ( TQ )

Bhn A
Paha ayam
Bwg merah_hiris
Bwg putih_hiris
Halia_hiris
Garam
sedikit gula kalu suka.
Kicap pekat manis

Bhn B
Sos tiram
Sos chilli thai
Garam

Bhn C
Daun sup_cincang
Cili merah _ cincang

Cara2
  1. Gaulkan kesemua Bhn2 A KECUALI kicap pekat.
  2. Perap ayam 10 min.
  3. Rebus ayam tadi bersama air sehingga masak.
  4. Toskan ayam n ketepikan air rebusan tadi tuk kegunaan sos nya nnt.
  5. Gaulkan ayam dgn kicap pekat n goreng hingga kekuningan._toskan minyak n potong2.
Tuk sos nya...
  1. Ambil air rebusan ayam td secukup kegunaan.
  2. Masukkn sos tiram + sos cili thai + garam.
  3. Biar ia hingga mendidih.
  4. Tuang d atas ayam yg telah d goreng n d potong tadi.. n hias ngan daun sup n lada merah.

 :: Setelah d tuang sos nya ::



0 comments: