Assalamualaikum dan salam Sejahtera...
Memang tidak dinafikan Sardin merupakan menu kegemaran ramai orang... Termasuk juga lah Diana sendiri.. Ianya sedap dimakan panas-panas bersama nasi putih.. Boleh bertambah-tambah dibuatnya..
Entri kali ini Diana ingin kongsikan resipi Sambal Sardin bersama timun... Jom semak resipinya di bawah...
SAMBAL SARDIN BERSAMA TIMUN
Bahan-Bahan
- 1 tin sardin Ayam Brand ( Ikan Mackerel dalam sos tomato )
- 1 biji timun _ buangkan tengahnya dan hiris
- 3 biji bawang merah _ dicincang
- 2 ulas bawang putih _ dicincang
- 1 biji bawang besar _ dihiris
- 1 biji cili merah _ buangkan biji dan dicincang
- Capsicum hijau _ dipotong dadu kecil
- 7-10 tangkai cili kering _ buangkan biji dan rebus hingga lembut. Kemudian kisar
- Garam
- Gula
- Minyak untuk menumis
Cara-Cara
- Asingkan ikan sardin dengan sos tomatonya. Buangkan tulangnya. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumiskan cili kering kisar hingga masak dan garing.
- Masukkan bahan yang dihiris dan dicincang serta capsicum hijau. Tambahkan juga sedikit gula. Tumis hingga wangi. Angkat bahan yang ditumis tadi dan ketepikan ( tinggalkan bahan yang ditumis tadi sedikit di dalam periuk ).
- Masukkan sos tomato sardin dan tumis lagi hingga sedikit kering ( bergantung kepada citarasa masing-masing ).
- Tambahkan garam secukup rasa. Gaul rata.
- Masukkan ikan sardin dan gaul. Masak seketika.
- Masukkan hirisan timun dan gaul rata.
- Masukkan bahan yang ditumis tadi dan gaul rata hingga semua bahan mesra.
- Tutupkan api dan hidang bersama nasi putih.
0 comments:
Post a Comment