Tuesday, March 1, 2011

~ Resipi Air Pisang Susu

Sheery Dream Cakes | 1:00 PM | 5 Comments so far


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Air Pisang Susu merupakan minuman kegemaran kami sekeluarga.. Sangat mudah hendak menyediakannya... Jom semak resipinya...



AIR PISANG SUSU


Bahan-Bahan
  • Sirap Pisang Sky Blue
  • Susu cair
  • Air sejuk 
  • Ais secukupnya
Cara-Cara
  1. Tuangkan sirap pisang ke dalam gelas dan tuangkan susu cair secukupnya. 
  2. Tambahkan air sejuk dan ais. Kacau dan hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, February 25, 2011

~ Acar Timun Mentah...

Sheery Dream Cakes | 11:42 PM | 5 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam sejahtera...

Untuk entri hari ini diana ingin kongsikan resipi yang mudah dan sedap.. Ramai yang sudah tahu menyediakannya kan.. Tapi apa-apa pun.. Diana kongsikan juga di sini untuk rujukan Diana di masa depan ya...


ACAR TIMUN MENTAH


Bahan-Bahan
  • 250 gm timun jepun yang telah dihiris nipis
  • 1 tin nenas kiub 
  • 1/2 biji cili merah _ dihiris halus
  • 1/4 biji bawang besar _ dihiris halus
  • 1 biji bawang merah _ dihiris halus
  • 2 tbsp air nenas dalam tin
  • 2 tbsp cuka
  • 2 biji cili padi _ dicincang
  • Air gula secukupnya
  • Garam secukup rasa 
Cara-Cara
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk besar. Gaulkan sehingga rata.
  2. Hidang.
** Diana suka simpan acar timun mentah ini di dalam peti sejuk terlebih dahulu sebelum dihidang. 


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Double-Boiled Ayam Masak Kicap

Sheery Dream Cakes | 11:21 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini Diana ingin kongsikan resipi ayam masak kicap. Ada dua cara memasak ayam ni. Pertama, dengan menggunakan kaedah double-boiler. Sesuai untuk anda yang sibuk. Cara kedua pula kita boleh memasak seperti biasa. Masak di atas dapur biasa tu ya. Jom semak resipinya di bawah.




Bahan-Bahan A
  • 1 kg ayam yang telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil²
  • 3 ulas bawang merah _ dihiris
  • 5 ulas bawang putih _ dihiris
  • 2 inci halia _ dihiris
  • 1 batang daun bawang _ dipotong 2 inci panjang
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 1/2 tbsp perencah pati ayam Tumix
  • 1/2 tsp garam
  • 1/2 tbsp kicap manis soya pekat Cap Ayam
  • 1/2 tsp serbuk lada hitam
  • 1/2 tsp serbuk lada putih
  • 1 tbsp gula
  • 1 tbsp sos tiram

Bahan-bahan B
  • 2 inci halia _ dicincang
  • 2 ulas bawang merah _ dicincang
  • 3 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji lobak merah _ dipotong mengikut citarasa masing²
  • 1 batang daun bawang _ dipotong 2 inci panjang
  • 15 biji red dates _ dibuang bijinya 
  • 1/2 tsp kicap pekat Yot Brand
  • 1/2 tbsp kicap soya pekat Cap Ayam
  • 1 tbsp sos tiram
  • 1/2 tsp gula ( jika perlu )
  • 1/2 tbsp tepung jagung d campur dengan sedikit air ( untuk pemekat )
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukup kegunaan


Bahan-Bahan C
  • 6 keping cendawan kering _ direndam ( nak potong 4 pun boleh.. tak nak potong pun tak apa )
  • 1 tsp sos tiram
  • 1/2 tsp gula
  • 1/2 tsp tepung jagung
** Campurkan kesemua bahan-bahan C dan perap selama 15 minit.

Cara-Cara
  1. Campurkan kesemua bahan-bahan A. Perap selama 1 jam atau lebih ( Lebih lama diperap lebih sedap rasa daging ayam tu ).
  2. ~ Ada 2 cara untuk memasak ayam ni.. Cara Pertama ~ Dengan menggunakan double boiler = Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia cincang bersama sedikit minyak sehingga naik baunya.. Kemudian.. Campurkan ke dalam ayam perap tadi berserta kesemua baki bahan-bahan B.. Masukkan ke dalam periuk tembikar seperti di dalam  Gambar i .. Renih sehingga ayam empuk. Hidang.
  3. ~ Cara ke-2 ~ Memasak seperti biasa.. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia cincang sehingga terbit aromanya.
  4. Masukkan 2 potongan lobak merah, tumis seketika. Kemudian masukkan ayam, baki lobak merah tadi dan cendawan kering. Gaul rata. Masak seketika.
  5. Tambahkan sedikit air dan masukkan red dates.Gaul lagi dan biarkan ianya sehingga ayam empuk.
  6. Masukkan kesemua baki bahan-bahan B yang lain dan gaul rata.
  7. Tutupkan api dan hidang.

::  Gambar i  ::



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Minuman Koktail Buah - Buahan...

Sheery Dream Cakes | 9:16 PM | 1 Comment so far



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… 

Ni nak cerita sikit pasal Minuman Koktail Buah-buahanan ni... Biasanya kalau kami buat kenduri atau open house hari raya atau ada tetamu yang datang ke rumah.. mesti hubby yang buat Minuman Koktail ni... Mana Diana?  Hee Hee... Diana memang tak kan buat minuman ni kalau nak sediakan banyak-banyak ni.. Biar bagi hubby yang buat kan :D. Tapi kalau nak buat untuk keluarga saja.. Diana akan buat.. Tadi buat la sikit.. Teringin nak minum Koktail Buah-buahan.. Rasanya... cara semua orang menyediakan minuman koktail buah-buahan ni tak jauh bezanya kan... Mari tengok resipi ni… 



MINUMAN KOKTAIL BUAH-BUAHAN

Bahan-Bahan A
  • 1 tin koktail buah-buahan ( 820 gm ) _ ambil bersama jusnya
  • 1 tin nata de coco ( 425 gm ) _ ambil jusnya juga
  • 1 tin laici ( 565 gm ) / longan _ ambil bersama jusnya
  • Air sejuk secukup kegunaan

Bahan-Bahan B
  • 1 tin susu cair
  • 3 tbsp tepung kastard
  • Gula secukup rasa
  • 4 cawan air

** Campurkan kesemua bahan B... Masak d atas api sederhana.. sentiasa menggaul supaya ianya tidak berketul. Setelah mendidih, tutupkan api dan sejukkan. Ketepikan.

Cara-Cara
  1. Campurkan kesemua bahan A kemudian campurkan bahan-bahan A yang telah d masak dan disejukkan tadi.
  2. Simpan di dalam peti sejuk dan campurkan ais batu semasa menghidang.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>