Thursday, March 13, 2014

~ Sebelum & Selepas LR + Photoshop | Resipi Tuna Sandwich...

Sheery Dream Cakes | 9:22 AM | |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini Diana hendak tunjukkan gambar sebelum dan selepas diedit .. Kadang-kadang melihat perbezaan dari gambar lebih mudah difahami .. Dari sana anda sendiri menilai apakah hasil karya anda itu perlu atau tidak perlu diedit... Sebab seringkali pertanyaan diajukan ~ Perlukah gambar masakan diedit dan apakah dengan mengubah setting di Tone Curve itu akan menghasilkan tone yang dikehendaki? Baiklah.. Cuba anda teliti contoh gambar di bawah..


:: Gambar B ~  ISO 200    50mm    f/5.6   1/15 sec   :: 


Gambar B merupakan gambar sebelum diedit... Gambar di atas pula setelah ianya diedit dengan proses di SINI .. Gambar keduanya memang nampak perbezaannya kan... Jadi, tiada langsung persoalan perlu atau tidakkah sesuatu gambar itu diedit sebab ianya bergantung kepada diri masing-masing... Jika anda lebih suka gambar B anda tidak perlu lah mengeditnya.. Jika suka Vintage Look... Anda boleh editnya di Lightroom dan Photoshop... Secara peribadi, Diana lebih suka jika gambar itu diberi sentuhan sedikit mengikut citarasa masing-masing... 


::  Atau anda lebih suka tone seperti ini?  ::





::  Vintage Look? ::



Jadi, keputusan di tangan anda.... Semua tone hasil karya anda boleh anda hasilkan di Lightroom dan Photoshop... Apa kata kita tengok pula resipinya.. Alaaa.. resipi mudah dan semua orang tahu membuatnya kan kan.. Hehehehe....


TUNA SANDWICH


Bahan-Bahan
  • Roti
  • Tuna dalam tin _ ( Diana guna Ayam Brand ~ boleh guna deli spread with tuna / tuna mayonnaise / pilihan anda ) 
  • Hirisan timun
  • Hirisan tomato
  • Hirisan bawang ( jika suka )
  • Daun salad pilihan anda
  • Sedikit kobis ungu cincang
  • Sedikit mentega

Cara-Cara 
  1. Campurkan kobis ungu bersama tuna dan gaul rata. Ketepikan.
  2. Sapukan mentega pada sekeping roti dan susun daun salad di atasnya.
  3. Kemudian ratakan tuna di atasnya.
  4. Susun hirisan timun, tomato dan bawang ( jika suka ).
  5. Susun daun salad di atasnya.
  6. Sapukan sekeping lagi roti dengan sedikit mentega dan letakkan di atas sandwich tadi.
  7. Hidang.



1 comments:

Venisri Senthan said... Reply

Whichever tone, still nak sandwich tu kak...hehe! Makes me really hungry. Awesome pics as usual dear.