~ Entri asal dibuat pada : November 26, 2013...
PINEAPPLE CHICKEN
Bahan-Bahan
- 3 keping peha ayam _ buangkan kulitnya dan dipotong kecil
- 6 keping nenas dalam tin
- 1/2 biji capsicum hijau _ dipotong kecil
- 1 inci halia _ dihiris halus
- 2 ulas bawang putih _ dihiris kasar
- 7 tangkai cili kering _ dipotong 2
- Minyak untuk menggoreng
Bahan-Bahan Perap
- 1 biji telur
- 1 tsp serbuk kari Baba's
- 1/2 tsp 5 spice powder
- 1/4 tsp perencah pati ayam Tumix
- Garam secukup rasa
- 1 tsp gula
- 1 1/2 tbsp tepung jagung
- 1 tbsp tepung kastard
Bahan-Bahan Sos
- 2 tbsp sos cili Thai
- 4 tbsp sos cili Maggi
- 1 1/2 tbsp sos plum
- 1/2 biji lemon _ ambil jusnya
- 5 tbsp syrup nenas dalam tin
- 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
- Sedikit gula
- Garam secukup rasa
Cara-Cara
- Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Perap ayam selama 30 minit - 1 jam.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam hingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
- Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan gorengkan capsicum selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
- Masukkan halia dan bawang putih. Tumis hingga terbit aromanya.
- Kemudian masukkan cili kering dan goreng lagi sehingga cili kering bertukar warna.
- Selepas itu masukkan bahan-bahan sos dan sesuaikan rasa. Biarkan ianya mendidih seketika.
- Masukkan ayam goreng dan capsicum. Gaul rata dan tutupkan api.
- Angkat dan hidang bersama nasi putih panas.